MlodyKurczak Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Informuje dla zainteresowanych, że na stronie PRz, w zakładce rekrutacja podane są wydziały i kierunki oraz liczba miejsc. Na niektórych mocno zredukowana liczba miejsc - np energetyka z 120 do 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 To świetna wiadomość. Fajnie że uczelnie wreszcie ograniczają ten dziki pęd w ilości rekrutowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dla mnie nie za bardzo. Bo mi nie poszły za dobrz matury, mimo że mam wiedzę w tych przedmiotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Musiał przyjść kiedyś koniec tego owczego pędu. Jest inny sposób finansowania i nagle uczelnie odeszły od trendu przyjmowania wszystkich? Nagle zrobiły się progi punktowe, limity? Dziwne ... jeśli ktoś mi powie, że studia to nie biznes to nie wie co mówi. Uczelnie dopiero teraz zaczną robić rekrutację jaka była robiona 10- 15 lat temu. Gdzie dostawał się co 10 lub co 6. Nie każdy już będzie mógł ukończyć studia. A to jest akurat dobre. Nie jest potrzebnych tyle osób z wyższym wykształceniem. Nie potrzeba inżynierów czy magistrów. Potrzeba ludzi do prostej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Wszystkiego potrzeba, zresztą dobry inżynier znajdzir pracę, zły będzie pracował fizycznie. Dobrze, że ukrocili ochronę srodowiska czy studia z zarządzania. Ale informatyka czy elektrotechnika nie rozumiem. Jest zapotrzebowanie na tego typu kierunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dzisiaj jest zapotrzebowanie a za kilka lat nie będzie. Zresztą zachęci to do dobrych działań czyli studiów niestacjonarnych które w ostatnich latach przez dobrobyt niżu demograficznego podupadly. Teraz więcej osób będzie musiała studiować i pracować co im na dobre wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Owczy pęd to był głównie w latach 2004-2011. Wtedy studiowało około 1,9mln osób/rok, teraz tylko 1,3-1,4mln. A po tej redukcji może spaść za kilka lat nawet poniżej miliona. Główny powód to oczywiście niż demograficzny, ale dziwi mnie że na niektórych kierunkach aż tak bardzo zredukowano liczbę miejsc. Mlodykurczak: które kierunki najbardziej straciły na PRz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 O dziwo rachunkowość z 300 do 90. Plus bezpieczeństwo wewnętrzne, zarzadzanie podobnie jak rachunkowość. Ochrona środowiska z 105 do 30, inżynieria materiałowa coś podobnie. Niektóre redukcje rozumiem, ale rachunkowość trochę nie rozumiem. Chyba trzeba zacząć się rozglądać za pracą, a nie za uczelnią Na informatykę bym poszedł, bo to niezła trampolina do kariery programisty. Dlatego będzie mi trochę szkoda, że na studia się nie dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studentxd98 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Liczba miejsc na wydziałach Przed|po Budownictwa 540|405 Budowy Maszyn i Lotnictwa 855|615 Elektrotechniki i studia.net/informatyka 620|340 Chemiczny 330|330 Matematyki i Fizyki Stosowanej 210|210 studia z zarządzania 1200|360 Ogółem: 3755|2260 Tam gdzie zostały miejsca/są podobne można powiedzieć że dobre,mocne kierunki przynajmniej (teoretycznie) mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Owczy pęd był z roku na rok od 2007 roku czyli od roku gdzie zaczął się duży niż demograficzny. Uczelnie zamiast rekrutować przyjmowały wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Nie powiedZiałbym, że wydział elektrotechniki i studia.net/informatyka jest słaby ppd względem nauczania. Ma tylko małe kadry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokie98 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 10 godzin temu, MlodyKurczak napisał: Dlatego będzie mi trochę szkoda, że na studia się nie dostane Z politechnik w tym roku redukuje liczbę miejsc jeszcze PW. Reszta bez zmian. Możesz się wybrać np do Łodzi na polibudę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Wolę Rzeszów głównie dlatego, że mam blisko. W Łodzi czy w Kielcach (też myślałem o tym) musiałbym zaocznie, żeby zarobić na wynajem