Skocz do zawartości
maty

Cześć! Mam nadzieję, że mi pomożecie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Mam na imię Mateusz i jestem tegorocznym maturzystą. Do tej pory rozważałem bardzo ogólnie dwie ścieżki studiów - SGH w Warszawie albo jakiś techniczny kierunek na jakiejś politechnice. Niestety przyszedł ten moment, w którym trzeba się rozeznać w jakichś szczegółach i podjąć decyzję na podstawie czegoś. I z tym jest problem.  :) Generalnie jestem umysłem ścisłym i na maturze będę zdawał rozszerzoną matmę, fizykę, angielski i hiszpański na podstawie. Za cel obrałem sobie po 90% z każdej i myślę, że jest to do zrobienia, chociaż wiadomo jak to w życiu bywa. Chcę podjąć sensowne studia na ciekawym/opłacalnym kierunku. Interesują mnie nowoczesne technologie i ich techniczne aspekty oraz rządzące nimi prawa fizyki, ale nigdy w praktyce nie zajmowałem się elektroniką, programowaniem ani projektowaniem robotów itd., więc tak naprawdę jestem zielony. Z drugiej strony jestem dosyć kontaktową, przedsiębiorczą i zaradną osobą. Ogarniam angielski na poziomie zaawansowanym i intensywnie uczę się hiszpańskiego. 

Mam nadzieję, że podpowiecie mi jakiś kierunek pasujący do mnie. Liczę głównie na studentów i absolwentów oraz rozeznanych w rynku pracy. 

Z góry dzięki i jeszcze raz witam wszystkich!  :P

Cześć, 

Pomożemy, pomożemy, co mamy nie pomóc:)

Jest wiele kierunków, które mogą Cię zainteresować. Na początek przejrzyj sobie ofertę studiów technicznych i poczytaj trochę o różnych kierunkach:

studia.net/techniczne

To Ci da pewne podstawy. 

Na pewno sobie poradzisz na kierunkach związanych z autmatyką, ponieważ większość ludzi rozpoczynających takie studia jest laikami w tym temacie, tylko część jest po samochodówce, gdzie i tak doczynienia mieli z mechaniką jako taką i to tak nie do końca związaną z tym co jest na studiach. Więc start wszyscy macie taki sam. A sam kierunek automatyka i robotyka jest bardzo ciekawym i przyszłościowym kierunkiem, chociaż na pewno nie łatwym.

Jeśli interesujesz się kierunkami technicznymi i nauką hiszpańskiego - zainteresuj się studiami technicznymi na naszej uczelni. Prowadzimy kursy hiszpańskiego dla studentów i współpracujemy w ramach programu Erasmus z kilkoma uczelniami w Hiszpanii. Studenci Wydziału Matematyki, studia.net/informatyka i Ekonometrii oraz Wydziału Fizyki i Astronomii jeżdżą na Uniwersytet Extremadura w Badajoz, z Instytutu studia.net/informatyka i Elektroniki na Uniwersytet w Vigo i na Uniwersytet w Walencji, z Instytutu Sterowania i Systemów Informatycznych na Politechnikę Katalońską, z Wydziału Elektrotechniki, studia.net/informatyka i Telekomunikacji na Uniwersytet Balearów. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Professionals who need to generate answers with Overchat AI often find that the ability to switch between models like Gemini 3 and DeepSeek V3.1 provides a broader perspective on any given topic. This variety ensures that the information is not just fast, but nuanced according to the specific strengths of each underlying algorithm. For approximately 1.15 dollars per week, it is a very practical alternative to managing individual premium accounts for multiple services.
    • Jak wentylatory działają, a wywala temperaturę, to pewnie moduły mocy (IGBT) są już na wykończeniu albo pasta termoprzewodząca wyschła na kamień. Naprawa takich rzeczy to standardowa procedura, nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje od razu nowego falownika, zwłaszcza przy większych mocach, gdzie koszty idą w dziesiątki tysięcy. Najważniejsze to wysłać sprzęt do kogoś, kto daje realną gwarancję na naprawę, a nie tylko "przeczyści". Sam przerabiałem kilka serwisów i różnica w podejściu bywa ogromna, zwłaszcza jeśli chodzi o czas reakcji, bo każdy dzień przestoju to kasa. Jeśli chcesz sprawdzić, co dokładnie wchodzi w zakres profesjonalnego serwisu, warto jest zajrzeć tutaj: https://centrumregeneracji.pl/oferta/naprawa-elektroniki-przemyslowej/
    • Szukam namiarów na sprawdzony serwis elektroniki przemysłowej. Mamy na stanie falowniki, które wywalają błędy przegrzania, mimo że wentylatory chodzą. Czy to już czas na śmietnik, czy można to jakoś zregenerować?
    • Temat LED vs lampy błyskowe to wieczna dyskusja i każdy ma swoje zdanie, ale postaram się podejść do tego praktycznie. LED-y mają rzeczywiście tę ogromną zaletę że widzisz efekt na żywo, co bardzo ułatwia naukę i przyspiesza pracę w studio, zwłaszcza jeśli robisz też nagrania wideo. Kiedyś temperatury barwowe LED-ów były problemem, ale teraz producenci naprawdę dobrze to opanowali i możesz dostać CRI powyżej 95 bez problemu. Lampy błyskowe wciąż wygrywają jeśli chodzi o czystą moc i możliwość zamrożenia ruchu przy krótkim czasie naświetlania, więc do sportu czy dzieci się lepiej sprawdzają. Koszty eksploatacji są jednak niższe przy LED-ach, bo nie wymieniasz lamp błyskowych i zużywasz mniej prądu. Ja bym powiedział że dla większości zastosowań portretowych i produktowych LED-y są w zupełności wystarczające i naprawdę komfortowe w użyciu. Ceny ostatnio też spadły więc nie jest to już taka inwestycja jak kiedyś. Warto porównać konkretne modele i specyfikacje, bo różnice między producentami potrafią być spore - możesz to zrobić na przykład sprawdzając ofertę https://fotostudio360.com/ gdzie znajdziesz zarówno LED-y jak i tradycyjne lampy z pełnymi parametrami.   
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.