-
Podobna zawartość
-
Przez Petrus13
Cześć, przeglądając tematy i wypowiedzi użytkowników napotkałem na odpowiedzi osób studiujące medycynę w Niemczech. Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć tematu odpowiadającego mojej sytuacji, którą poniżej przedstawię.
W przyszłym roku kończę (o ile dobrze pójdzie) ratownictwo medyczne w Polsce. Mieszkam blisko niemieckiej granicy i wiązałem przyszłość z pracą w Niemczech. Jednakże z tego co mi mówili koledzy po niemieckiej stronie oraz z tego co wyczytałem na forum to jest możliwość studiowania w Niemczech Medycyny bez super wyniku na maturze. Jak to wygląda w sytuacji gdzie mam wykształcenie już zawodowe (tytuł Ratownika Medycznego) i ubieganie się o takie miejsce. Istnieje u naszych zachodnich sąsiadów coś takiego jak oczekiwanie na studia. Maturę zdałem w Polsce w 2016 roku. Niestety wynik nie był zadawalający żebym mógł dostać się na wybraną przeze mnie uczelnię medyczną. Wtedy zdecydowałem się rozpocząć studia ratownictwa medycznego jednocześnie prowadząc małą działalność. Przez te lata jednak w głowie dalej pozostaje mi myśl i chęci studiowania medycyny. Jednak męczyć po tym czasie maturę trochę słabo. Język znam na B2 i dalej mam zamiar go doskonalić (praktyki i praca w Niemczech swoje robi). 4 latka od matury minęły więc czy istnieje jakaś szansa na dostanie się na studia medyczne w trybie stacjonarnym w Niemczech?
Może jest ktoś w podobnej sytuacji do mojej i bez problemu mi wyjaśni z czym to się je.
Pozdrawiam.
-
Przez Dominika Białek
Poszukuję informacji o rekrutacji na studia prawnicze w Niemczech. W tym roku zdaję maturę, w związku z czym chciałabym się dobrze przygotować - zebrać i przetłumaczyć potrzebne dokumenty oraz w miarę możliwości określić swoje szanse studiowania na wymarzonej uczelni - Uniwersytecie Humboldtów w Berlinie.
Przede wszystkim mam pytanie odnośnie NC - numerum clausus. W jaki sposób policzyć swoją średnią ze świadectwa maturalnego oraz matur? Czy nie mając ani jednego Wartesemester nie mam szans na dostanie się na prawo? Zupełnie nie mogę się w tej kwestii odnaleźć. Byłabym wdzięczna za pomoc w zrozumieniu tej procedury.
Na stronie Uniwersytetu znalazłam informacje odnośnie dokumentów, które powinnam złożyć oraz certyfikatu językowego. Z tego co wiem, powinnam je dostarczyć w terminie 1.06. - 15.07.2019r. (aplikuje na semestr ziomowy). Czy przed tym terminem powinnam dokonać rejestracji w uniassist lub innej platformie?
Bardzo pomogłoby mi również wyjaśnienie funkcjonowania systemu uniassist - kiedy z niego skorzystać, ile kosztuje i po co właściwie jest ta platforma.
Bardzo chciałabym skorzystać z doświadczenia osób, które orientują się w tych kwestiach - na razie troszkę dla mnie zawiłych Pięknie dziękuję za każdą odpowiedź!
-
Przez Olek
Dzień dobry!
W zeszłym roku ukończyłem l. o. i z całkiem niezłym wynikiem udało mi się również zdać maturę. Obecnie studiuję psychologię na UW, jednak mocno zastanawiam się nad podjęciem studiów w Niemczech w semestrze zimowym.
Miałbym zatem kilka pytań do osób, które studiowały w Niemczech i byłbym ogromnie wdzięczny za wszelką okazaną mi pomoc.
1. Czy ktoś studiował w Heidelbergu, Wolnym Uniwersytecie Berlińskim, U. w Konstancji/Fryburgu? Jestem zainteresowany w miarę prestiżowymi uczelniami, zwłaszcza Heidelbergiem (kierunkami: politologia, socjologia, psychologia). Jakie macie opinie na temat tych uczelni?
2. Kwestia finansowa - w wielu miejscach czytałem, że w Niemczech można przeżyć za 800 Euro miesięcznie. Zatem czy dane te są aktualne również w w/w miastach? Czytałem różne opinie na ten temat, niektóre zupełnie odwrotne, straszące horrendalnymi kosztami wynajmu mieszkań/życia...
3. Czy/jak/gdzie mógłbym sprawdzić, czy moje wyniki wystarczą do dostania się na wybrane przeze mnie kierunki?
4. Co w ogóle sądzicie o pomyśle studiowania w Niemczech? Ja chciałbym wyjechać głównie dla lepszego poznania kultury/języka (obecnie szprecham na niezłym poziomie, ale podoba mi się perspektywa doskonalenia języka poprzez życie za granicą) Mam też plan, żeby na magisterkę wrócić do PL i złapać od razu jakiś staż/pracę, myślę, że byłoby mi o wiele łatwiej, mając niemiecki bakalaureat.
Jak widzicie moje pytania są dosyć ogólne, o szczegóły mam zamiar pisać wprost do powyższych uczelni. Jednakże odpowiedź na nie byłaby mi bardzo potrzebna, jako że nie wiem do końca, na ile to dobry pomysł i każda porada byłaby dla mnie wielce pomocna.
Śmieszkowatego mema załączam dla poprawy nastroju i zwrócenia uwagi na mój post.
Wszystkim życzę miłego dnia i przekazuję wyrazy szacunku.
-
Przez student122
Witam,
Obecnie uczęszczam do 3 klasy liceum ogólnokształcącego na profil matematyczno-geograficzny i rozważam podjęcie studiów na Uniwersytecie Warszawskim na kierunku Geografia.
Nie wiem jednak, czy zdawane prze zemnie przedmioty maturalne wystarczą. W planach mam zdawanie;
- Matematyka poziom podstawowy
- Angielski poziom podstawowy
- Angielski poziom rozszerzony
- Polski poziom podstawowy
- Geografia poziom rozszerzony
Z tego co czytałam na stronie UW są to przedmioty wymagane i w teorii powinny zakwalifikować mnie na któreś miejsce listy kandydatów, jednak zgodnie z zasadami rekrutacji istnieje jeszcze przedmiot punktowany do wyboru między innymi angielski, polski, chemia, biologia itp. I tu właśnie pojawia się pytanie, czy przedmiotem tym może być na przykład podstawowy angielski, jeżeli w miejscu obowiązkowo zdawanego języka również umieszczę angielski tylko w rozszerzeniu? Czyli czy jakikolwiek przedmiot na dwóch poziomach może zostać kwalifikowany jako przedmiot punktowany jeżeli jest jednocześnie przedmiotem wymaganym? Oraz czy ewentualny brak przedmiotu punktowanego znacząco wpłynie na wynik rekrutacji?
Jestem tu po raz pierwszy więc proszę jeżeli ktokolwiek kto jest na studiach geograficznych czyta ten post niech napisze jak przebiegała jego rekrutacja, co zdawał, na jakich progach i gdzie się dostał. Mile widziane wszelkie uwagi studentów geografii. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję;
student122
-