Melatonina Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Mam na imię Oliwia, w tym roku będę wybierac kierunek studiów i liczę na waszą pomoc Na maturze na pewno będę zdawac rozszerzenia z matematyki, Studia na kierunku biologia i chemii.. pytanie tylko co dalej. Nie jestem pewna co chce robic w przyszłości. Z nauką nigdy nie miałam problemów, więc myślę nad medycyną, analityką medyczną, chemią medyczną i biotechnologią. Może jest tu ktoś kto ukończył te kierunki i może mi przybliżyc jak wygląda po nich praca w Polsce? Albo może mi polecic jakiś inny kierunek, po którym będzie mi łatwo znaleźc pracę? Proszę o Waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Cześć, Widzę, że przywitałaś się i zadałaś pytanie w jednym wątku, dlatego wątek od razu przeniosłem do odpowiedniego działu. Z tego co piszesz masz szerokie zainteresowania około medyczne i medyczne. Naturalnie z kierunków medycznych najlepiej wybrać medycynę, bo po niej praca gwarantowana. W drugiej kolejności na pewno wszelkie kierunki chemiczne. Na chemię wsród absolwentów jest popyt i to nie tylko w medycynie ale we wszelkich firmach farmaceutycznych i medycznych a nawet firmach przemysłowych. Na trzecim miejscu postawił bym analitykę medyczną i biotechnologię. To fajne kierunki studiów i można fajnie się dospecjalizować w przyszłości, jednak o pracę już znacznie trudniej w odniesieniu do pozostałych. Poczytaj sobie jeszcze o kierunkach: www.studia.net/medyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Po medycznych generalnie jest praca, tylko zarobki są bardzo różne: niektórzy np. analitycy załapują się do labu plus dyżury i jest pieniądz, a czasem jest gorzej. W miarę pewna praca jest po medycynie, chociaż ty zalezy, w jaką specjalizację byś po studiach uderzała, bo czasem niestety trzeba poczekać. Na chemicznych się nie znam, ale chemicy potrzebni są np. w przemyśle, to jakbys się zakręciła, to praca też będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Cześć Oliwia Studia medyczne i okołomedyczne to dobry wybór i z pewnością jest po nich praca. Jesli chodzi o kierunek biotechnologia to zalicza się on już do przyrodniczych. Poczytaj sobie o nim http://www.studia.net/biotechnologia Moim zdaniem to też bardzo dobry wybór i coraz więcej firm potrzebuje i będzie potrzebować biotechnologów. Masz jeszcze sporo czasu, więc poczytaj sobie tez o zawodach medycznych http://www.studia.net/zawody-medyczne jak również przyrodniczych http://www.studia.net/zawody-przyrodniczegdzie znajdziesz też informacje o zawodzie biotechnologa. A myślałaś już nad jakimiś konkretnymi uczelniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melatonina Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Chciałabym studiowac w Warszawie lub w poznan.studia.net, choc ostatnio myślałam też nad Gdańskiem. Boję się trochę iśc na medycynę, ponieważ moje ręce się trochę trzęsą.. więc nie wiem czy dam radę z tą częścią chirurgiczną. Bo jeśli chodzi o ilośc nauki to mi to nie przeszkadza. A jeśli w przyszłości chciałabym tworzyc nowe leki, to jaki kierunek najlepiej ukończyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 To w takim razie farmacja http://www.studia.net/farmacja albo jest też taki kierunek jak Studia na kierunku chemia medyczna na Uniwersytecie Wrocławskim http://www.kierunki.net/lupa/4353-jesli-nie-farmacja-to-chemia-medyczna lub biotechnologia medyczna na Śląskim Uniewrsytecie Medycznym http://www.studia.net/biotechnologia-medyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Jest też Studia na kierunku chemia medyczna w Gdańsku, na Wydziale Chemii Uniwersytetu Gdańskiego: http://www.kierunki.net/lupa/3772-studiuj-chemie-na-wydziale-chemii-uniwersytetu-gdanskiego Czyli miejsce, które Cię interesuje. Jak dla mnie Warszawa trochę przy duża, Poznań to miasto przemysłowe, za to Gdańsk łączy w sobie wszystko co najlepsze. Oczywiście jeśli chcesz pracować z lekami najlepiej wybrać farmacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ja z tych miast wybrałabym albo Poznań albo Gdańsk. Warszawa tak jak pisze Łukasz jest jakaś taka przy duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koska Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Medycyna zawsze będzie miała "wzięcie' reszta kierunków skończy się być może pracą w jakimś laboratorium - ale szału bym nie oczekiwała. Ochrona środowiska ostatnimi czasy cieszy się popularnością bo ekologia i recykling