Karolus Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Cześć, W tym roku matura, więc zacząłem się poważnie zastanawiać nad wyborem uczelni. Pierwszym pomysłem była Politechnika Krakowska, bo progi były bardzo niskie, ale łatwo się domyślić, że za niskimi progami idzie niski poziom i potwierdzają to rankingi. Najbardziej chciałbym pójść na AGH. Myślałem nad zaocznym AiRem na wydziale EAIIB/IMiR lub nad mechatroniką na IMiR. Niestety, pomimo wielu prób i szeroko zakrojonych poszukiwań, nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat progów na studia niestacjonarne na tych wydziałach. Podobno uczelnia nie chce udzielać żadnych informacji nt. progów na studia zaoczne na AGH. Czy ktoś z tu obecnych orientuje się mniej więcej, ile wynoszą progi na wspomniane kierunki lub też ma pomysł, gdzie najlepiej szukać takich informacji? Pozdrawiam, Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Po: 1. Progi nie są wyznacznikiem poziomu a tylko i wyłącznie popularnością kierunku. Kiedyś na europeistyke (2004rok) próg wynosił 5,8 I co z tego? 2. Nie ma obiektywnego rankingu polskiego. Chyba że mówimy o kategoriach naukowych. Tylko rankingi międzynarodowe 3. Nie podają bo bardzo często przyjmują wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 1. Okej, rozumiem. Wydawało mi się, że wśród tych bardziej popularnych kierunków są jednak jakimś wyznacznikiem prestiżu. 2. Są zatem jakieś międzynarodowe rankingi z AGH i PK? Jak te uczelnie wypadają? 3. Nawet na PK podają- są wręcz śmiesznie niskie, a i tak spora część osób się nie dostaje. To znaczy, że AGH ma jeszcze mniej restrykcyjne wymagania na zaoczne niż PK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Wymagania właściwie są określone jako minimum. Chcą przyjąć jak najwięcej osób żeby na tym zarobić a i tak część szybko odpadnie. To się zmieni w ciągu kilku lat bo zmienia się finansowanie uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Progi punktowe na studia zaoczne, może za wyjątkiem kilku najbardziej topowych kierunków z najwyższymi progami na dziennych, najczęściej w ogóle nie istnieją. Taką formę nauki z reguły wybierają chętni pracujący, których nie jest aż tak bardzo wielu, by zapełnić wszystkie miejsca. Tym bardziej, że tacy studenci często potrzebują tylko papierka i dlatego wybierają prywatne szkółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...