Skocz do zawartości
gamoń

Wybór odpowiedniego kierunku. (PP)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zastanawiam się ostatnio nad wyborem kierunku na Politechnice Poznańskiej. Startuję drugi raz, za pierwszym razem dostałem się na automatykę i robotykę ( wydział elektryczny ) . Niestety nie udało mi się, głównie przez informatykę której było od groma i nigdy nie miałem z nią styczności, ale mimo wszystko skusiłem się bo uczyli jej od podstaw.

Chciałbym w przyszłości robić coś konstruktywnego albo może pracować z maszynami czy jakimiś innymi urządzeniami ? Na AiR nie chcę wracać.

Szukam kierunku gdzie wiodące przedmioty to matematyka/fizyka ( informatyka też może ewentualnie być ale w mniejszych ilościach ) i najlepiej żeby był względnie prosty. Względnie, bo wiem że na politechnice nie ma czegoś takiego jak "łatwy kierunek" no ale przecież muszą być kierunki trudne i trudniejsze. Mam 2 znajomych na politechnice którzy zawsze gorzej się uczyli niż ja i byli mniej pilni a zdali sesję. Obydwoje są na elektronice i telekomunikacji, kierunku który też biorę pod uwagę. W ogólniaku i nie tylko zawsze mi powtarzano żebym dawał z siebie wszystko i robił to czego inni nie są wstanie. Ambitnie zacząłem i się na tym przejechałem.

Rok temu oprócz AiR kandydowałem jeszcze na energetykę i mechatronikę albo mechanikę i budowę maszyn. Energetykę nie wiem czy brać pod uwagę bo mają tam chemię ( wiem od innego znajomego który tam jest), która u mnie praktycznie skończyła się na poziomie gimnazjum, a nie chce żeby skończyło się tam jak z tą nieszczęsną informatyką. ( zapomniałem dodać że w ogólniaku byłem na profilu mat-fiz i mam maturę z obydwu na rozszerzonym ), a na mechanicznych podobno też jest ciężko i jest pełno rysunku technicznego, a przynajmniej tak mnie postraszyła rodzinka.

Co mi polecacie? Może źle wyszedłem na tym że napisałem o szukaniu względnie łatwego kierunku , bo jestem ambitny i naprawdę chce mieć wyższe wykształcenie wyższe w technicznej dziedzinie. Na 1 semestrze czasami byłem na tyle zdeterminowany żeby zarwać 2 nocki z rzędu. Nie ukrywam że skreślenie z listy studentów bolało i trochę mi zajęło żeby się pozbierać. Jak się na coś dostane to nie dam się wyrzucić 2 raz.

Więc jakie sugestie?

Kieruj się tym co Cię interesuje, wówczas sobie poradzisz na studiach. Odpadłeś na informatycę, która Cię nie interesuje. Mechatronika ma podobne podstawy programowe. Elektronika czy inne tego typu kierunki też będą zbliżone. Nie ma łatwych kierunków, łatwiejsze są te co nas interesują. Nie patrz na innych bo szkoła średnia nie daje odzwierciedlenia w poziomie