Annx Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Dzien dobry. Nadszedl czas aby skladac papiery na studia, zastanawiam sie co wybrac. Chcialabym bardzo studiowa na Uniwerystecie Warszawskim kierunek zwiazny z matematyka. Jednak progi z poprzednich lat, jak sie orientowalam sa dosyc wysokie i nie wiem czy mam jakiekolwiek szanse.. Matematyka podstawowa zdalam na ok 92%, rozszerzona na ok 64%. angielski podstawe na ok 88%, a rozszerzenie na ok 78%, geografie rozszerzona ok 85%. Zmiescilabym sie w progach orientacyjnie na finanse, rachunkowosc i ubezpieczenia, ten kierunek niby mi odpowiada ale nie ukrywam, ze najbardziej chcialabym na ekonomie lub zaciekawil mnie kierunek Ekonomia, Podyplomówki z zarządzania specjalność Międzykierunkowe Studia Ekonomiczno-Menedżerskie. Jednak jak mowilam, progi sa troche wyzsze i boje sie, ze moge sie nie dostac. Czy ktos orientacyjnie wie, czy mam jakiekolwiek szanse? Mam ograniczona ilosc miejsc do rekrutowania sie, wiec nie bede mogla sobie pozwolic aby zlozyc na wszystkie kierunki zwiazne z Kierunek ekonomia na UW. I jeszcze mam pytanie odnosnie SGH, czy totalnie o tej uczelni moge zapomniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Zacznę od tego żebyś nie kierowała się specjalnością. Na nią może być osobną rekrutacją w trakcie studiów i możesz dostać się na kierunek a później na specjalność już nie. Co do szans to trudno je oceniać. Co roku jest inaczej. W tym roku liczba miejsc powoli jest ograniczana przez uczelnie w związku ze zmianami w finansowaniu uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Annx Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 A od czego zalezy pozniejsze dostanie sie na spejcalnosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Na WNE UW kierunek wybiera się po 1 roku studiów, a pierwszy rok jest ogólny. Wtedy wybiera się to, co się chce, z tym warunkiem, że jeśli będzie gdzieś za dużo chętnych, to brana jest pod uwagę średnia ocen z 1 roku studiów. Na WZ UW z tego co kojarzę, kierunek jest już od razu wybrany. Inna sprawa jest z "międzykierunkowymi studiami" - to są studia zarówno na WZ i na WNE. Najlepiej zobacz, jakie są progi na dane kierunki i przeliczniki matur. Jeśli chodzi o SGH, to niestety nie masz co liczyć, jeśli nie zdawałaś drugiego języka - tam są własnie brane pod uwagę dwa języki w rekrutacji, a dostać się tam jest naprawdę ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Późniejsze dostanie się na specjalność zależy od wielu czynników. W zależności od uczelni, kto pierwszy ten lepszy, średnia ocen liczba kandydatów na daną specjalność. Bywa tak że jest mało chętnych na daną specjalność i nawet jej nie utworzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Annx Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 A czy w ogole taki kierunek jak Kierunek ekonomia jest oplacalny i da mi pozniej szanse pracy w miedzynarodowych firmach czy dostania sie do jakiejs wiekszej firmy/korporacji? Co jest potrzebne, aby podazac do mojego celu, czyli w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Tak. Na studia I stopnia kierunek Kierunek ekonomia jest bardzo dobry. Zwykle po maturze trudno sprecyzować co chce się dokładnie robić. Kierunek ekonomia daje nam szansę zdobyć szeroką wiedzę i zawęzić ja na II stopniu. Co do opłacalności to coś takiego nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...