mieszkania ale jeszcze UR zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Cytuj Tam gdzie zostały miejsca/są podobne można powiedzieć że dobre,mocne kierunki przynajmniej (teoretycznie) mi się wydaje Raczej wynika to z tego, że brak zmiany limitów pozwala zachować preferowane przez ministerstwo stosunki liczby wykładowców do studentów. Na pewno nie ma to nic wspólnego z potrzebami rynku pracy, skoro będący fabryką bezrobotnych wydział chemiczny (tak jest w całej Polsce) w ogóle nie ogranicza przyjęć, a ten z informatyką tnie miejsca prawie o połowę. Znowu chodzi o kasę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 3 godziny temu, Gutek napisał: Raczej wynika to z tego, że brak zmiany limitów pozwala zachować preferowane przez ministerstwo stosunki liczby wykładowców do studentów. Na pewno nie ma to nic wspólnego z potrzebami rynku pracy, skoro będący fabryką bezrobotnych wydział chemiczny (tak jest w całej Polsce) w ogóle nie ogranicza przyjęć, a ten z informatyką tnie miejsca prawie o połowę. Znowu chodzi o kasę. Racja. Zapotrzebowanie na chemików nie jest duże. A IT rozrasta się, podobnie zresztą mechatronika czy robotyka i będzie potrzebować co raz więcej ludzi. Budownictwo w końcu kiedyś wyjdzie z mody więc teraz jeszcze uczelnie czerpią z tego "ostatnie soki". Jedyne co oceniam na plus to redukcja na kierunku typu rachunkowość, kierunek logistyka czy bezpieczeństwo wewnętrzne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Wszystko oceniacie z perspektywy tu i teraz. Skąd wiecie co będzie za 30-40 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Cytuj Zapotrzebowanie na chemików nie jest duże. A IT rozrasta się, podobnie zresztą mechatronika czy robotyka i będzie potrzebować co raz więcej ludzi. Budownictwo w końcu kiedyś wyjdzie z mody więc teraz jeszcze uczelnie czerpią z tego "ostatnie soki". IT chyba stwarza największe szanse na pracę typowo w zawodzie. Mechatronika i cała reszta pokrewnych kierunków nie jest w Polsce wybitnie rozwojowa, ale jeśli nie wyjdzie ze stanowiskiem ściśle inżynierskim, to zawsze można zaczepić się np. do utrzymania ruchu, serwisu czy handlu. To duży plus, bo wiele innych (w tym Studia na kierunku chemia i nieco mniej budownictwo) nie pozwala łatwo odnaleźć się na trochę innym polu. Cytuj Wszystko oceniacie z perspektywy tu i teraz. Skąd wiecie co będzie za 30-40 lat? Emerytura albo wiek przedemerytalny dzisiejszych studentów i absolwentów, a nie czas na zrobienie pierwszego użytku z mocno przestarzałej i nieposzerzanej wiedzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Moje zdanie jest inne. Uważam chemię za bardzo przyszlosciowym kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studentxd98 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 A to nie tak że na całej uczelni ma być 13os./msc.? Z tego co piszecie na wydział. Myślicie że zainteresowanie będzie takie samo jak rok temu czy może się zmniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Ma przypadać 13 osób na prowadzącego. Zainteresowania będzie zbliżone jak w ubiegłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Maturzystów było więcej niż w tamtym roku, ale duża część (np wśród moich znajomych) nie idzie albo będzie zainteresowanie teraz uczelniami prywatnymi. Publiczne teraz będzie bardziej dla absolwentów liceum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studentxd98 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Oczywiście chodziło mi że na prowadzącego :), zobaczymy jak to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz2115 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 czyli co nie polecacie budownictwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Nikt ci nic nie odradza. Patrz na to co cie zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studentxd98 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Nie chcę straszyć,ale na obecnym I roku studiów tam zostało z 200 ok.30 osób,na rysunku uwalali z tego co wiem,no ale wszystko zależy od ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...