Kirigato Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Przegladajac oferte Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach zauwazylem, ze daja mozliwosc zdobyca certyfikatu ACCA. Slyszalem juz na tym forum, ze jezeli ktos planuje emigracje, to kierunki typu Ksiegowosc czy FiR mijaja sie z celem. ACCA jednak jest certyfikatem rozpoznawanym w calym Commonwealth. Idac ta logika, czy jest jakas roznica pomiedzy studiowaniem FiR/Rachunkowosci w Polsce a w UK? Szukajac pierwszej pracy bede sie poslugiwal raczej certyfikatem ACCA niz dyplomem. Teraz mam w zasadzie 2 wybory: 1. Wziac rok przerwy zeby napisac 2 dodatkowe rozszerzenia na +/- 80% i wybrac sie na 4/5 letnie, drogie studia w UK, zdobywajac przy tym CPA. 2. Wybrac sie na 3/5 letnie studia w PL i zlapac sie ACCA. CPA wydaje mi sie, ze jest bardziej prestizowa certyfikacja, ale nie wiem czy warta czasu, pieniedzy i nerwow. Wiec jak Brytyjski pracodawca zobaczy 2 CV, polaka studiujacego w np. Glasgow z ACCA/CPA, i Polaka studiujacego w Katowicach z ACCA - bedzie na tym etapie wybrzydzal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Jeśli chcesz pracować za granicą to idz na studia do UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirigato Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Dziekuje za wysoka wartosc merytoryczna odpowiedzi w stosunku do moich specyficznych pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 trudno mi coś więcej Ci polecić bo nie znam się na tych certyfikatach, ale wiem, że jak skończysz w Polsce studia to ten papierek za granicą nie jest mocno respektowany i będziesz traktowany jak pracownik fizyczny. Więc jak chcesz mieć równe szanse to skończ studia za granicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirigato Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ostatnie pare dni poswiecilem na research na ten temat. Dowiedzialem sie nastepujacych rzeczy, moze komus sie przyda: Twierdzenie ze zrobienie certyfikatu typu ACCA w polsce ma mniejsza wartosc niz w UK to mit. W koncu wydaje go ta sama organizacja na tych samych zasad. To tak, jakby twierdzic ze certyfikat jezykowy typu CPE / TOEFL / IELTS zdobyty w polsce nie rowna sie temu zdobytemu w UK. Papierek jest na tyle respektowany, ze to nim bede sie poslugiwac, a nie dyplomem ukonczenia studiow. Wiec jezeli bede w stanie wyroznic sie na rynku pracy, przez np. znajomosc jezykow, dobre staze i doswiadczenie, to nikt nie spojrzy na to ze ACCA zdobyte w Polsce. W koncu to jedna i ta sama organizacja. I de facto, uniwersytet mnie tylko przygotowywuje i zwalnia z paru egzaminow, sam certyfikat uzyskam jakies 3-4 lata po ukonczeniu studiow, bo wymaga paru lat praktyki zawodowej. Z uwagi na bardzo ciekawa oferte Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach (specjalizacja FiR: Accounting and Finance for Business - caly kierunek prowadzony w jezyku angielskim + 2 jezyki obce) i to czego dowiedzialem sie o ACCA, raczej zdecyduje sie na studia 30 min autobusem od domu, zamiast pakowac sie w kredyt. Podsumowujac, dowiadujec sie od osob posiadajacych ten certyfikat, jednego head-huntera i paru innych osob: Posiadajac ACCA, nie bede sie juz poslugiwal dyplomem, chyba ze z Harvardu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dzięki za cenne info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...