Skocz do zawartości
michalo9846

Technologia chemiczna, farmacja, inżynieria materiałowa czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, tutaj Michał!

Chodzę do klasy maturalnej i mam na rozszerzeniu matmę, biologię i chemię. No powoli zbliża się czas tych wstępnych deklaracji maturalnych, ale już teraz byłoby dobrze być zorientowanym jeśli chodzi o przedmioty maturalne i studia. Początkowo miałem zdawać 4 rozszerzenia - matmę, biologię, chemię i angielski, aczkolwiek ostatnio rozmyśliłem się i nie zdaje rozszerzonej Studia na kierunku biologia. Nie żeby mi jakoś źle szła, ale popatrzyłem na farmację i niekoniecznie jest potrzebna. Na wiele uczelni wystarczy R studiuj matmę i Studia na kierunku chemia. Była to ulga, bo nie chciałem zdawać aż 4 rozszerzeń, lepiej skupić się na mniejszej ilości. W tym przypadku matmie i chemii, bo angielski bardzo prosto, jestem z niego niezły. Wcześniej miał ogromny problem z odrzuceniem jednego przedmiotu, bo nie miałem pojęcia, który odrzucić. Biologia to chyba najbardziej rozsądny wybór. 

Może zacznę od tego jak wyglądają zainteresowania tymi przedmiotami, bo zmierzamy powoli do sedna sprawy, czyli do studiów. Studia na kierunku chemia jest moim ulubionym przedmiotem odkąd pojawiła się w gimnazjum. Do żadnego z przedmiotów nie pałałem, aż taką sympatią jak do tego. Z matematyką było trochę inaczej, nie zwracałem na nią za bardzo uwagi, ale gdy rozpoczęło się liceum to zacząłem ją coraz bardziej lubić i zdziwiło mnie to, że tak dobrze sobie radzę z tym przedmiotem mimo nienajlepszej nauczycielki. Jest po prostu dla mnie strasznie logiczna. Co do Studia na kierunku biologia to z tym przedmiotem jest bardzo różnie. Raz lubię, a raz nienawidzę.(nie chodzi o nauczyciela, bo się świetnie sprawdza) Jednakże czasami mam dosyć słuchania o sercach, grzybach, genach, kościach. Nie lubię gdy mam przez całą lekcję słuchać i notować albo robić te zadania maturalne, gdzie jest baaaardzo dużo pisania. O wiele bardziej lubię rozwiązywać zadania z chem/mat albo chociażby robić coś w laboratorium, odpowiadają mi bardziej prace praktyczne aniżeli ciągłe słuchanie i notowanie. Co do języków obcych to je po prostu uwielbiam, angielski mam już dobrze opanowany, a od niedawna uczę się samodzielnie hiszpańskiego i ogólnie nauka języków obcych i zajmowanie się nimi to tylko przyjemność dla mnie. :3 Ogólnie lubię się dowiadywać też różnych ciekawostek o świecie, osiągnięciach naukowych, nowych odkryciach. Dodam, że nie mam R fizyki, aczkolwiek teraz trochę mi jej brakuje i cieszę się jak pojawiają się jej elementy na chemii

Jeśli chodzi o studia to oczywiście większość widzi mnie na lekarskim. Bo logicznie myślę, bo jestem w stanie się dostać, bo dobrze się uczę. Jest tylko jeden problem. Nie znoszę anatomii, strasznie nie lubię się uczyć o tych wszystkich mięśniach, kościach, stawach albo o tkankach(jeszcze gorsze). O ile fizjologia jest jeszcze ok, bo tam jest więcej myślenia i rozumienia niżeli pamięciowej nauki. Jedynymi ciekawymi opcjami przy medycynie byłaby dla mnie psychiatria, zaburzenia psychiczne lub coś w ten deseń. Z tego co zauważyłem to na medycynę idą pasjonaci, a ja byłbym tam taki trochę z przypadku?! Także to dla mnie kompletnie odpada, szedłbym z negatywnym nastawieniem i pewnie zaraz chciałbym zrezygnować, bo to kompletnie nie dla mnie. Zostaje farmacja, która brzmi o wiele lepiej, bo mamy tam o wiele więcej chemii tylko, że nie jestem pewny czy chciałbym pracować cały czas w kontekście leków. Co więcej mówię stanowcze nie pracą w aptece. No dobra może przez 2 lata dałoby radę przeboleć, ale dalej wolałbym ruszyć w coś ambitniejszego i ciekawszego np. koncerny, laboratoria, przemysł farmaceutyczny. Oczywiście tutaj są wpływy rodziny kładzione na farmację/medycynę albo ogólnie jakieś medyczne. Teraz odzywają się teraz kierunki chemiczne na politechnice. Technologia chemiczna, inżynieria materiałowa, które brzmią bardzo obiecująco i są zupełnie zgodne z moimi zainteresowaniami. Jest z nimi jednak problem. W Polsce przemysł chemiczny nie jest rozwinięty i trudno o pracę w zawodzie przy chemii niezależnie od specjalizacji. Wystarczy wejść na stronę z ogłoszeniami o pracę i bardzo mało jest ogłoszeń, w których potrzeba do pracy chemików. Kto wie może za 5 lat się to zmieni, ale póki co chyba nic się nie zapowiada, aby ta sytuacja się poprawiła. Wiadomo, że trzeba przy wyborze studiów patrzeć na zainteresowania, ale jednak wolałbym mieć wrzucić co do garnka, nie martwić o zaleganie z opłatami i przy okazji mieć pieniądze na różne przyjemności. 

