PiotrC Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Mam prośbę o waszą opinię. Mam ponad 30 lat, pracuję w administracji publicznej i chciałbym się przebranżowić. Kiedyś interesowałem się (pasjonowałem wręcz) chemią. Myślę o tym, żeby studiować niestacjonarnie jakiś inżynierski kierunek związany z chemią, np. technologię chemiczną albo inżynierię chemiczną i procesową. Mam w sobie zapał żeby przypomnieć sobie cały materiał z liceum rozszerzony z chemii (matura rozsz. 92%) oraz opanować matematykę która będzie niezbędna na studiach technicznych. Pytanie, czy jest sens robić studia niestacjonarne dla papierku? Czy dla pracodawców to ma jakąkolwiek wartość? Czytam oferty pracy dla np. technologów to w większości przypadków wymagają doświadczenia. Ja niestety z uwagi na to, że byłyby to studia niestacjonarne plus to, że pracowałbym równolegle w mojej obecnej pracy doświadczenia w zawodzie technologa nigdzie bym nie uzyskał. Także pytanie moje do was - czy ten mój plan przebranżowienia ma jakikolwiek praktyczny sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 @PiotrC, sprawdź sobie ekonomiczne losy absolwentów oraz liczbę ofert pracy dla chemików w porównaniu do liczby absolwentów wypuszczanych każdego roku. Generalnie trudno o lepszy przykład studiów technicznych, które dają tak kiepski zwrot z włożonego wysiłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werwolf12 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Nie warto, nie w chemii. Jeśli nie jesteś wybitną jednostką, to z całym szacunkiem ale życia Ci zabraknie, żeby te studia skończyć i zdobyć na tyle dużo doświadczenia żeby być atrakcyjny na bardzo wąskim i brutalnym rynku pracy. Mało tego, ilość czasu i pracy potrzebna żeby skończyć te studia jest gigatyczna i może właśnie tego czasu zabraknąć chociażby na pracę. Serio, są inne studia które dadzą ci dużo więcej, dużo mniejszym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...