Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gospodarka przestrzenna na politechnice krakowskiej czy zarządzanie zasobami ludzkimi na uniwersytecie ekonomicznym?
Który kierunek daje lepsze perspektywy? Lubię rysować, projektować itd a z drugiej strony chciałabym mieć jednak ekonomiczne wykształcenie. Dodam że przejrzałam wiele wątków, programy studiów i nie potrafię się zdecydować. Początkowo chciałam podjąć oba kierunki, jednak już teraz wiem że muszę z któregoś zrezygnować i chcę zasięgnąć opinii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to dwa zupełnie inne kierunki. Jeśli chcesz naprawdę kierunek ekonomiczny to idź na ekonomię, studiowanie HR w tym zakresie jest bez sensu. 

Zostaje gospodarka przestrzenna, która jest fantastycznym kierunkiem ale dla.osob, które marzą aby to robić. 

Nie ma czegoś takiego jak lepszy kierunek. Dla każdego znaczy to co innego.

Wejdź sobie na studia.pl i poczytaj trochę o zawodach po tych studiach. 

Dla przykladu:

https://studia.pl/studia-na-kierunku-gospodarka-przestrzenna-program-zasady-rekrutacji-i-mozliwosci-pracy/

https://studia.pl/kierunek-gospodarka-przestrzenna-qa/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałam wiele, orientuje się moze Pan czy to prawda że po gospodarce trudno znaleźć dobrą i za razem dobrze płatną prace? Bardzo duzo o tym czytałam i ta opinia często się pojawia.  

Na ekonomię niestety zabrakło mi wystarczającej ilości punktów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiego okresu są te opinie i gdzie je Pani czyta?

Obojetnie jaki Pani kierunek nie wpisze to przeczyta to samo. 

Dodam jeszcze jedno, żadne studia pracy Pani nie dadzą, żadne ;) i pieniędzy też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opinie sprzed około 3-4 lat

A mogłabym poznać jeszcze Pana opinie na temat zzl? Co Pan sadzi o kierunku? Samej uczelni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xkatex1919, jeśli kręci Cię projektowanie, pomyśl raczej o architekturze albo budownictwie. Gospodarka przestrzenna to kierunek, który otwiera jednak znacznie mniej drzwi od wspomnianych i nie daje dostępu do zawodów regulowanych, które wykonują ich absolwenci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcami - studia pracy nie dadzą. Duże znaczenie ma angażowanie się poza uczelnią - praktyki, staże itd.

Co do wyboru, to warta patrzeć szerzej i jak lubi się rysowanie zdecydowanie lepsza wydaje się architektura czy budownictwo, choć to nie są najłatwiejsze kierunki. Warto także przeanalizować plany studiów czy inne szanse rozwoju, jakie daje uczelnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez KarolinaZab
      Witam, mam pytanie.

Otóż, na Politechnice Gdańskiej działa system rekrutacji, w którym wybiera się on-line kierunki, którymi jest się zainteresowanym. Trzeba ustawić je w kolejności preferencji.

Wczoraj zostały ogłoszone wyniki, i dostałam się na 3 wybór (Mechanika i budowa maszyn w języku angielskim). Dostałam się też na dwie listy rezerwowe (kolejno wyborów jeden i dwa, czyli Robotyka, elektronika i telekomunikacja) 

Finalnie interesuje mnie 3 wybór, ten na który się dostałam, ale dzisiaj byłam zmuszona złożyć w pierwszej kolejności dokumenty na kierunki, gdzie jestem na liście rezerwowej.

Na telekomunikacji jestem 424 na 280, czy jest szansa, że się dostanę? 

Jeśli tak, to czy mogę jeszcze przez zaczęciem pierwszego roku zmienić kierunek po ogłoszeniu finalnych list?

• Przez Pralkadoprania
      Witam

W tym roku mam zamiar iść na studia jednak długo zwlekałam z ostateczną decyzją. Na początku miałam iść do Akademii Frycza Modrzewskiego na prawo ,ale zrezygnowalam zaraz po otrzymaniu wiadomości o przyjęciu i teraz zostały mi tylko drugie tury w rekrutacjach. Uznałam że chce iść na psychologie i na moje szczęście została uruchomiona druga tura na uniwersytecie Papieskim. Czy ktoś wie jak jest z dostaniem się na ten uniwersytet? Czy jest ciężko ponieważ moje wyniki z matury pozostawiają wiele do życzenia. Wiem że nikt nie jest w stanie mi nakreślić czy się dostanę czy nie, ale nie mogę znaleźć konkretnych informacji i jedyne co wyczytałam to że progów niby nie ma z kolei na innej stronie już pisze że progi są. Więc może ktoś coś wie o tej uczelni i będzie w stanie mi mniej więcej nakreślić poziom trudności w dostaniu się na nią?

• Przez itsme
      Cześć, mam do wyboru studia na politechnice Łódzkiej na informatyce stosowanej i na politechnice Warszawskiej na telekomunikacji. Którą opcję wybrać? Miałem plan zostać programistą i wpadłem na pomysł, żeby pójść na telekomunikację i przy okazji dokształcać się z programowania, a na kierunku ono jest tylko, że w mniejszej ilości. Takim sposobem skończyłbym studia mając zawód w telekomunikacji i jako programista, więc gdy nie wyjdzie w jednym byłbym w drugim. PW ma wyższy poziom i nawet gdyby telekomunikacja mi się nie spodobała to bym się przeniósł na infę w obrębie tego wydziału. Bardziej wolałbym infę na PW, ale nie starczy punktów... Trochę boję się, że na PŁ trochę się zmarnuje. Co o tym myślicie?
    • Przez studentka_678
      Witam!
      Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat gospodarki przestrzennej na UW ?
      Chciałabym wiedzieć:
      1. Czy kierunek jest ciekawy?
      2. Jak z kadrą ?
      3. Jak wyglądają praktyki?
      4. Czy warto na nią iść?
      5. Czy przedmioty są trudne do nauki?
      Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia  z tym kierunkiem, to proszę o odpowiedź.
      Dziękuję :)
    • Przez xewelinax123
      Obecnie jestem na kierunku zarządzanie zasobami ludzkimi jednak mam możliwośc przeniesienia się na kierunek innowacje w biznesie lub doradztwo inwestycyjno gospodarcze. Chciałabym poznać opinie o tych 3 kierunkach, który da największe możliwości? Jest najbardziej przyszłościowy i bedzie po nim możliwość znalezienia fajnej pracy? Moze ktos studiuje któryś z nich i podzieli się opinią. Ciężko mi samej zdecydować bo w każdym kierunku widzę plusy i minusy.

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.