virens Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Sytuacja wygląda tak: -Jestem zameldowana w domku jednorodzinnym, gdzie oprócz mnie zameldowany jest mój dziadek i mój ojciec. Moi rodzice rozwiedli się 10 lat temu, od tamtej pory dostaję od ojca alimenty w wysokości 400 zł miesięcznie. Do momentu wyprowadzki na studia mieszkałam z mamą, jednak oficjalnie w papierach widniał mój adres zameldowania. -Od czasu rozwodu mój ojciec mieszka i pracuje w Irlandii, ale meldunek posiada w Polsce. Zastanawiam się, czy w tej sytuacji mogę ubiegać się o stypendium socjalne, bo nie ukrywam, ja i moja mama mamy dosyć ciężką sytuacje finansową. Jeśli tak to w jaki sposób mam uwzględnić dochody we wniosku? Nie mogę podać dochodów mojej mamy i alimentów, ponieważ nie mamy wspólnego meldunku. Nie wiem też ile zarabia mój ojciec za granicą, bo nie utrzymujemy specjalnie kontaktów. Czy jeśli podam w dochodach tylko moje alimenty to nie będzie to uznane za oszustwo? Zupełnie nie wiem, jak do tego podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Sprawa jest zbyt skomplikowana żebym mógł Ci udzielić wiarygodnej odpowiedzi. Zgłoś się do dziekanatu ds. Stypendiów na swojej uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zapoznaj się z regulaminem pomocy materialnej danej uczelni. Postaraj się z mamą o ten sam meldunek, bo do socjalnego składa się zaświadczenie z US i ZUS, więc lepiej nie robić komisji stypendialnej komplikacji z różnymi adresami. Zaopatrz się w zaświadczenie o wysokości zasądzonych alimentów, odpis wyroku albo coś podobnego. Dostaniesz jakąś nie za dużą kasę, jeśli nie przekraczasz progu dochodowego. Cytuj . Nie wiem też ile zarabia mój ojciec za granicą Po rozwodzie nie jesteście już rodziną, więc w czym problem? To się nie liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jednak progi pomocy socjalnej są dość wysokie i nie każdy dostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margolia22 Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Zapytaj się najlepiej w dziale pomocy materialnej, ale z tego co wiem to musi być wspólny meldunek. W tamtym roku podnieśli próg zarobków na jedną osobę w rodzinie, więc jest już łatwiej dostać stypendium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...