Kirigato Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Witam! Rozglądałem się po ofertach zagranicznych uczelni. Szukałem możliwości studiowania Finansów / Rachunkowości w języku angielskim. Niestety, większość to albo język danego kraju, albo dość drogie kierunki. Moją uwagę przykuł jednak jeden uniwersytet w Niemczech, oferujący darmowy kierunek International Finance - http://www.bachelorsportal.eu/studies/26843/international-finance.html . Zastanawiam sie, jak to się ma do standardowych Finansów? Według opisu, jak nazwa mówi, więcej informacji o finansach międzynarodowych, ryzyku związanym z kursem walut i tym podobne. Jest tej wiedzy na tyle dużo i różni się na tyle, żeby robić z tego zupełnie nowy kierunek? Coś mi mówi, że to głównie zabieg marketingowy. Według logiki International Finance powinno być po prostu "lepsze", bo firmy które potrzebują u siebie finansistów są z reguły na tyle duże, że śmiało mogą nazywać siebie "International". Więc teoretycznie "to co finanse, tylko że lepsze!" - i to mi średnio pasuje.. Ciężko znaleźć jakieś informacje na ten temat... mało tego, ciężko znaleźć inne uniwersytety oferujące ten kierunek, Znalazłem jeszcze trzy uczelnie z tym kierunkiem, w Londynie, San Francisco i gdzieś tam. To wszystko dosyć niepokoi, ale mimo wszystko... "ładnie brzmi"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Hej, Dowiedz sie przez kogo finansowane sa studia i będziesz miał odpowiedz. Nie ma nic za darmo. Nie szukaj po nazwach kierunków a po grupie kierunków. Szukają raczej haseł związanych ze studiami ekonomicznymi niż z konkretnym kierunkiem bo ten może sie wszędzie nazywać inaczej. Studia za granica sa bardzo drogie dlatego dziwi mnie ich darmowość. Mogą być finansowane przez bank i wtedy masz lojalke ze musisz dla danego banku pracowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirigato Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 W Niemczech wiele uniwersystetów finansowanych jest publicznie - to jeden z nich. Nazwa nazwami, intryguje mnie jedna rzecz. Wszelkie Finanse / FiR, etc. za granicą oferują tytuł B.A. - Bachelor of Arts - ~licencjat humanistyczny Ku mojemu zaskoczeniu, International Finance oferuje tytuł B.Sc - Bachelor of Science - ~licencjat techniczny Dziwi mnie, skąd ta różnica. Co do cen studiów zagranicznych, tutaj akurat dyskusyjnie. Wiele państwowych w Niemczech jest darmowych, wiele w Francji za symboliczne 300 euro rocznie, większosc w Szkocji dla nie-Anglików z UE za darmo. Oczywiście, koszty ciągle duże, ale to kwestia przeżycia, a nie czesnego. Oczywiście w Anglii to już czesne w okolicach 9000f. Zależy od uniwersytetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 W Polsce tez masz takie różnice. Mozesz studiować informatykę licencjacka lub inżynierska nawet na uniwersytecie. Jesteś pewien, ze w Niemczech dla obcokrajowcow studia tez sa za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...