Kamil852 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda praca inżyniera oceanotechniki. Jestem na pierwszym roku, interesują mnie specjalności: budowa okrętów i jachtów oraz maszyny i siłownie okrętowe. Gdy uda mi się już skończyć studia, jak będzie wyglądała moja praca? Na czym będzie polegała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Szczerze mówiąc nic poza zwykłymi frazesami Ci nie powiem. Jednak zdziwiony jestem, że jesteś na studiach i nie wiesz jaką czeka Cię przyszłość... to chyba studia wybiera się pod to co się chce robić w życiu. Www.studia.net/oceanotechnika poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil852 Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 spokojnie, wiem gdzie po tym jest praca, dużo o tym czytałem. Mówią nam, że to dobry kierunek, jest po tym praca ale nie mogę znaleźć nigdzie konkretnej oferty np. inżyniera w stoczni. Stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Myślę że takich ofert nie ma. Jako takich. Po prostu stocznia wie, że ma pracowników po PG Oce i tam ich szuka bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Zapytaliśmy o Twój kłopot na Wydziale Oceanotechniki i Okrętownictwa Politechniki Gdańskiej. Odpowiedział Prodziekan ds. Kształceni - dr inż. Hossein Ghaemi. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania - trzaskaj śmiało "Oceanotechnika to nie tylko okrętownictwo, ma szersze znaczenie i w sobie zawiera inne powiązane obszary jak energetyka morska, transport morski, technologie podwodne, eksploatacja i eksploracja złóż naturalnych oceanów i mórz, zostań geodetą i geoinformatyka morska, konstrukcje offshore, itp. Proponuję zapoznać się z charakterystyką tego kierunku (w tym perspektywy pracy zawodowej) tu: https://oio.pg.edu.pl/oceanotechnika . O losach absolwentów tego kierunku można czytać tu: https://eia.pg.edu.pl/documents/10623/52332678/Raport%20Absolwent%202015, szukając słowo kluczowe "WOiO". Według tego raportu nie ma bezrobotnych absolwentów tego kierunku.Na ten temat można również poczytać tu: http://wup.gdansk.pl/g2/2014_12/a1d9dde41938912f358ed9cde45c8a4b.pdf aby dowiedzieć się jakie prace mogą być oferowane dla absolwentów i studentów tego kierunku można zajarzyć tu: https://pg.edu.pl/biuro-karier/oferty-pracy-stazu-praktyki-pracy-dorywczej-wolontariatu . Absolwent oceanotechniki może pracować jak inspektor, projektant, technolog, konstruktor, menedżer projektu technicznego, itp. w stoczniach, zakładach produkcyjnych, towarzystwa klasyfikacyjne, biura projektowe, firmy zarządzające projektami, u operatorów lub armatorów jednostek pływających, zakładach i instytucjach związanych z branży transportu wodnego lub multimodalnego, zakładach i instytucjach związanych z energetyka morska lub eksploatacją mórz i oceanów, itp." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Cytuj ale nie mogę znaleźć nigdzie konkretnej oferty np. inżyniera w stoczni. Skoro jesteś na 1. roku to masz jeszcze co najmniej 2 lata do poszukiwania pracy. Ludzie z jakimkolwiek realnym doświadczeniem zawodowym znajdują oferty na portalach branżowych (mamy takie dwa) i bezpośrednio stronach firm - w tym stoczni. Jeśli poszukasz to dojdziesz do czegoś. Świeżaki mogą próbować wkręcić się gdzieś dopiero po odbytych praktykach. Branża morska jest podatna na wahania rynkowe, więc być może poprawi się jak będziesz kończyć studia. Obecnie nie jest najlepiej, ale nie ma też tragedii. Pracownicy lądowi w ostatnim czasie nie oberwali tak mocno jak np. marynarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...