basia321 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Hej, mam kilka pytań do osób studiujących lekarski w Łodzi w ramach limitu miejsc Ministra Obrony Narodowej. 1) Czy różnią się one od lekarskiego ,, normalnego" w sensie czy program jest ten sam? 2) Jak to wygląda z powrotem na weekend do domu bo czytałam, że trzeba mieć przepustkę? 3) Czy specjalizacje przydzielają nam z góry czy jak np. napiszę świetnie LEK to mogę sobie wybrać szpital w którym specjalizację będę robić? 4) Jak jest z czasem wolnym? 5)Jak wyglądają wakacje bo czytałam gdzieś, że się ma tylko 30 dni a reszta w wojsku podczas jakiś szkoleń? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Temat studiów wojskowych był już wiele razy wałkowany na forum. Co prawda w odniesieniu do innych kierunków, ale zasady wszędzie są dokładnie takie same. 4 godziny temu, basia321 napisał: 1) Czy różnią się one od lekarskiego ,, normalnego" w sensie czy program jest ten sam? Studia wojskowe = program cywilny + dodatkowy moduł przedmiotów wojskowych. 4 godziny temu, basia321 napisał: 2) Jak to wygląda z powrotem na weekend do domu bo czytałam, że trzeba mieć przepustkę? Podchorąży studentem jest tylko przy okazji i niejako z konieczności. W pierwszej kolejności jest kandydatem na żołnierza zawodowego, więc wypełnia obowiązki wojskowe, do których dobrowolnie się zobowiązał. Będąc skoszarowanym, "wolność" ma tylko w ramach przepustki lub urlopu. 4 godziny temu, basia321 napisał: 3) Czy specjalizacje przydzielają nam z góry czy jak np. napiszę świetnie LEK to mogę sobie wybrać szpital w którym specjalizację będę robić? Na innych uczelniach wojskowych z reguły jest tak, że absolwent z najwyższym wynikiem ukończenia studiów ma przywilej wyboru jednostki wojskowej, a reszta musi zadowolić się przydziałem. Żołnierz ma realizować potrzeby wojska, a nie na odwrót. 4 godziny temu, basia321 napisał: 5)Jak wyglądają wakacje bo czytałam gdzieś, że się ma tylko 30 dni a reszta w wojsku podczas jakiś szkoleń? Przysługuje tylko urlop, możesz zapomnieć o 3 miesiącach wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...