Simm Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Witam, jak by tu zacząć? Mam 25 lat i chcę się wybrać na studia. Jeszcze nie wiem jaki kierunek, a przede wszystkim z czym to się je. Wiem natomiast, że na pewno wiązało by się to dla mnie ze zmianą miejsca zamieszkania i zmianą pracy. Toruń bo tańsze miasto niż moje aktualne, praca bo i tak zamierzam się z tym od dawna. Kierunek nauki który mnie interesuje to na pewno automatyka. Chociaż może na podstawie moich zainteresowań ktoś dałby inną wskazówkę. Lubię rozwiązywać problemy, majsterkować, zwracać uwagę na detale i odstępstwa od reguły. Interesują mnie takie zagadnienia jak złoty ciąg czy sztuczna inteligencja. Zawsze staram się pojąć mechanizm działania urządzenia czy systemu. Jak już wcześniej wspomniałem naukę zamierzam podjąć w trybie zaocznym i chcąc zminimalizować koszty powiedzcie mi proszę jakie zagadnienia w tej kwestii zgłębić. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi, rady i wskazówki a także poświęcony czas. Serdecznie pozdrawiam, Szymon (Ps. Maturę mam... średnią. Technikum skończone ale bez tytułu technika o zgrozo.) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Nie masz za dużego wyboru. Pozostaje Ci bardzo dobre UMK że świetnym wydziałem fizyki. Automatyka i robotyka to bardzo interesujący kierunek ale musisz wiedzieć że poza przedmiotami specjalistycznymi które będą Cię interesowały jest całą masa innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simm Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze dużo wiedzy do nadrobienia w kwestii studiów i procedur z tym związanych. Przeczytałem kilka poradników i wiem już czego szukać na stronach uczelni, ale im więcej tego czytam tym większe braki mojej wiedzy zauważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Na studiach jest dużo wiedzy ogólnej, dużo matematyki. Takich przedmiotów o których piszesz jest bardzo mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Program AiR w dużym stopniu zależy od profilu wydziału, a że ten kierunek występuje na mechanicznych, elektrycznych, informatycznych i być może jeszcze innych, to różnice między nimi są znaczące. Dlatego warto przejrzeć ofertę więcej niż 1 uczelni i dokonać świadomego wyboru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simm Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Nie wiem czy jestem w stanie przeanalizować kilka uczelni jeżeli nie mam zielonego pojęcia o researchu w tej kwestii, to nie takie łatwe jak porównanie podzespołów komputera czy samochodów... Samo znalezienie informacji czy dany kierunek jest dostępny skończyło się fiaskiem. Nie znalazłem AiR w trybie zaocznym na UMK, a jedynie informatykę... Bardziej niż prestiż uczelni interesuje mnie czy się tam dostanę, czyli średnia liczba przyjęć, niski próg punktowy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Na niestacjonarne na większość kierunków przyjmują wszystkich. Poza np. informatyka. Zerknij sobie tutaj https://bydgoszcz-torun.studia.net/techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...