polli Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Witajcie, obecnie obroniłam licencjat z marketingu internetowego i chcę kontynuować studia na II stopniu. Interesuje mnie pedagogika II stopnia ze specjalizacją doradztwo zawodowe. W przyszłości chciałabym pomyśleć o własnej poradni personalno-zawodowej i tutaj moje pytanie. W 2017 roku wprowadzono pewne deregulacje dotyczące zawodu doradcy zawodowego i zastanawiam się czy po nich można pracować w zawodzie wyłącznie po ukończonych studiach magisterskich z pedagogiki? Nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Dotyczą chyba one pracowników oświaty ale nie jestem pewien. Swoją drogą jak po marketingu chcesz iść na studia z pedagogiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polli Opublikowano 17 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Trochę mnie zmartwiłeś tym pytaniem Dopytywałam w dziale rekrutacji czy nie jest to przeszkodą i wytłumaczono mi to na zasadzie zaliczenia dodatkowo różnic programowych. Chyba zadzwonię jeszcze jutro i dopytam dla pewności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 A zdajesz sobie sprawę jak ogromne są różnice programowe? Powiedzieli Ci tak bo mają wolne miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polli Opublikowano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 A jakie jest Łukaszu twoje zdanie na temat studia z zarządzania II stopnia? Mam kilka specjalizacji, które są warte uwagi. Jednak czy bez podstaw w makro/mikroekonomii, finansów itp. można sobie poradzić na studiach II stopnia? W tym wypadku uczelnie często deklarują na swoich stronach, że nie trzeba uzupełniać różnic programowych. Trochę się w tym gubię bo okazuje się, że zostaje mi mało opcji, dziennikarstwo i socjologię chciałabym dobę odpuścić ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Podyplomówki z marketingu internetowy to chyba nie był kierunek? Co skończylaś? Wybierając studia II stopnia myśl o kierunku a nie o specjalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Deregulacja oznacza zniesienie wszelkich wymagań natury prawnej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zawód nieregulowany wykonywała nawet osoba bez skończonej podstawówki, jeśli tylko założy własną dzialalność albo znajdzie chętnego do zatrudnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SSW Collegium Balticum Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Dzień dobry, przepisy oświatowe stawiają wysokie wymagania przyszłym nauczycielom, wychowawcom i specjalistom, którzy planują związać się zawodowo z placówkami ukierunkowanymi na pracę z dziećmi młodzieżą. Poniżej cytujemy przepisy opisane w rozporządzeniu w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (z 1 sierpnia 2017 r.): § 21. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela doradcy zawodowego w szkołach i placówkach, o których mowa w § 3 ust. 1, § 4 ust. 1 i § 10, posiada osoba, która ukończyła: 1) studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, w zakresie doradztwa zawodowego, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub 2) studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, na dowolnym kierunku (specjalności), i studia podyplomowe w zakresie doradztwa zawodowego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne. 2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela doradcy zawodowego w szkołach, o których mowa w § 4 ust. 1, posiada również osoba, która ukończyła: 1) studia pierwszego stopnia w zakresie doradztwa zawodowego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub 2) studia pierwszego stopnia na dowolnym kierunku (specjalności) i studia podyplomowe w zakresie doradztwa zawodowego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne. 3. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela doradcy zawodowego w szkołach i placówkach, o których mowa w § 15–17, posiada osoba, która ma kwalifikacje określone w ust. 1 lub 2, a ponadto ukończyła studia wyższe, studia podyplomowe, zakład kształcenia nauczycieli lub kurs kwalifikacyjny, w zakresie pedagogiki specjalnej odpowiedniej do niepełnosprawności uczniów lub rodzaju placówki. przy czym: § 3. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w placówkach doskonalenia nauczycieli, poradniach psychologiczno-pedagogicznych, w tym poradniach specjalistycznych, bibliotekach pedagogicznych, kolegiach pracowników służb społecznych, szkołach policealnych, liceach ogólnokształcących, technikach, branżowych szkołach II stopnia, branżowych szkołach I stopnia, gimnazjach, placówkach oświatowo-wychowawczych oraz placówkach zapewniających opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania, z zastrzeżeniem § 12–24, § 4. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i szkołach podstawowych, z zastrzeżeniem § 12–24, § 10. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela lub prowadzenia zajęć w placówkach kształcenia ustawicznego, placówkach kształcenia praktycznego i ośrodkach dokształcania i doskonalenia zawodowego posiada osoba, która ma kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela określone w § 3, § 4, § 6 lub § 15 w zakresie przedmiotu lub zajęć, które prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...