wartecha Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Drogi maturzysto, przed Tobą najważniejszy wybór w życiu- nie żartuję; a co najgorsze, zapewne nie masz zielonego pojęcia co chcesz robić w życiu. spoko, ja też nie miałam. zaczęłam robić dwa kierunki jednocześnie, dlatego z czystym sumieniem mogę polecić Ci filologię angielską. zawsze znajdziesz zatrudnienie- już na studiach ludzie będą Ci się pchać drzwiami i oknami prosząc o korepetycje, po ukończonych studiach znajszesz pracę wszędzie- w szkołach prywatnych i państwowych czy jako tłumacz. w wakacje zawsze możesz sobie dorobić na koloniach językowych- nie ma co narzekać na brak zatrudnienia. do tego studia naprawdę ciekawe- uczysz się słownictwa, gramatyki, fonetyki i lingwistyki. to tak z grubsza, żebyś miał/a ogląd. ale uwaga- jeżeli wybierzesz uniwersytet- będziesz musiał/a zakuwać dodatkowo łacinę i literaturę (zaczynając od staroangielskich tekstów). jest za to jeszcze NKJO nauczycielskie kolegium języków obcych- szkoła państwowa, w związku z czym i bezpłatna, za to skoncentrowana na praktycznej nauce języka. polecam w szczególności wrocławskie i poznańskie kolegium. Mega ogarnięci ludzie. Życzę powodzenia na maturze, trzymam kciuki za odpowiedni wybór studiów; a w razie wypadku, pamiętajcie, studia nie zając, nie uciekną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trejd Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Języki w XXI w. otwierają naprawdę wiele dróg. Ale niekoniecznie trzeba studiować filologię, żeby ten język opanować i z niego żyć. Wg mnie nawet bardziej opłaca się uczyć na innych studiach, a język angielski równolegle poznawać w jakiejś prywatnej szkole angielskiego - na pewno więcej alternatyw jest;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrika Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Ja myślę o anglistyce, ale trochę mam wątpliwości, bo mój znajomy pracy znaleźć po tym kierunku nie może, a drugi twierdzi, że studia były trudne i zrezygnował. Chciałam zapytać czy ciężko się dostać na taki kierunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PannaPierniczkowa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Na wielu uczelniach nie podaje się progów punktowych, chciałabym więc zapytać, czy ktoś po maturze na poziomie podstawowym ma szansę dostać się na filologię? Chodzi mi głównie o Wrocław i szkołę, którą zaproponowałaś- NKJO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrika Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Dołączam się do pytania. Na maturze miałam z angielskiego 98 procent, ale to były podstawy. Dlatego teraz chcę podejść do rozszerzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letitbe Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A ja mam takie pytanie: czy wszystkie wykłady na takim językowym kierunku są w języku obcym (tutaj angielskim)? Czy filologia angielska jest porównywalna do polskiej i różni się tylko językiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...