Mikołaj Zajkowski Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Witam! Uczęszczam do klasy matematyczno-fizyczno-informatycznej. W aktualnym roku szkolnym zdaję maturę, deklaruję jako dodatkowe przedmioty zarówno rozszerzoną fizykę jak i informatykę oraz rozszerzoną matematykę. Z zagadnieniami teoretycznymi z studia.net/informatyka problemów nie mam, zadania robię, nie najwięcej ale robię. Moim pomaturalnym celem jest "raczej tylko" Politechnika Wrocławska. Po ukończeniu I stopnia studiów (na razie ograniczę się do tego stopnia) interesuję mnie założenie własnej działalności gospodarczej w zakresie serwisu IT, ewentualnie projektowania systemów baz danych dla indywidualnych klientów czy zakładania sieci komputerowych. Stąd pytanie: Jaki kierunek najbardziej zbliży mnie do wykonywania wcześniej wykonywanych czynności niż do bycia ekspertem w programowaniu/zakładaniu stron internetowych: -Informatyka (na 3 wydziałach) -Teleinformatyka -Elektronika (w szczególności specjalność: zastosowanie inżynierii komputerowej w technice) -Elektronika i telekomunikacja ??? Jedynym problemem dotyczącym matury z studia.net/informatyka jest to, że moja nauczycielka niezbyt potrafiła wytłumaczyć w 2 klasie "klasyczne algorytmy" typu: sortowanie bąbelkowe, algorytm Newtona-Raphsona itp.. Staram się z tym walczyć, możliwe że ogarnę to w całości na korepetycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Moim zdaniem informatyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Zajkowski Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 No tak. Tylko teraz problem polega na wyborze wydziału, przeglądałem plany studiów lecz wprost nie mogę natrafić na kurs typu budowa komputerów, serwisowanie czy coś w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Kursy dodatkowe robisz prywatnie. Wybierając wydział właśnie kieruj się jego profilem który musi być dostosowany do Twoich zainteresowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Zajkowski Opublikowano 25 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 To jest właśnie główny paradoks mojego problemu: 54 minuty temu, Łukasz napisał: Wybierając wydział właśnie kieruj się jego profilem który musi być dostosowany do Twoich zainteresowań. Jestem w posiadaniu informatora dla kandydatów na studia w rekrutacji 2018. Na temat studia.net/informatyka na Wydziale studia.net/informatyka i studia z zarządzania napisali, że jedną z perspektyw zatrudnienia jest właśnie serwisant. Gdy wszedłem na plan studiów studia.net/informatyka na tym wydziale w wykazie kursów obowiązkowych i wybieralnych nie znalazłem żadnego kursu, który pasowałoby pod pracę serwisanta IT (diagnostyka komputerów itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 W takich informatorach piszą wszystko. Informatyka na tym wydziale będzie dość ogólną co na 1 stopniu jest wystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 25 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2017 Jesli interesują cię sieci komputerowe to elektronika i telekomunikacja. Na informatyce uczysz się programowania plus dużo matematyki, baz danych jest mało (niestety). Na twoim miejscu wybrałbym właśnie EiT lub teleinformatyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Cytuj No tak. Tylko teraz problem polega na wyborze wydziału, przeglądałem plany studiów lecz wprost nie mogę natrafić na kurs typu budowa komputerów, serwisowanie czy coś w tym stylu Informatyka jest nauką o przetwarzaniu informacji, a nie budowie komputerów itp. Tym zajmują się elektronicy Jeśli kręci Cię serwis, to w ogóle nie potrzebujesz studiów. Od tego są technicy - nie inżynierowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...