michal84tbg Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Cześć Łukasz. Mam na imię Michał myślę nad wyborem kierunku studiów. Mało jest informacji na tej stronie o kierunkach. Zastanawiam się nad czterema i nie wiem, który wybrać. Jak najwięcej informacji chciałbym dowiedzieć się o tych kierunkach. A chodzi o mechanikę i budowę maszyn, mechatronikę, automatykę i robotykę, budownictwo. Może jest jakaś stronka z większą informacją o tych kierunkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Raczej nie. Wybierz sobie miasto w którym chciałbyś spędzić najbliższe lata a później uczelnie. Na stronie uczelni powinieneś mieć szersze opisy. Strona która Ci podałem opisu kierunek ogólnie. Jednak że względu na KRK i różnice musisz to już spoglądać na stronach uczelni. Co do kierunków to obecnie topowe, modne ale czy najlepsze trudno powiedzieć bo nie wiesz co będzie za 20 czy 30 lat. MiBM to tradycyjny kierunek i po nim zawsze znajdziesz pracę. Budownictwo jest bardzo popularne, dość trudne i sporo absolwentów. Automatyka czy mechatronika to kierunki zbliżone. To połączenie mechaniki z informatyka. Zadaj konkretne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 W Rzeszowie będę studiował. Budownictwo trudniejsze od mechaniki ? To czym różni się automatyka od mechatroniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Automatyka od mechatroniki różni się podejście. Jak sama nazwa wskazuje. Automatyka jest bardziej informatyczną i techniczna. Nie da porównać się poziomów trudności kierunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 A który kierunek z tych wymienionych ma największy obszar działania i najszerszą wiedzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Trudno powiedzieć. Powiedziałbym że mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Trochę wejdę na inny temat. Może mi pomożesz i jeśli mógłbyś to bardzo prosiłbym o pomoc. Od miesiąca czasu zajmuje się zakładami bukmacherskimi. Przyglądam się jak zmieniają się wartości kursów bukmacherskich w różnych firmach (chodzi o piłkę nożną). Na podstawie tych obserwacji w poszczególnych ligach próbuje odczytać gdzie najlepsi gracze obstawiają typ w zdarzeniu; wygraną zespołu 1 lub 2 lub remis. I także przez spadki i wzrosty wartości kursu przez firmę bukmacherską. Lubię to robić. Czy jest jakiś kierunek studiów o takim zajęciu, czynności. Nie wiem może jakiś analityk finansowy czegoś tam... badanie jakichś wartości w firmach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Po prostu Kierunek ekonomia lub analityka ale to też dział ekonomii. Do tego może być też matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 a 33 lata to nie jest za późno na studiowanie i potem pracować w tym fachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Nie jest. Studiują i starsze osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Dziękuje za informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 A jak skończy się studia w wieku około 40 to jest szansa zatrudnienie gdzieś w jakiejś firmie w tym fachu co ukończy się studia ? nie będzie to czas zmarnowany i wydane pieniądze na darmo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Nie. Pracodawca bardzo często nawet nie wie kiedy ukończyłeś studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 A jest taki kierunek gdzie tworzę rysunki techniczne ? Czy to architektura czy jakiś inny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jest. Architektura. Żeby się dostać najczęściej jest egzamin z rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Oceny na świadectwie dojrzałości i z ukończenia technikum mechanicznego mają jakieś duże znaczenie czy tylko wystarczy dobrze zdać egzamin z rysunku ? Mam słabe oceny końcowe. Wiadomo jak to człowiek młody i głupi. Ale rodzice nie potrafili mi tego wytłumaczyć i nie dążyli do tego abym rozwijał swoje pasje i zainteresowania. Tylko było w przeciwnym kierunku. A teraz mam pasje i zainteresowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Oceny muszą być przynajmniej dobre. Progi są dość wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Na zaocznych ten kierunek jest niedostępny. A można na technicznych studiach zrobić tak jak na ekonomicznych ? Studiować jakiś kierunek zaocznie 1 stopień i na 2 stopień na dzienne architekturę na rysunek techniczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 i tak i nie. Musi to być kierunek pokrewny lub zbliżony. W przypadku architektury nie widzę takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 A już miałem nadzieję, że w taki sposób dostanę się na architekturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Możesz się dostać na uczelnie niepubliczna być może Mają studia niestacjonarne. Np Sopocka Szkoła Wyższa prowadzi takie studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 No fajnie byłoby ale jestem ograniczony do Rzeszowa. Do Sopotu nie przeniosę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 To fakt daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Nie czytałam wymogów rekrutacyjnych, ale jeśli masz 40 lat, to na 100% będziesz miał egzaminy wstępne, bo pisałeś starą maturę, która nie jest uwzględniana w rekrutacji na uczelnie publiczne. Tak więc musiałbyś pisać od nowa, zapewne matematykę i coś jeszcze plus rysunek. Z jednej strony musiałbyś się tego nauczyć, z drugiej strony słaba matura Cię nie przekreśla. Najważniejsza jest matematyka i rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Dokładnie matematyka i rysunek. Jeszcze na wielu uczelniach liczą starą mature Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...