Zdaję sobie, że za granicą przemysł chemiczny lepiej prosperuje, ale zapewne na początku będzie trzeba załapać się do Polski i zdobyć trochę praktyk. W sumie to jest trochę loteria i bardzo trudno mi jest się zdecydować w którą stronę najlepiej pójść, bo to wcale nie jest proste. W sumie trudno też mi powiedzieć w jakim miejscu najlepiej byłoby mi pracować, jeśli się nie spróbuje czegoś to trudno powiedzieć czy to się lubi czy się tego nienawidzi. Jednak przypuszczam, że różnego typu fabryki chemiczne, koncerny, firmy byłyby miejscem dobrym dla mnie. Co do innych kierunków na politechnice to za bardzo o nich nie myślałem, aczkolwiek energetyka czy automatyka i robotyka brzmią dosyć interesująco. W sumie nigdy nie miałem styczności z programowaniem albo zagłębianiem się w fizykę czy informatykę, więc trudno powiedzieć czy ja bym to polubił. Co do jakichś specjalistycznych studiów typu Studia na kierunku chemia medyczna czy ochrona zdrowia roślin to mam wrażenie, że to taki pic na wodę. To samo będzie można robić po którejś ze specjalizacji na jakimś bardziej znanym kierunku tylko uczelnie niekiedy otwierają takie kierunki, aby nabić kasę mimo że to samo można robić po którejś ze specjalizacji. 

A może jednak nastawiać się również na języki i robienie z nich certyfikatów aby potem łatwo było aplikować za granicę po skończeniu któregoś z kierunków? To jest strasznie trudne, abym się zdecydował tym bardziej, że jestem człowiekiem ambitnym i nie chciałbym aby 5 lat poszło na zmarnowanie i potem pracę za najniższą krajową. No po coś się idzie na te studia, a nie tylko po to aby były i się skończyły. Nie boję się wyzwań tylko, aby to wyzwanie nie skończyło się totalnym niewypałem, który będzie skutkował straconymi pieniędzmi i latami. Mówi się jednak, że w Polsce ciężko ogólnie o pracę po studiach to może jednak zostać przy tym co najbardziej odpowiada, bo i tak będzie ciężko?

Jak myślicie co najlepiej jest wybrać w moim przypadku? Mam mętlik w głowie.

Z góry dziękuje, dzięki że dotrwaliście aby przeczytać te wszystkie wypociny :D

Cześć!
Z tego, co da się wyczuć - najbardziej optujesz za kierunkami politechnicznymi. Jeśli czujesz się dobrze w chemii, matmie i cieszysz się z wprowadzania elementów fizyki na zajęciach - to jak najbardziej dla Ciebie. :) Wiadomo, studia to wyższy stopień systematyczności, więc jeśli jest się sumiennym - studia inżynierskie są do przebrnięcia. Zawsze znajdzie się jakaś czarna owca wśród przedmiotów,  jednak nie powinno to zniechęcać ;)
Nasuwa się pytanie - które uczelnie Cię interesują?

Cześć,

jesli masz tak duże zdolności z chemi to tak jak piszesz. Najlepiej farmacja lub ewentualnie lekarski. Ale sam piszesz, ze lekarski Cię nie kręci. Farmacja to bardzo wymagający kierunek. Faktycznie praca w aptece nie należy do najciekawszych ale to tylko najgorsze rozwiazanie. 

Jesli na studiach będziesz dobry to mozesz dostać sie do laboratoriów i wcale nie musisz pracowac w Polsce. Warto zainwestować w certyfikaty językowe. Na pewno otwierają wiele dróg 

Co więcej mówię stanowcze nie pracą w aptece.

Państwo polskie praktycznie gwarantuje pracę w aptece magistrom farmacji, ponieważ wymaga obecności osoby z dyplomem na każdej zmianie i dodatkowo wygasza kształcenie tańszej konkurencji (techników farmaceutycznych). Liczba aptek w naszym kraju sięga już 15 tysięcy i stale rośnie. Farmacja i rynek apteczny to bardzo pragmatyczny wybór.

inżynieria materiałowa

IM nie jest kierunkiem chemicznym. Najczęściej znajduje się na wydziałach mechanicznych, gdzie skupia się głównie na różnych rodzajach obróbki wybranych materiałów - przede wszystkim metali.

