Skocz do zawartości
Tomekkk

Stypendium socjalne dla ojca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;-) 

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje szansa na uzyskanie stypendium socjalnego przeze mnie. 

Sytuacja wygląda tak... Obecnie jestem na trzecim roku studiów licencjackich (dziennych). Utrzymuje się ze stypendium rektora (za wyniki w nauce), dorywczych prac i czasem pomocy od strony rodziny. Wynajmuje pokój a w rodzinny domu jestem od święta. Chciałbym kontynuować naukę, lecz ze względu na to, że zostanę za kilka miesięcy ojcem może być to niemożliwe przez podjęcie pracy :/ Sytuacje może zmienić stypendium socjalne lecz nie jestem pewien czy w tej sytuacji mógłbym je otrzymywać. Według Was jest szansa i warto próbować?

Niestety u mnie na uczelni nie mogę liczyć na informacje w tej kwestii bo studentowi rzuca się tylko kłody pod nogi w takich kwestiach (a przynajmniej robią to Panie w okienku...). 

PS. Kierunek, który by mnie interesował nie posiada zaocznego trybu nauczania. 

Za odpowiedź z góry dziękuję ;-) 

Cytat

Chciałbym kontynuować naukę, lecz ze względu na to, że zostanę za kilka miesięcy ojcem może być to niemożliwe przez podjęcie pracy :/

Jeżeli nie masz 26 lat i nie masz jeszcze dzieci i żony, to liczy się tylko dochód Twój, rodziców i ewentualnego rodzeństwa też do 26 r.ż. Jak urodzi Ci się dziecko, to bez względu na Twój wiek zaczną brać pod uwagę Ciebie, partnerkę i dziecko - bez rodziny. Szczegółów szukaj w regulaminie pomocy materialnej swojej uczelni. W każdym razie nie nastawiaj się na kokosy. Dla przykładu - na PG próg dochodowy wynosi w tym roku 900 zł netto, a kwota stypendium socjalnego to różnica między progiem i dochodem. Dlatego w praktyce rzadko kto dostaje więcej niż 2-3 stówki.