jakub.swiatkowski9@gmail.c Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Dostałem się na informatykę na UKSW w Warszawie i UMK w Toruniu. Co wybrać? UMK wydaje mi się troszkę lepsze, ale z drugiej strony - Warszawa. W Warszawie mam dziewczynę, ale w Toruniu znajomych. Wolałbym Warszawę, ale UKSW chyba bardziej popularna jest z powodu humanistycznych kierunków... Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Poważnie? UMK to uczelnia badawcza. Różnica jest ogromna jeśli chodzi o poziom uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.swiatkowski9@gmail.c Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Poważnie - nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie. Czyli UMK jest lepszym pomysłem..a może informatyka w Warszawie, ale niestacjonarnie? Np. na UW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.swiatkowski9@gmail.c Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Rozumiem, że poziomy tych uczelni się różnią, ale czy jest to równoznaczne z tym, że przeciętny, statystyczny absolwent studia.net/informatyka na UKSW jest mniej pożądany na rynku pracy niż taki sam absolwent studia.net/informatyka na UMK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Raczej tak. Jednak same studia pracy nie dają, liczy się to czego się nauczysz i co będziesz robić w trakcie studiów. Na pewno lepiej niestacjonarne UW niż stacjonarnie UKSW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.swiatkowski9@gmail.c Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Możesz mi napisać co wiesz o UKSW? Bo ja prawie nic i pewnie Twoja wiedza bardzo mi się przyda w podjęciu ostatecznej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Dawna Akademia Teologii Katolickiej - jest to uczelnia katolicka i w takiej doktrynie wykłada. Trzeba mieć to na względzie. Tak jest też postrzegana na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 5 godzin temu, Łukasz napisał: Dawna Akademia Teologii Katolickiej - jest to uczelnia katolicka i w takiej doktrynie wykłada. Trzeba mieć to na względzie. Tak jest też postrzegana na rynku. Nie ma to znaczenia i nie jest nijak postrzegana. W duchu wykłada się na wydziale teologicznym, wszystkie inne podlegają pod ministerstwo i mają programy jak na innych uniwerkach. Jedyny stereotyp, po części prawdziwy, który funkcjonuje w Warszawie na temat UKSW jest taki, że idą tam ludzie, którzy się nie dostali na UW. I zwykle rzeczywiście idą. Fakt, że UKSW bardziej specjalizuje się w humanistycznych kierunkach, ale to nie tak, że ścisłe ma jakieś tragicznie złe. Na Twoim miejscu i tak bym brała Warszawę. Rynek IT jest tu tak chłonny, że pracodawcy z pocałowaniem ręki biorą nawet ludzi po Wyższej Szkole Lansu i Bansu, a co dopiero po publicznym uniwerku. Poza tym uczelnia w IT i tak ma drugorzędne znaczenie. Liczą się umiejętności. Za to rynek pracy w województwie kujawsko-pomorskim jest raczej mocno średni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.swiatkowski9@gmail.c Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Z racji, że jestem teraz za granicą, a na UKSW musiałbym dostarczyć dokumenty osobiście (czego nie ma w przypadku UMK), to właśnie to utrudnienie ostatecznie zadecydowało, że wybiorę Toruń. Ewentualnie mam takie plany na później: dokończę licencjat w Toruniu, a na studia magisterskie spróbuję się zrekrutować do Warszawy, albo jeszcze troszkę inaczej - przeniosę się na inżynierskie w Toruniu po pierwszym roku (bo słyszałem, że można bez problemu), a w Warszawie dokończę magistra inżyniera zaocznie. Oczywiście pomijając ewentualne przeciwności Wydaje mi się to wszystko sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Tak, to bardzo sensowne. Zrób na spokojnie licencjat (albo inżyniera) w Toruniu, a potem zapraszamy na magisterkę do Wawy. Na magisterskie łatwiej się dostać, więc też spokojnie będziesz mógł startować na lepsze uczelnie niż UKSW. Zaoczna magisterka to też niezły pomysł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...