W Polsce przemysł chemiczny nie jest rozwinięty i trudno o pracę w zawodzie przy chemii niezależnie od specjalizacji.

Dobrze, że realistycznie postrzegasz rzeczywistość. ;) Wielu idzie na studia w ciemno i po trzech czy pięciu latach nauki doznaje rozczarowania kiepskimi perspektywami.

aczkolwiek energetyka czy automatyka i robotyka

Plusem tych kierunków (podobnie jak też elektrotechniki i mechaniki) jest to, że nawet jak nie wyjdzie z pracą w zawodzie inżyniera albo nie będzie ona opłacalna, to zawsze pozostaje min. utrzymanie ruchu w dowolnym zakładzie. Co prawda na tych stanowiskach można pracować już po technikum, ale z co najmniej trzema literkami przed nazwiskiem (inż.) łatwiej awansować np. na kierownika. Ogólnie da się żyć.

Nie myślałem dokładnie nad miastami i odpowiadającymi im uczelniami. W sumie nie boję się pojechać gdzieś dalej. W tym roku znajomi pojechali w ciemno nie znając praktycznie nikogo, więc jeśli się chce to nie trzeba patrzeć tylko jedynie na bliskość domu co do uczelni. Mi najbliżej i najwygodniej byłoby do Warszawy, ale to wcale nie znaczy, że tam pójdę. 

Może warto położyć nacisk na te certyfikaty, skończyć studia i uciekać za granicę. Tam przynajmniej wiem, że nie będę miał problemów ze znalezieniem pracy, bo w Polsce niestety wiele sektorów leży i kwiczy. :/ Fabryk mało(obojętnie czego), a ludzi do pracy za dużo. 

Jeszcze trochę czasu mam na przemyślenie wszystkiego. Jak tak patrzę to po wszystkim jest problem ze znalezieniem pracy po studiach w Polsce no może z wyjątkiem medycyny. W każdym bądź razie dzięki mimo wszystko za pewnego rodzaju wskazówki! :3 

Orientuje się ktoś może jak wygląda perspektywy pracy w przemyśle farmaceutycznym po farmacji oraz po tech chem przy zrobieniu specjalizacji związanej z przemysłem farmaceutycznym? Kompetencje i umiejętności w obu przypadkach są takie same czy jak to wygląda?

8 godzin temu, Gutek napisał:

IM nie jest kierunkiem chemicznym. Najczęściej znajduje się na wydziałach mechanicznych, gdzie skupia się głównie na różnych rodzajach obróbki wybranych materiałów - przede wszystkim metali.

Ależ oczywiście, że może być kierunkiem chemicznym. Wystarczy spojrzeć na IM na wydziale Ceramiki na AGH. Jednak prawda, na większości uczelni ściśle związana jest z metalami i wydziałami mechanicznymi.

Tam przynajmniej wiem, że nie będę miał problemów ze znalezieniem pracy

Owszem, ale dopiero posiadając co najmniej kilkuletnie doświadczenie w rozpoznawanej firmie. Dyplomy polskich uczelni w Europie Zachodniej postrzegane są jako egzotyka o niewielkim znaczeniu, która bez odpowiedniej praktyki zawodowej pozwala pracować poniżej kwalifikacji - np. być technikiem zamiast inżynierem. Dlatego niektórzy fachowcy wyjeżdżają np. do pracy w zagranicznym oddziale danej firmy, dzięki czemu mają zapewniony dobry start.

Orientuje się ktoś może jak wygląda perspektywy pracy w przemyśle farmaceutycznym po farmacji oraz po tech chem przy zrobieniu specjalizacji związanej z przemysłem farmaceutycznym?

W naszym kraju te stanowiska prawie nie istnieją, bo firmy tworzące od podstaw należą do rzadkości. Alternatywą dla apteki i przemysłu pozostaje praca przedstawiciela handlowego i takich ofert rzeczywiście nie brakuje. Różnią się jednak warunkami zatrudnienia. Łatwo się domyślić, że wyciągnięcie farmaceuty z gwarantowanej ciepłej posadki w aptece wymaga większych pieniędzy niż w przypadku chemika skazanego na strukturalne bezrobocie.

Cześć, mam podobny problem co Michał wyżej, bo też chciałabym zdawać matematykę i chemie rozszerzoną (mam jeszcze biologię, ale z niej zrezygnowałam, bo wolę się na dwóch solidnie skupic ) i też myślę co dalej, bo w sumie wiedza, którą mam z Studia na kierunku biologia fajnie jakby mi się na tym kierunku też przydała, bo bardzo lubię ten przedmiot, ale ciężko mi ten kierunek znaleźć, może coś polecacie ;) ?