1luki11 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Witam. Jestem tegorocznym maturzystą. Na maturzę będę zdawał rozszerzoną fizykę i matematykę. Do matematyki przykładam dużą uwagę, z fizyki byle by napisać. Planuję iść na studia techniczne na Politechnikę Rzeszowską lub Krakowską. Zastanawiam się nad kierunkami: mechanika i budowa maszyn oraz lotnictwo i kosmonautyka. Nie wiem po prostu co jest lepsze i po czym są szersze perspektywy w pracy. Proszę, aby ktoś się wypowiedział, czy się opłaca, czy to są ciężkie studia, co sie tam robi etc. Nie ograniczam się tylko do tych 2 kierunków, jestem otwarty na każdą propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 I co ma do tego dział stypendia? Przenosze Kolejny z takim pytaniem. Co jest lepsze? Dla kogo lepsze dla mnie czy dla Ciebie? Dla każdego lepsze jest coś innego. Masz możliwości dalej pracować w lotnictwie? Chociażby zdrowotne? Jeśli nie to od razu sobie odpuść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Cytuj Nie wiem po prostu co jest lepsze Nikt nie powie jeśli nie zna kryteriów oceny. Cytuj czy się opłaca Jak wyżej. Cytuj , czy to są ciężkie studia Jeśli nie ma się zaległości i chcę się czegoś nauczyć to średnio ciężkie. Przedmioty robiące największy przesiew na MiBM to - wytrzymałość materiałów, mechanika płynów, termodynamika i wymiana ciepła, czasem też podstawy konstrukcji maszyn. Specjalnościowe nie przerzedzają za bardzo studentów, bo do tego etapu dochodzą raczej ogarnięci. Cytuj , co sie tam robi etc. Poszukaj sylabusów to się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Mechanika to ciekawy kierunek i na pewno warto. Lotnictwo i kosmonautyka to kierunek już dla osób wiążących już w tym swoją przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...