xGyara Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Witam, na początku, zanim zadam jeszcze jakiekolwiek konkretne pytanie, powiem, że jestem od jakiegoś miesiąca studentem politechniki na kierunku informatyka. Problem w tym, że jest to kierunek wybrany przeze mnie nie z zainteresowania, a z rozsądku - branża IT rozwija się coraz szybciej, więc po prostu opłaca się być informatykiem. Zdecydowanie bardziej interesuje mnie filozofia, uwielbiam czytać o różnych ideach, które ludzie stworzyli o różnych aspektach świata, i generalnie wiem, że na takich studiach byłbym po prostu chętny się uczyć dla samej wiedzy, a nie "bo muszę". No i tu pojawia się pytanie: co teraz? Nie wiem, czy lepiej byłoby zacząć filozofię po 1 roku studia.net/informatyka, czy może zacząć ją już po skończeniu studia.net/informatyka, czy może w ogóle dać sobie spokój z informatyką i studiować to, co wiem, że mnie interesuje... Na pewno wiem, że nie chcę rezygnować ze studiowania filozofii, nie wiem tylko jaki sposób podjęcia tych studiów byłby najlepszy. Wszelkie porady bardzo mile widziane :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Możesz sobie spokojnie po studiach z studia.net/informatyka iść na podyplomowe z wybranego zakresu filozofii. Wówczas masz tylko same ciekawe przedmioty filozoficzne bez całej otoczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Ale za podyplomowe się płaci, to raz. Dwa, że on nie chce czekać. Do tego takie najbardziej ogólne rzeczy jak wf czy oguny zawsze można przepisać. Ja bym studiowała równolegle i jednak nie rzucała tej studia.net/informatyka. Gdzieś potem trzeba pracować jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 To jest właśnie duży plus studiów podyplomowych że są finansowane bezpośrednio a nie przez podatników. Wówczas mocno to mobilizuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...