Adam Marciniak Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Witam. Zastanawiam się nad studiowaniem inzynierii srodowiska. Mam jednak pewien dylemat. Dzis pisalem mature z matematyki i caluje w 48-50 % angielski i polski 40-50% (wszystko podstawy) i biologia rozszerzona-wielka niewiadoma....Mam jakiekolwiek szanse na dostanie sie ? Przeliczalem swoje wyniki na stronie Politechniki Wroclawskiej - maja tam jakis licznik pkt online czy cos takiego...wyszlo mi ze z wynikiem 66 pkt lapie sie w prog punktowy...rowiez na Politechnice Poznanskiej sie ,,mieszcze" Troche mnie to zastanawia czy wgl mozliwe jest dostanie sie na uczelnie techniczna z taka matura...Bardzo bym chcial studiowac IS ale nwm czy mam szanse i jaka uczelnie wybrac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Cześć, masz szansę się dostać bo nie jest to oblegany kierunek. Moim zdaniem jest duża szansa. Jeśli tylko przekroczysz minimalny próg punktowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Marciniak Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Dziekuje za odpowiedz Nie chce zasmiecac forum i zakladac nowego tematu wiec zapytam w tym poście.Ciężko bedzie mi sie dostac na budownictwo z moimi wynikami ? Widzialem progi ale tylko trzech uczelni i było by ciezko.... U mnie w miescie (Plock) jest filia Politechniki Warszawskiej i zastanawia mnie czy nie podjac studiow zaocznych na zostań inżynierem budowlanym. Bylo by to dla mnie dobre gdyz juz mam prace a raczej taniej by mi wyszlo placic za semsetr i mieszkac u siebie niz wynajmowac mieszkanie w innym miescie. Jest wogole szansa ze dostal bym sie na budownictwo dzienne lub zaoczne ? I czy zaoczne studia miał by jakis wplyw na znalezienie pracy ? Dostaje sie wtedy jakis wpis ze byly to studia zaoczne a nie dzienne ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Studia niestacjonarne niczym nie roznia sie od stacjonarnych poza terminem zajęć. Nikt nie pyta czy ukończyłeś studia Tak czy tak. Nie ma to znaczenia na pracę. Na budownictwo będzie bardzo trudno się dostać. Może niestacjonarne się uda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Łukasz - tu się nie zgodzę, sam spotkałem się z pytaniem studiów dziennych, bądź zaocznych - ma to znaczenie o tyle takie, że na zaocznych realizowana jest mniejsza liczba godzin laboratoriów, itp. Jednak zaoczne też mają plus, umożliwiający podejmowanie praktyk w dużym wymiarze godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Od wielu lat program studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na tym samym kierunku musi być identyczny z liczba godzin włącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Nie wiem nawet jakby to miało być możliwe, jeśli na moim kierunku zjazdy są średnio co 2 tygodnie, a jest sporo godzin każdego dnia już na stacjonarnych, na laboratoriach na zaocznych nie robi się tyle samo ćwiczeń, co na dziennych. Z tego co patrzę, różnice są, choć wynoszą około 10%-20% liczby godzin, ale jednak coś jest ucinane zawsze. W dodatku co do tej różnicy na dziennych i zaocznych - łatwo jest się przenieść na zaoczne, ale odwrotnie? Tylko z wysoką średnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Przeniesienie to też pewne kwestie finansowe oraz pensum na uczelni. Możesz podesłać swój program zajęć i zajęć studentów stacjonarnych? Chętnie porównam. Ministerstwo już dawno temu wyrównalo programy studiów j dlatego też zmieniono ich nazwę z zaocznych na niestacjonarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Programy czasem różnią się minimalnie nawet pomiędzy rocznikami tego samego kierunku, więc nie warto zwracać uwagi na takie drobiazgi. Zaoczni nie pozostają w tyle za dziennymi, bo taka forma studiów z reguły trwa semestr dłużej. Inżyniera robi się 8 semestrów zamiast 7, a później magistra 4 zamiast 3. Niektóre uczelnie nie przedłużają studiowania, ale np. mają cotygodniowe zjazdy piątek-niedziela, co pozwala wyrobić do 30 godzin (6 + 2 x 12). To dosyć rzadka opcja raczej dla wytrzymałych. polerst, zbyt wielu praktycznych umiejętności nie da się wynieść z laboratoriów prowadzonych na sprzęcie pamiętającym czasy Gierka. Nie stracisz za dużo, jeżeli z planu Twojej grupy wypadnie parę godzin zajęć laboratoryjnych jednego lub kilku przedmiotów. Cytuj łatwo jest się przenieść na zaoczne, ale odwrotnie Wszystko zależy od zgodności programów. Ministerstwo ciągle coś modyfikuje, więc zdarza się, że nawet dzienni mają różnice programowe po przeniesieniu do młodszego rocznika tego samego kierunku i specjalności. Jeśli nie ma się niezaliczonych przedmiotów, to nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Zgadzam się z Tobą ale dodam jedno sprostowanie. Chodziło mi o programy w ramach jednego rocznika. Co roku może być inny program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 W przypadku mojej uczelni (PW) łatwiej przenieść się właśnie na zaoczne. Nawet zmieniając kierunek, mając niezaliczony jakiś przedmiot, jest niemożliwe na dziennych, a na zaocznych? Bez żadnych przeszkód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 To oczywiste bo na zaocznych wydział ma kasę wprost od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Marciniak Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Pojawily sie wlasnie limity miejsc w Politechnice Warszawskiej filia w Plocku. Na inzynierie srodowiska 30 miejsc, technologia chemiczna 40, budownictwo 60 miejsc (studia niestacjonarne). Czy przy tak malej ilości miejsc jest szansa sie dostać?Ps.Prawdopodobne wyniki mojej matury na poczatku tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Tak bo na studia niestacjonarne jest bardzo mała liczba chętnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...