Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Czy uczelnia ma prawo wyciągnąć informacje od Urzędu skarbowego lub ZUS-u  na temat zarobków członków rodziny?

jeśli nie to w jaki sposób oni sprawdzają w jakiej sytuacji materialnej ktoś się znajduję ( przecież można dac fałszywe zaświadczenia) 

rozumiem, a orientujesz się co ile "odświeżają" dokumentacje ? tzn zaniosę oświadczenie o dochodach za 2017 itd starcza im to na cały rok czy monitorują i wymagają dodatkowych oświadczeń co kilka miesięcy?

nie wiem czy tak jest wszędzie ale na mojej uczelni stypendium jest na semestr a nie na rok.

Ja rozumiem a wiesz jak taka kontrola wygląda? chcą ponownego zakładania oświadczeń czy może trzeba donosić jakieś nowe ? co konkretnie mogą  zażądać  ode mnie po tym semestrze ? jeśli dochód wynosi zero zł to będą po prostu chcieli po semestrze kolejnego takiego oświadczenia? ( dziwne by to było bo oświadczenie jest za cały rok a nie kilka miesiecy)

przepraszam że tyle pytań ale muszę to wiedzieć 

KRuL MATEMATYKI TO NIE JA, fałszywe zaświadczenie (nie mylić z oświadczeniem - oświadczyć można wszystko!) to chyba tylko kupione na Ukrainie. Dokument z polskiego US jest opatrzony pieczęcią naczelnika danego urzędu, więc nie istnieje możliwość złożenia sfałszowanego papierka. Jeśli dochód wyniósł 0 zł to też idzie się do US po identyczny papier i wtedy jest to na piśmie. Reszty dowiesz się z regulaminu pomocy materialnej swojej uczelni.

1 godzinę temu, Gutek napisał:

KRuL MATEMATYKI TO NIE JA, fałszywe zaświadczenie (nie mylić z oświadczeniem - oświadczyć można wszystko!) to chyba tylko kupione na Ukrainie. Dokument z polskiego US jest opatrzony pieczęcią naczelnika danego urzędu, więc nie istnieje możliwość złożenia sfałszowanego papierka. Jeśli dochód wyniósł 0 zł to też idzie się do US po identyczny papier i wtedy jest to na piśmie. Reszty dowiesz się z regulaminu pomocy materialnej swojej uczelni.

cześć tak wiem masz racje, jednak nurtuje mnie kwestia tego, dlaczego stypendium przyznawane jest na semestr a nie na rok, oraz czy po tym semestrze będą chcieli jakieś nowe dokumenty albo ponowne doniesienie tych samych z US?