Sunniva Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Cześć!Ostatnio wpadłam na dosyć szalony pomysł, by na całe studia wyjechać za granicę. Najlepiej do krajów anglojęzycznych, ponieważ tylko ten język znam w miarę dobrze. Aktualnie jestem w II klasie LO, więc mam sporo czasu, chodzę też do szkoły językowej, aktualnie mój poziom to taki ,,intermediate", ale sądzę, że z czasem będzie lepiej i zdam w miarę dobrze angielski rozszerzony, chcę też zdawać polski rozszerzony, mogę zdawać podstawę Studia na kierunku biologia i francuskiego, ale to tylko w uzasadnionych przypadkach. Wyczytałam, że na większość szkockich uczelni przyjmują z 3 przedmiotami rozszerzonymi, więc tu pojawia się pytanie czy w całej UK tak jest? A może czy przyjmują gdzieś tylko z 2 rozszerzeniami? Kolejne pytania dotyczą utrzymania się, nie mogę liczyć na jakieś ogromne wsparcie od strony rodziców, maksymalny pułap wsparcia (wolałabym żeby brać mniej) to 1000 zł miesięcznie, czy łącząc studia full-time z pracą mam jakieś szanse się utrzymać gdziekolwiek? Czy łatwo zdobyć jakąś prostą pracę(opiekunki, kelnerki, sprzedawczyni w KFC itd)? Liczę też na jakieś stypendia socjalne, gdzie najłatwiej je dostać? Jeszcze nie wiem co chcę studiować (wiem, szalone), myslę nad dziennikarstwem, obcymi filologiami (arabistyka, sinologia), ale w sumie jestem skłonna rozważyć każdą propozycję. A więc głowne pytanie brzmi : Czy opłaca się w mojej sytuacji wyjeżdżać na studia za granicę? PS. Podkreśliłam wam najważniejsze zwroty, a pytaniom zmieniłam kolor (najważniejsze ma kolor czerwony), tak, żeby łatwiej było Wam zrozumieć moje eseje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Czy wiążesz swoją przyszłość z pracą za granicą? Jeśli tak to na pewno studia za granicą będą zalecane, moim zdaniem jest możliwość połączenia pracy ze studiami, z tym, że musisz się liczyc z tym, że już o imprezowaniu możesz zapomnieć. Z tego co wiem, to za granicą często studia są płatne i nie jest to tanie. Skoro dobrze znasz język to zastanów się co byś chciała studiować (wstępnie) i napisz do takiej uczelni z zapytaniem, zobaczymy co CI odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sunniva Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 To wygląda mniej więcej tak, że wolałabym mieszkać za granicą niż w Polsce, ale nigdy nic nie wiadomo. Na razie nie mówię płynnie po angielsku, łatwo mi się porozumieć, ale gramatykę mam bardzo słabą. Z tego co wiem to w Anglii studia są bardzo drogie za to w Szkocji i Danii darmowe. Jednak w Szkocji trudno znaleźć pracę a w Danii wszystko jest drogie... Poza tym w Anglii mam ciocię a wiadomo, nie ma to jak jakaś deska ratunku jak nie będę sobie z czymś radzic. No na razie po prostu się zastanawiam, nie chcę wylądować jak wieleeee innych młodych ludzi na uniwersytecie w polsce i studiować dziennikarstwo bez perspektyw... Ale nie wiem co z tymi 3 rozszerzeniami, nie mam pomysłu co mogłabym sobie ,,rozszerzyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Najważniejszy jest język i od tego musisz zacząć, nie wystarczy dobrze mówić, żeby studiować za granicą, trzeba mówić perfekcyjnie. Jeśli chodzi o dziennikarstwo studia i pracę za granicą to jest to strasznie trudne, bo nie znasz ani dobrze historii danego kraju, ani tego co się dzieje na co dzień, a do tego dochodzi brak interpretacji i zrozumienia dlaczego tak jest, żeby studiować za granicą dziennikarstwo trzeba skończyć filolgię np. angielską. A może lepszy system byłby taki, że licencja studiujesz w Polsce i na drugi stopień jedziesz za granicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola1991 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Studia w Anglii są płatne, owszem, ale można ubiegać się o atrakcyjną pożyczkę, która wiele ułatwia, a jej spłata jest bardzo racjonalna i rozpoczyna się dopiero po przekroczeniu konkretnego dochodu finansowego. Tutaj na blogu wszystko klarownie wyjaśnione - studiazagranica24.pl/studia-w-anglii-na-twoja-kieszen/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Studia w Anglii: rekrutacja, kierunki Studia w Anglii: koszty, stypendia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Warto sie zapoznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...