Skocz do zawartości
Kirigato

Finanse vs International Finance

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozglądałem się po ofertach zagranicznych uczelni. Szukałem możliwości studiowania Finansów / Rachunkowości w języku angielskim. Niestety, większość to albo język danego kraju, albo dość drogie kierunki. Moją uwagę przykuł jednak jeden uniwersytet w Niemczech, oferujący darmowy kierunek International Finance - http://www.bachelorsportal.eu/studies/26843/international-finance.html .

Zastanawiam sie, jak to się ma do standardowych Finansów? Według opisu, jak nazwa mówi, więcej informacji o finansach międzynarodowych, ryzyku związanym z kursem walut i tym podobne. Jest tej wiedzy na tyle dużo i różni się na tyle, żeby robić z tego zupełnie nowy kierunek? Coś mi mówi, że to głównie zabieg marketingowy. Według logiki International Finance powinno być po prostu "lepsze", bo firmy które potrzebują u siebie finansistów są z reguły na tyle duże, że śmiało mogą nazywać siebie "International". Więc teoretycznie "to co finanse, tylko że lepsze!" - i to mi średnio pasuje..

Ciężko znaleźć jakieś informacje na ten temat... mało tego, ciężko znaleźć inne uniwersytety oferujące ten kierunek, Znalazłem jeszcze trzy uczelnie z tym kierunkiem, w Londynie, San Francisco i gdzieś tam.

To wszystko dosyć niepokoi, ale mimo wszystko... "ładnie brzmi"...

Hej,

Dowiedz sie przez kogo finansowane sa studia i będziesz miał odpowiedz. Nie ma nic za darmo.

Nie szukaj po nazwach kierunków a po grupie kierunków. Szukają raczej haseł związanych ze studiami ekonomicznymi niż z konkretnym kierunkiem bo ten może sie wszędzie nazywać inaczej. Studia za granica sa bardzo drogie dlatego dziwi mnie ich darmowość. Mogą być finansowane przez bank i wtedy masz lojalke ze musisz dla danego banku pracowac

W Niemczech wiele uniwersystetów finansowanych jest publicznie - to jeden z nich.

Nazwa nazwami, intryguje mnie jedna rzecz.

Wszelkie Finanse / FiR, etc. za granicą oferują tytuł B.A. - Bachelor of Arts - ~licencjat humanistyczny

Ku mojemu zaskoczeniu, International Finance oferuje tytuł B.Sc - Bachelor of Science - ~licencjat techniczny

Dziwi mnie, skąd ta różnica.

Co do cen studiów zagranicznych, tutaj akurat dyskusyjnie. Wiele państwowych w Niemczech jest darmowych, wiele w Francji za symboliczne 300 euro rocznie, większosc w Szkocji dla nie-Anglików z UE za darmo.

Oczywiście, koszty ciągle duże, ale to kwestia przeżycia, a nie czesnego. Oczywiście w Anglii to już czesne w okolicach 9000f. Zależy od uniwersytetu :)