vartoz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witajcie, w tym roku zdaję maturę i zastanawiam się nad wyborem studiów informatycznych. Między informatyką zwykłą a stosowaną. Zdziwiło mnie gdy spojrzałem na liczby kandydatów na te kierunki w poszczególnych uczelniach. Na zwykłą informatykę jest średnio 4 kandydatów na 1 miejsce, natomiast na stosowaną 2, rzadziej 3. Skąd taka różnica? Stosowana ma gorszy program, źle wyszkoli na programistę? Kompletnie tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Z mojej wiedzy: stosowana jest trudniejsza, jest na niej sporo fizyki. Liczba kandydatów nie ma nic wspólnego z jakością kierunki. Dla przykładu w 2004 roku na europeistykę na UMK było 100 miejsce a 5 800 chętnych. Jak to się ma do zdobytego przez nich tytułu? Żeby się dostać należało mieć średnią 5,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Przymiotnik "stosowana", swoją drogą pojawiający się też przy matematyce na politechnikach, wskazuje, że z kierunku typowo ścisłego władze jakiejś uczelni postanowiły na siłę zrobić inżynierski. Nie wiem, o jakiej uczelni i jakim wydziale mówisz, ale prawdopodobnie możesz spodziewać się zapychaczy w postaci zbędnych dla informatyka przedmiotów elektrycznych, rysunku technicznego itd. 4 godziny temu, vartoz napisał: Na zwykłą informatykę jest średnio 4 kandydatów na 1 miejsce, natomiast na stosowaną 2, rzadziej 3. Zapychacze robią swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vartoz Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 12 godzin temu, Gutek napisał: Przymiotnik "stosowana", swoją drogą pojawiający się też przy matematyce na politechnikach, wskazuje, że z kierunku typowo ścisłego władze jakiejś uczelni postanowiły na siłę zrobić inżynierski. Nie wiem, o jakiej uczelni i jakim wydziale mówisz, ale prawdopodobnie możesz spodziewać się zapychaczy w postaci zbędnych dla informatyka przedmiotów elektrycznych, rysunku technicznego itd. Zapychacze robią swoje. Możliwe, że coś źle pojmuję, lecz przejrzałem obecny plan zajęć i wydaje się być ok. Dużo matematyki, wprowadzenia do studia.net/informatyka, później przedmioty typowo zawodowe, następnie kierunkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...