Skocz do zawartości
basia321

Lekarski MON

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam kilka pytań do osób studiujących lekarski w Łodzi w ramach limitu miejsc Ministra Obrony Narodowej.

1) Czy różnią się one od lekarskiego ,, normalnego" w sensie czy program jest ten sam?

2) Jak to wygląda z powrotem na weekend do domu bo czytałam, że trzeba mieć przepustkę?

3) Czy specjalizacje przydzielają nam z góry czy jak np. napiszę świetnie LEK to mogę sobie wybrać szpital w którym specjalizację będę robić?

4) Jak jest z czasem wolnym?

5)Jak wyglądają wakacje bo czytałam gdzieś, że się ma tylko 30 dni a reszta w wojsku podczas jakiś szkoleń?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Temat studiów wojskowych był już wiele razy wałkowany na forum. Co prawda w odniesieniu do innych kierunków, ale zasady wszędzie są dokładnie takie same.

4 godziny temu, basia321 napisał:

1) Czy różnią się one od lekarskiego ,, normalnego" w sensie czy program jest ten sam?

Studia wojskowe = program cywilny + dodatkowy moduł przedmiotów wojskowych.

2) Jak to wygląda z powrotem na weekend do domu bo czytałam, że trzeba mieć przepustkę?

Podchorąży studentem jest tylko przy okazji i niejako z konieczności. W pierwszej kolejności jest kandydatem na żołnierza zawodowego, więc wypełnia obowiązki wojskowe, do których dobrowolnie się zobowiązał. Będąc skoszarowanym, "wolność" ma tylko w ramach przepustki lub urlopu.

3) Czy specjalizacje przydzielają nam z góry czy jak np. napiszę świetnie LEK to mogę sobie wybrać szpital w którym specjalizację będę robić?

Na innych uczelniach wojskowych z reguły jest tak, że absolwent z najwyższym wynikiem ukończenia studiów ma przywilej wyboru jednostki wojskowej, a reszta musi zadowolić się przydziałem. Żołnierz ma realizować potrzeby wojska, a nie na odwrót.

5)Jak wyglądają wakacje bo czytałam gdzieś, że się ma tylko 30 dni a reszta w wojsku podczas jakiś szkoleń?

Przysługuje tylko urlop, możesz zapomnieć o 3 miesiącach wakacji.