forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czym sie rozni reaktywacja studiow od ponownej rekrutacji? Czy mozna reaktywowac studia od razu po niezdanej sesji i zaczynac z koleznym rokiem akademickim tak jakby sie potarzalo rok czy nie? Nie ma nic o reaktywscji studiow w regulaminie uczelni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Wznowienie studiów. W Twoim przypadku to nie ma racji bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 42 minuty temu, Łukasz napisał: Dlaczego skoro I semestr zdalem? Naprawde zalezy mi na tym. Podobno jest taki zapis ze w wyjatkowych sytuacjach mozna powtarzac I rok studiow jesli dziekan sie zgodzi, czy to prawda? Prosze o informacje czy takie rzeczy sie zdarzaly to dla mnie wazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Dziekan może podjąć każda decyzję. Czy Tobie to trzeba jakoś inaczej tłumaczyć? Nauczysz się nie cytować post pod postem? Czy masz z tym jakiś problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Przepraszam poprostu myslalem ze jest to zelazna zasada ktorej nawet dziekan nie moze zlamac? A czy moge zapytac czy jest jakis specjalny wniosek o nadzwyczajne powtarzanie roku czy wystarczy to zaznaczyc w podaniu ze to sytuacjs wyjatkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 @forkk, przyjmij wreszcie do wiadomości, że obowiązkiem studenta jest zapoznanie się z regulaminami i zarządzeniami rektora/dziekana swojej uczelni, a same studia są również pewną szkołą życia, która uczy samodzielności. Jeśli w przyszłości trafisz w pracy na stanowisko wyższe od podrzędnego robotnika, to przełożony nie będzie prowadził za rączkę, tylko rozliczał z efektów. Skoro - jak pisałeś - nie możesz mieć warunków na pierwszym roku, a zaliczyłeś pierwszy semestr bez długu, to najprawdopodobniej zostaniesz skreślony z listy studentów z prawem wznowienia studiów od drugiego semestru. I jeżeli regulamin w ogóle dopuszcza jakiekolwiek wyjątki, to nie licz na nie bez rzeczywiście wyjątkowych sytuacji typu udokumentowany długi pobyt w szpitalu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Ok czyli rozumiem ze teraz mam zdany caly semestr I a konczy sie II. Jak zacznie sie III to ja przez ten czas bede mial przerwe i zaczne od IV tak? Ten IV to bedzie moj II? I tutaj regulamin ze sie jest na pierwszym roku nie przeszkadza czy jednak przeszkadza i musi to byc wyjatkowa sytuacja bo teraz to mi sie wszystko pomieszalo? A czy powodem powtarzania roku moga byc problemy finansowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Zostaniesz skreślony, czyli nie będziesz studentem (albo mówiąc kolokwialnie - wylecisz z uczelni) w nadchodzącym semestrze zimowym od października. Studia możesz wznowić od najbliższego semestru letniego (luty/marzec) i znowu stać się studentem. Żadnego specjalnego traktowania nie uzyskasz na sam koniec roku akademickiego, możesz o tym zapomnieć. Takie rzeczy (np. urlop zdrowotny pozwalający powtarzać semestr z zachowaniem praw studenta na czas przerwy) załatwia się w trakcie semestru, kiedy trwają jeszcze zajęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 1 minutę temu, Gutek napisał: Studia możesz wznowić od najbliższego semestru letniego (luty/marzec) i znowu stać się studentem. Ale musze znowu sie rekrutowac czyli skladac papiery czy tylko wznawiam studia? Bo w sumie jak zostale skreslony yo nie jestem studentem i wychodzi na to ze moge za drugim razem sie nie dostac na uczelnie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Każdy regulamin studiów ma punkt wyjaśniający kiedy i na jakich zasadach można wznowić studia. To naprawdę nie jest żadna wiedza tajemna. Otwierasz regulamin, ctrl+F "wznowienie studiów" i masz wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 No tak, w regulaminie pisze ze wznowienie studiow nie przysluguje studentom skreslonym z I roku studiow. Czyli musze sei rekrutowac od nowa za pół roku dobrze rozumiem? Albo zostaje mi liczyc na potraktowanie mnie w sposob wyjatkowy np. ze mam powazne problemy finansowe i musze popracowac troche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Jeśli masz zapis, że wznowienie nie przysługuje na pierwszym roku (specyfika uczelni albo nowa ustawa namieszała), to musisz z powrotem rekrutować się na pierwszy semestr. W takiej sytuacji nie ma innego wyjścia. Poza tym - praca i sytuacja finansowa nie są żadnym usprawiedliwieniem, bo dla pracujących są studia zaoczne. I co najważniejsze, w tej chwili każde podanie z miejsca zostanie odrzucone, bo brak zaliczenia nie może być powodem do przyznania jakiejkolwiek ulgi. Dziekan nie jest głupi i wie, że gdybyś zaliczył, to podania by nie było. Takie rzeczy składa się w trakcie semestru, bo np. długotrwała choroba, ciąża czy inna poważna sytuacja osobista uniemożliwiają uczestnictwo w zajęciach i tym samym podejście do zaliczenia, więc istnieje dobry powód do ponownego skierowania na ten sam semestr bez ponownej rekrutacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Ale rozumiem ze rekrutowac sie moge dopiero za rok a nie za pół tak? Bo nie ma rekrutacji I rocznikow na semestre luty/marzec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Od kiedy rekrutacja dotyczy wyższego semestru niż pierwszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Jeszcze tylko takie pytanie czy nagla choroba nie dlugotrwala moze byc uzasadnieniem powtarzania roku jesli na I roku nie mozna potarzac semestru/roku? Np. takie OCD... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forkk Opublikowano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 No i czy jak z powodu choroby powtarzam rok to czy musze dostarczyc potem zaswiadczenie ze jestem zdrowy do podjecia ponownie studiow? Chodzi mi o to czy powtarzanie roku z powodu choroby to to samo co urlop zdrowotny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Teraz żaden powód nie może być uzasadnieniem. Takie rzeczy załatwia się w trakcie semestru, a nie kiedy ma się nóż na gardle i chce uciec przed konsekwencjami niezaliczenia semestru. Pozostaje pownownie zarektutować się na pierwszy semestr i zacząć studia od początku, o ile trwa jeszcze rekrutacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...