Tomekkk Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Witam ;-) Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje szansa na uzyskanie stypendium socjalnego przeze mnie. Sytuacja wygląda tak... Obecnie jestem na trzecim roku studiów licencjackich (dziennych). Utrzymuje się ze stypendium rektora (za wyniki w nauce), dorywczych prac i czasem pomocy od strony rodziny. Wynajmuje pokój a w rodzinny domu jestem od święta. Chciałbym kontynuować naukę, lecz ze względu na to, że zostanę za kilka miesięcy ojcem może być to niemożliwe przez podjęcie pracy :/ Sytuacje może zmienić stypendium socjalne lecz nie jestem pewien czy w tej sytuacji mógłbym je otrzymywać. Według Was jest szansa i warto próbować? Niestety u mnie na uczelni nie mogę liczyć na informacje w tej kwestii bo studentowi rzuca się tylko kłody pod nogi w takich kwestiach (a przynajmniej robią to Panie w okienku...). PS. Kierunek, który by mnie interesował nie posiada zaocznego trybu nauczania. Za odpowiedź z góry dziękuję ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 O tym decyduje tylko kryterium dochodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkk Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Pytanie kogo w tej sytuacji dochód brany jest pod uwagę? Mój i rodziców, mój i partnerki wraz z dzieckiem czy wszystkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Wszystkich w gospodarstwie domowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Cytat Chciałbym kontynuować naukę, lecz ze względu na to, że zostanę za kilka miesięcy ojcem może być to niemożliwe przez podjęcie pracy :/ Jeżeli nie masz 26 lat i nie masz jeszcze dzieci i żony, to liczy się tylko dochód Twój, rodziców i ewentualnego rodzeństwa też do 26 r.ż. Jak urodzi Ci się dziecko, to bez względu na Twój wiek zaczną brać pod uwagę Ciebie, partnerkę i dziecko - bez rodziny. Szczegółów szukaj w regulaminie pomocy materialnej swojej uczelni. W każdym razie nie nastawiaj się na kokosy. Dla przykładu - na PG próg dochodowy wynosi w tym roku 900 zł netto, a kwota stypendium socjalnego to różnica między progiem i dochodem. Dlatego w praktyce rzadko kto dostaje więcej niż 2-3 stówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...