to dobry biznes zgodnie z tym co piszą tu http://artelis.pl/artykuly/65718/Na-czym-polega-recykling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 No nie wiem, po farmacji można pracować w wielu miejscach i to będzie fantastyczna praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Medycyna zawsze będzie miała "wzięcie' reszta kierunków skończy się być może pracą w jakimś laboratorium - ale szału bym nie oczekiwała Po medycynie jak ktoś jest kiepski to tez może mieć problem z pracą i ewentualnie trafi gdzieć jako lekarz pierwszego kontaktu, gdzie zarobki wcale nie są jakieś fantastyczne. Jak będzie dobry to może z czasem zostać wybitnym specjalistą i tak jest w każdym zawodzie. Jak jesteś dobra i starasz się robić inne rzeczy przy okazji to po każdym kierunku znajdziesz pracę. I moim zdaniem farmacja to dobry kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ja natomiast będę Cię zachęcać do wybrania Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i oczywiście Warszawy na miejsce studiów, bo czy minusem jest to że jest przyduża? Niektórzy by pomyśleli, że to stwarza więcej możliwości, chociażby ze względu na znalezienie pracy. Czytając Twoje posty doszłam do wniosku, że Kierunek Lekarski może być nie do końca dla Ciebie, bo jakbyś chciała być lekarzem, to byłoby to wyraźnie widać w wypowiedziach, zatem zgadzam się z Agnieszką że najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie może być Farmacja. Choć przyznam, że pomysł z Chemią medyczną też przypadł mi do gustu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Poczytaj sobie o tych kierunkach i powiedz co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Warszawa moze się podobać i mimo wielu wad ma tez swoje zalety. Trójmiasto stara sie laczyc wszystkie te zalty w jedno. Co o tym sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Każde miasto ma swoje wady i zalety, dla jednych więcej wad ma Gdańsk dla drugich więcej zalet ma Warszawa i na odwrót. Ale miasto miastem liczy się uczelnia którą wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Dokładnie, najważniejsze to dobrze wybrać kierunek i uczelnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgadzam się z Wami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melatonina Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Chyba najbliższa mi będzie Studia na kierunku chemia medyczna. Bardzo dziękuję za pomoc A co sądzicie o UJ i jego Wydziale Chemii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Trudno powiedziec cos negatywnego na temat UJ. To najlepsza uczelnia w kraju i wydzial chemii oceniam bardzo wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Na medycynie chirurgia jest dość teoretyczna, jeśli ktoś nie chce wiązać z nią przyszłości. Trzęsące się ręce to nic takiego. Biotechnologia kierunek fajny i ciekawy, ale od dawna źle po nim z pracą, bo naotwierało się biotechnologii pełno. Musiałabyś spojrzeć, na jakich uczelniach najłatwiej się wybić i znaleźć pracę jak najszybciej. Farmacja to świetne studia, ale większość idzie na nie z chęcią odkrycia leku na raka, a koniec końców prawie wszyscy pracują w aptekach (co wcale wg. mnie złą pracą broń boże nie jest). A na medycynę wcale nie trzeba mieć chęci od najmłodszych lat i pragnąć jej jak świętego graala. To normalne studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Tez jestem albo za medycyna albo za farmacja. Moim zdaniem jesli jest sie bardzo dobrym to warto wybrac medycynę. Oczywiście, ze powołanie jest bardzo ważne ale przeciez nie musisz byc chirurgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zbyt wiele "powołania" może skończyć się wypaleniem, na wielu medycznych kierunkach. Jak chcesz ciekawą pracę i godne zarobki, to idź na jakiś z tych kierunków. A chirurgia to tylko mała działka, więc ręcę to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgadzam się z Toba. Ale nie ma nic gorszego niż oziembly lekarz. Lekarz musi miec tez wyczucie i ksztalci sie przez cale życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Lekarz powinien się cechować empatią, to prawda, coś w sobie musi mieć. Ale dobrą postawę można przejąć na studiach od innych lekarzy, nie trzeba jako dziecko już się za to zabierać, chociaz wiadomo, że łatwiej, jak się z domu wyniesie wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Pewnie, ze nie trzeba od dziecka o tym marzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...