Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym się zwrócić do was o pomoc w wyborze kierunku. Interesują mnie kierunki techniczne, a mianowicie :

-Elektronika 

-Elektrotechnika 

-Elektronika i telekomunikacja 

-Budownictwo 

Chciałbym się dowiedzieć czy są to kierunki na które warto iść, zwłaszcza elektronika i telekomunikacja, bo wyczytałem gdzieś że miejsc pracy nie ma aż tak dużo jak np. dla informatyków. Chciałbym się także dowiedzieć po którym kierunku będę mógł pracować w nowych technologiach,a dokładniej gdzieś w firmie z smartfonami i innymi tego typu urządzeniami,przy rozwijaniu ich itp. bo jest to dla mnie ciekawe i interesujące :)

Nie wiesz jak będzie za 30 lat na rynku pracy. Teraz brakuje informatyków i trwa ich produkcja na ogromną skalę, wiec nie wiem czy za 10 lat wciąż będzie brakować.

Idąc na studia sugeruj się tym czy chcesz się tym w przyszłości zajmować i dopiero sam sobie odpowiedz czy warto

Po takim kierunku jak elektronika, spokojnie możesz pracować jako informatyk/programista, niemała część absolwentów tych kierunków, co wymieniłeś, pracuje właśnie tak (z wyjątkiem budownictwa - wobec tego kierunku nie mam pojęcia). Pracować możesz w takich rzeczach po trzech pierwszych kierunkach spokojnie, wiele ofert pracy jest wspólnych dla tych kierunków - ważne natomiast jest zainteresowanie tematem, które powinieneś zdobyć przed studiami, niż łudzić się, że zdobędziesz na studiach (tak jak niestety ja - student elektrotechniki). Sprawdź program studiów i wybierz to, co według Ciebie jest ciekawsze. 

Jeśli chodzi też o smartfony, itp. - możesz dołączyć do grupy tych kierunków informatykę. Natomiast elektrotechnika, elektronika (i pokrewne, jak automatyka), informatyka są takimi kierunkami, gdzie ciężko się utrzymać, jeśli nie jest się bardziej zainteresowanym "jak to działa?" (czytaj przez to znajomość elektroniki [elementy, jak one działają, itd.], teoria sterowania, itd.) Oczywiście da się to wszystko poznać na studiach, ale wtedy może się okazać, że to kompletnie nie to, co Cię interesuje.

Jeśli masz jakieś pytania odnośnie elektrotechniki, to chętnie odpowiem :)