Skocz do zawartości
maty

Cześć! Mam nadzieję, że mi pomożecie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Mam na imię Mateusz i jestem tegorocznym maturzystą. Do tej pory rozważałem bardzo ogólnie dwie ścieżki studiów - SGH w Warszawie albo jakiś techniczny kierunek na jakiejś politechnice. Niestety przyszedł ten moment, w którym trzeba się rozeznać w jakichś szczegółach i podjąć decyzję na podstawie czegoś. I z tym jest problem.  :) Generalnie jestem umysłem ścisłym i na maturze będę zdawał rozszerzoną matmę, fizykę, angielski i hiszpański na podstawie. Za cel obrałem sobie po 90% z każdej i myślę, że jest to do zrobienia, chociaż wiadomo jak to w życiu bywa. Chcę podjąć sensowne studia na ciekawym/opłacalnym kierunku. Interesują mnie nowoczesne technologie i ich techniczne aspekty oraz rządzące nimi prawa fizyki, ale nigdy w praktyce nie zajmowałem się elektroniką, programowaniem ani projektowaniem robotów itd., więc tak naprawdę jestem zielony. Z drugiej strony jestem dosyć kontaktową, przedsiębiorczą i zaradną osobą. Ogarniam angielski na poziomie zaawansowanym i intensywnie uczę się hiszpańskiego. 

Mam nadzieję, że podpowiecie mi jakiś kierunek pasujący do mnie. Liczę głównie na studentów i absolwentów oraz rozeznanych w rynku pracy. 

Z góry dzięki i jeszcze raz witam wszystkich!  :P

Cześć, 

Pomożemy, pomożemy, co mamy nie pomóc:)

Jest wiele kierunków, które mogą Cię zainteresować. Na początek przejrzyj sobie ofertę studiów technicznych i poczytaj trochę o różnych kierunkach:

studia.net/techniczne

To Ci da pewne podstawy. 

Na pewno sobie poradzisz na kierunkach związanych z autmatyką, ponieważ większość ludzi rozpoczynających takie studia jest laikami w tym temacie, tylko część jest po samochodówce, gdzie i tak doczynienia mieli z mechaniką jako taką i to tak nie do końca związaną z tym co jest na studiach. Więc start wszyscy macie taki sam. A sam kierunek automatyka i robotyka jest bardzo ciekawym i przyszłościowym kierunkiem, chociaż na pewno nie łatwym.

Jeśli interesujesz się kierunkami technicznymi i nauką hiszpańskiego - zainteresuj się studiami technicznymi na naszej uczelni. Prowadzimy kursy hiszpańskiego dla studentów i współpracujemy w ramach programu Erasmus z kilkoma uczelniami w Hiszpanii. Studenci Wydziału Matematyki, studia.net/informatyka i Ekonometrii oraz Wydziału Fizyki i Astronomii jeżdżą na Uniwersytet Extremadura w Badajoz, z Instytutu studia.net/informatyka i Elektroniki na Uniwersytet w Vigo i na Uniwersytet w Walencji, z Instytutu Sterowania i Systemów Informatycznych na Politechnikę Katalońską, z Wydziału Elektrotechniki, studia.net/informatyka i Telekomunikacji na Uniwersytet Balearów.