Skocz do zawartości
michal84tbg

studia techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

michal84tbg, jeśli trafisz na wydział mechaniczny, w którym prowadzący nie zatrzymali się w rozwoju kilkadziesiąt lat temu, to przedmioty rysunek techniczny/grafika inżynierska będą polegać na nauce obsługi programów CAD - zwykle Inventor i/lub AutoCAD, czyli absolutnego minimum każdego inżyniera. Natomiast jeśli trafisz gorzej, to czekają Cię stracone godziny rzutowania na kartce papieru, a CADa nauczysz się co najwyżej na płatnym kursie.

no chciałbym trafić jak najlepiej i mieć umiejętności a nie jakieś minimum. Myślę nad wydziałem BMiL w Rzeszowie. Tylko nie wiem czy poradzę sobie na mechatronice, bo automatyki i robotyki nie ma na zaocznych. A mechanika i budowa maszyn to trochę za wąski obszar działania chyba. 

michal84tbm, z własnego doświadczenia nie potwierdzam, że MiBM ma zbyt wąski obszar działania. To mocno interdyscyplinarny kierunek z różnymi specjalnościami na różnych uczelniach. Jeśli kogoś interesują takie tematy (bo nic na siłę) i nie chce ograniczać się z pracą do regionu z daną gałęzią przemysłu, to warto rozważyć specjalności związane ze spawalnictwem albo wytwarzaniem (CAM) albo CAE. Zwłaszcza dwie pierwsze są dosyć deficytowe w skali kraju.

Takie połączenie nie sprawi jednak, że  będziesz konkurencją dla automatyków, elektroników i informatyków, którzy w swojej działce siedzą przez całe studia. Jeśli interesuje Cię mechatronika, to jest to dobry wybór, ale jeżeli myślisz, że ten kierunek zrobi z Ciebie "złotą rączkę", to warto jeszcze się zastanowić. ;)

Jak już się uczyć to ścisłej dziedziny, żeby być specjalistą w danym obszarze. Bo tak jak kolega napisał, nie da się być specem od wszystkiego. Mechatronika to przyszłościowy kierunek, ale znam takich, co po tym kierunku robią w innych dziedzinach, w skrócie nie wyszło im. Więc nie nastawiaj się, że po kierunku X będziesz miał pracę jako ten od X, bo to czasem bywa różnie. ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Ja odkręcam mocniej grzejnik tylko w sypialni (i w sumie tylko tam mam parapet) kiedy rozstawiam pranie do suszenia, ale to też nie na full, tylko mniej więcej połowa mocy. Górę grzejnika zabezpieczam złożonym mokrym ręcznikiem lub kładę kilka par grubszych skarpet lub inną część garderoby, którą akurat wyprałam. Na tym parapecie u mnie stoi mix sukulentów, anthurium i nawet rhipsalis. Ale podkreślam, że przez większość czasu ten grzejnik mam przykręcony na minimum (1 na pokrętle). W Twoim przypadku najlepiej będzie na stałe zamontować na grzejniku jakiś ręcznik, wtedy większość roślin powinna dać radę, ale trzeba pamiętać, żeby go systematycznie moczyć i nie dopuszczać do całkowitego wyschnięcia. Lub tak jak wyżej, roślina tropikalna na podstawce z wodą plus ja bym przykryła czymś dodatkowo grzejnik, jeśli faktycznie tak mocno grzeje. Jeśli chciałabyś kupić rośliny, które będą dobrze rosły w Waszych warunkach polecam kontakt https://dom-roslin.pl/ Na miejscu powinni doradzić co najlepiej się przyjmie
    • Przy 200-300 złotych na osobę zmieszczasz się w nocleg, trzy posiłki i podstawowe atrakcje. Transport trzeba doliczyć osobno. Bez alkoholu będziesz oszczędzać. Jednodniówka taniej ale mniej integrujący czasu. Weekend lepiej sprawdza się bo ludzie się relaksują i rzeczywiście poznają się bliżej. 70 osób to spora grupa, musisz znaleźć miejsce które obsługuje takie liczby. Sprawdź cenniki kilku miejsc i porównaj co wchodzi w paczkę. Na  https://parkwola.com/firmowe-eventy-integracyjne mają przygotowane pakiety dla grup tego rozmiaru.  
    • Nie boli, ale od razu po polecam wziąć Ibuprom max - mnie po badaniu złapal ogromny ból Ale z tego co się orinetowałem to nie u każdego tak jest. Od siebie polecam zajrzeć sobie na strnoę: https://intimaclinic.pl/uroginekologia/cystoskopia/ Szerzej opisane jest tutaj to badanie.
    • Doradźcie proszę jakie rośliny mogą stać na parapecie nad kaloryferem który jest bardzo gorący?
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.