Skocz do zawartości
Anonim12345

Prawo niestacjonarne zaoczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Po maturze planuję podjąć studia prawnicze. Planuję, ponieważ w liceum jestem na biol-chemie i takie też przedmioty będę zdawał rozszerzone. Jednak nie widzę się na studiach typu medycznego i z tym powiązanych. Jak już wspomniałem powyżej chce iść na studia prawnicze, głupi nie jestem mam dobre wyniki także myślę że dam sobie na nich radę, kwestia pieniędzy też jest rozwiązana bo nigdy nie cierpiałem na brak funduszy (może to zabrzmiało trochę prostacko ale chce postawić sprawę jasno). Kierunku liceum juz nie zmienię więc chcę się dowiedzieć jakie mam szanse dostać się na płatne studia np UŁ Łódź wydział prawa i administracji, zdając maturę tylko na poziomie podstawowym.Słyszałem, że warunkiem przyjęcia jest po prostu zdanie matury, jednak czy to prawda? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cześć, studiuję prawo właśnie niestacjonarnie, więc ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że historia powszechna i polski była najgorsza, najwięcej poprawek było właśnie z tych przedmiotów. Ja zdawałam historię na maturze, ale ta wiedza niewiele mi pomogła, bo to zupełnie inna tematyka historyczna. Dużo osób z historią nie miało nic wspólnego od kilku lat i dali radę, wystarczy się troszkę przyłożyć i na pewno dasz radę ;)

Nie wiem jak było u Ciebie ale na UMK największy odsiew to historia i bez matury czeka Cię dużo więcej nauki. Trudno mi uwierzyć, ze Ci matura z historii nie pomogła bo przecież po maturze masz już duże podstawy i łatwiej Ci lokować pewne wydarzenia w czasie a nie uczyć sie tego od zera. Historia jest bardzo bardzo trudna na tych studiach i to największy przesiew.

myślę, że masz szanse na prawie, nawet jeśli nie będziesz zdawać matury z historii. Oczywiście mówię o zaocznych studiach. Przejrzyj sobie za wczasu program studiów i sprawdź jakie przedmioty na na poszczególnych latach i jak historia jest na samym początku. Zawsze przez wakacje możesz się trochę do tego przygotować i wcześniej poczytać

Dnia 26.12.2015 o 19:55, Łukasz napisał:

Nie wiem jak było u Ciebie ale na UMK największy odsiew to historia i bez matury czeka Cię dużo więcej nauki. Trudno mi uwierzyć, ze Ci matura z historii nie pomogła bo przecież po maturze masz już duże podstawy i łatwiej Ci lokować pewne wydarzenia w czasie a nie uczyć sie tego od zera. Historia jest bardzo bardzo trudna na tych studiach i to największy przesiew.

Naprawdę historia z liceum ma niewiele wspólnego z tą historią na studiach prawniczych, bo w liceum nie uczą np. o kodeksach które tworzono w XIX wieku czy o tym jakie kodeksy tworzono na terenach zaborów, o różnych ustawach itp. W liceum naprawdę nie ma materiału o prawnie starożytnego Rzymu itp. Ja w liceum miałam rozszerzoną historię, pisałam maturę z historii i jakoś zbytnio ta wiedza mi sie nie przydała. Gdyby przedmioty rozszerzone w liceum świadczyły o tym czy ktoś da radę na studiach, to sporo osób nie dałoby rady ze studiami. Są osoby np. po klasie humanistycznej, które dostawały sie na studia z Studia na kierunku biologia, na fizjoterapię, znam osobę po klasie matematyczno-fizycznej, która zdała maturę, dostała sie na prawo i jakoś sobie poradziła. Przecież na studiach prawniczych historia jest uczona ,,od zera", więc jak ktoś sie uczy na bieżąco, to da radę po klasie matematyczno-fizycznej, po biologiczno-chemicznej, po informatycznej itp.