pdwtps Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Witam. Myślę o następujących kierunkach: stosunki międzynarodowe, resocjalizacja, gospodarka przestrzenna, administracja, Podyplomówki z marketingu i Podyplomówki z zarządzania. W większości przypadków celuję w UW. Który z tych kierunków jest najlepszy, przyszłościowy? Matematyka na tych kierunkach jest do przejścia? Może mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej, doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Chyba gospodarka przestrzenna ale na niej jest sporo rysunku i matematyki. Reszta kierunków służy poglebieniu wiedzy niż zdobyciu zawodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Z gospodarką przestrzenną też nie jest tak słodko, bo same studia nie dają w zasadzie żadnych uprawnień projektowych czy budowlanych. W ogóle nie ma czegoś takiego jak przyszłościowe kierunki studiów, są tylko przyszłościowi studenci. Są osoby, które świetnie radzą sobie na rynku pracy po filozofii, a są takie, które nie radzą sobie po informatyce. Kierunki przez Ciebie wymienione są dość ogólne, na każdym trzeba mieć na siebie pomysł. Mam akurat trochę znajomych po stosunkach i oni pracują w bardzo różnych miejscach: od Podyplomówki z reklamy i marketingu przez NGO do ministerstw. Takie studia dają raczej fajną ogólną wiedzę o świecie, ale zawód to już trzeba sobie wymyślić. i to jeszcze w trakcie studiów i wtedy zacząć zdobywać doświadczenie. Osoby, które szły na te kierunki z braku laku i nic w trakcie studiów nie robiły, żeby potem zapisać się w pośredniaku, stworzyły im złą renomę wylęgarni bezrobotnych. Ale to tak naprawdę od człowieka zależy i jego zaradności. Ja mogę Ci powiedzieć, że statystycznie najwięcej bezrobotnych absolwentów jest administracji i pedagogice (zwłaszcza resocjalizacyjnej), ale to nie znaczy, że Ty też będziesz mieć problemy na rynku pracy. Najważniejszym pytaniem jest tu tak naprawdę, co Ty chcesz w życiu robić i który kierunek mógłby Ci w tym pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...