MRG Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Cześć. W maju zdaje maturę i zastanawiam się nad mechaniką i budową maszyn. I stąd moje pytanie: Która uczelnia jest najlepsza do pójścia na ten kierunek? Pod uwagę biorę politechniki z Rzeszowa, Krakowa i Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Klasyczne pytanie. Raczej zastanów się gdzie chcesz spędzić kawał swojego życia. Czy chcesz zostać na stałe? Na pewno Warszawa i Kraków daje największe szanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRG Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 No właśnie się najbardziej nad Warszawą zastanawiam, Kraków na drugim miejscu, w ostateczności, Rzeszów bo mam najbliżej, tylko że ten Rzeszów to takie koło ratunkowe, jakby mialbym się nie dostać z jakiegoś powodu na pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 to masz odpowiedz na swoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Antryczak Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 4 godziny temu, Elvis napisał: No właśnie się najbardziej nad Warszawą zastanawiam, Kraków na drugim miejscu, w ostateczności, Rzeszów bo mam najbliżej, tylko że ten Rzeszów to takie koło ratunkowe, jakby mialbym się nie dostać z jakiegoś powodu na pozostałe. Na Twoim miejscu celowałbym w Kraków - później Warszawa. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Konkretnie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Antryczak Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Kilkoro moich znajomych studiowało tam ten kierunek - wszyscy zadowoleni. Pomijając też poziom studiów - Kraków zdaje się być przyjemniejszym miejscem dla studenta aniżeli Warszawa Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRG Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Może dla takiego studenta który chce tylko studiować i od czasu do czasu dorobiać w jakiejś kawiarni na przykład, ja myślę raczej nad studiowaniem połączonym z pracą. I na pewno nie będzie to praca jako kelner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Mazowsze i Małopolska mają jedne z najsłabszych rynków dla inżynierów (nie tylko mechaników) w całej Polsce. Oba regiony mają po dwie bardzo duże politechniki, a przemysłu jak na lekarstwo, co siłą rzeczy mocno ogranicza perspektywy "na miejscu". To tak na marginesie rozważań o rynku pracy, co w zasadzie nie dotyczy nowicjusza, bo przed końcem 3. roku zwyczajnie brakuje jakiejkolwiek wiedzy. Do rzeczy - napisałeś "najlepsza", ale w żaden sposób nie zdefiniowałeś kryteriów oceny MiBM to bardzo rozległy kierunek, więc najpierw trzeba rozpoznać swoje zainteresowania. Różne wydziały prowadzą ten kierunek zorientowany na zupełnie odmienną tematykę. Tak więc spotkasz MiBM o specjalnościach m.in. pojazdy, CAE, CAM, energetyka cieplna, chłodnictwo i klimatyzacja, turbiny i wiele innych. Nie warto wpakować się w naukę czegoś, co kompletnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRG Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Myślałem nad specjalnościami: pojazdy, konstrukcje cienkościenne, nadwozia pojazdów, maszyny robocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...