Skocz do zawartości
deleted account

Informatyka na PG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem zainteresowany tym, jak duże w przybliżeniu są moje szanse na dostanie się na studia I stopnia w kierunku informatyka na PG. Nie mam porównania do progów punktowych z poprzednich lat, bo system liczenia punktów się zmienił. Mam 144,8 punktów w nowym systemie.

Wyniki w załączniku.

Centyle:

Jakie są najlepsze alternatywy dla kierunku informatyka w Trójmieście?

wyniki.jpg

1 godzinę temu, Fiszu napisał:

Nie mam porównania do progów punktowych z poprzednich lat, bo system liczenia punktów się zmienił.

Oczywiście, że masz - w liczbach względnych jako ułamek maksymalnej liczby punktów. 

1 godzinę temu, Fiszu napisał:

Jakie są najlepsze alternatywy dla kierunku informatyka w Trójmieście?

UG, oprócz tego UMG i AMW.

• Like 1

Godzinę temu, Gutek napisał:

Oczywiście, że masz - w liczbach względnych jako ułamek maksymalnej liczby punktów.

86,19 punktów w takim razie.

Automatyczne progi w latach 2017, 2018, 2019, 2020 na PG to kolejno:

• 88,03
  • 83,56
  • 92,96
  • -

Centyle w latach 2017, 2018, 2019, 2020 z przedmiotów matematyka i informatyka dla moich wyników to kolejno:

• 87% i 90%
  • 96% i 86%
  • 83% i 86%
  • 88% i 88%

Fizyka bardzo widocznie nie wyszła w tym roku, przy moim słabym wyniku centyle na lata 2017, 2018, 2019, 2020 kolejno:

• 49%
  • 58%
  • 48%
  • 61%

Biorąc pod uwagę najcięższą w tym roku fizykę od lat, centyle w 2020 większe od centyli w roku 2019 (92,96) i zbliżone do tych z roku 2017 (88,03), szansa jest, ale potrzebuję szczęścia?

Godzinę temu, Gutek napisał:

UG, oprócz tego UMG i AMW.

Na UG od poprzedniego roku informatyka dzieli się na profil praktyczny i profil ogólnoakademicki. Który Pana zdaniem wydaje się być lepszy dla kogoś kto planował studia na kierunku informatyka na PG?

@Fiszu, UG ma wydział MFI cieszący się dobrą renomą, więc profil nie ma żadnego znaczenia. Chociaż tak na marginesie można dodać, że praktyczny spotyka się raczej na uczelniach ze słabszą kadrą i zapleczem, gdzie przepisy nie pozwalają na ogólnoakademicki. Dlatego UMG, AMW i prywatne nie prowadzą studia.net/informatyka o profilu ogólnoakademickim. 

• Like 1