Skocz do zawartości
Robert55

Automatyka i Robotyka? A może Inżynieria Produkcji?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem byłym studentem farmacji. Stwierdziłem, że zdecydowanie nie są to studia dla mnie i po prostu z nich zrezygnowałem. Ale od początku :) Już pod koniec gimnazjum stwierdziłem, że chcę iść na coś technicznego, pasjonuję się motoryzacją i tam upatrywałem swojej przyszłości. Mniej więcej w połowie pierwszej klasy LO zaczął chodzić mi po głowie drugi, równoległy plan- medycyna. Wcześniej również o niej myślałem, ale doświadczenia znajomych wyglądały niemal zawsze tak samo (nikt się nie dostał), dlatego patrzyłem na ten kierunek bez zbytniego entuzjazmu, jestem realistą i trochę pesymistą. Wybrałem 3 rozszerzenia- studiuj matmę, biola i Studia na kierunku chemia. Do połowy drugiej klasy nadal politechnika była dla mnie numerem 1, z matmą nie miałem żadnych problemów. Na początku 3 klasy definitywnie postanowiłem zostać lekarzem- nie miałem problemów i z chemią i z biolą, ale przez to zacząłem delikatnie olewać matmę, chociaż nadal czułem się w niej pewnie. No i największy błąd- do matury zacząłem porządnie uczyć się 3 miesiące przed egzaminami, całkowicie poświęciłem się Studia na kierunku biologia i chemii. Nie przygotowywałem się do matmy, czego teraz trochę żałuję- podstawa poszła świetnie, ale z rozszerzenia wyszedłem po 40 minutach z wynikiem poniżej 30% (po powrocie do domu z egzaminu poszedłem uczyć się Studia na kierunku biologia :D). Biola i Studia na kierunku chemia nie poszły źle, ale jednak trochę zabrakło, dlatego poszedłem na farmację z myślą, że to pokrewne studia. Myliłem się :) Wiem, że to dobry kierunek, ale nie to nie było to czego szukałem, na Studia na kierunku biologia interesował mnie człowiek (tam były głównie rośliny i masa chemii pod kątem leków, czyli substancje zawarte w roślinie X itp.). Coraz częściej myślałem o politechnice, moim pierwotnym planie. W końcu postanowiłem zrezygnować ze studiów i jestem tutaj. Nadal nie mam całkowitej pewności co chcę robić w życiu, ale trzeba podjąć decyzję.

Najbardziej zainteresowały mnie AiR oraz ZiIP, jednak co do Automatyki to boję się, że nie dam rady- nie rozszerzałem fizy, nie znam się na informatyce, matmę ogarniam, ale musiałbym poświęcić jej trochę czasu. Co do Inżynierii Produkcji to bardzo spodobała mi się idea tego kierunku- łączenie wielu dziedzin i rozwój na wielu płaszczyznach, ale nie wiem jakie są perspektywy po ukończeniu tych studiów, czy jest po nich praca.

Chciałem Was zapytać co sądzicie o tych kierunkach, wyborach,  wątpliwościach itp. :) 

Myślałem nad PP, PG i UMK (Na PP wydział elektryczny miałbym 720 pkt, a na UMK 59,1). Szczerze mówiąc najbardziej boję się o utrzymanie na tych studiach.

O poprawie matury z myślą o medycynie również myślałem, ale po tym roku farmacji jakoś straciłem ochotę by uczyć się Studia na kierunku biologia, motywację i entuzjazm.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki :)

Jeśli wciąż marzysz o medycynie to próbuj, popraw mature bo naprawdę warto. Pamiętaj, ze nauka do poprawy trwa kilka miesiącu a decyduje o całym zyciu, czym jest te kilka miesiecy.

z tych kierunków o których piszesz automatyka daje fajne mozliwosci. Ziip to takie wszystko i nic. Mozna po tym robić wiele, specjalizujesz sie wówczas na II stopniu, masz trzy lata uczenia sie podstaw. 

Na tych kierunkach najważniejsza jest matematyka, fizyki mozna sie nauczyć. Jednak zwróć uwagę, ze obecnie uczelnie sa nastawione na mimo wszystko nie oblewanie studentów i walczenie o nich.

Sprobuj automatyki jeśli nie chcesz isc na medycynę. Z tych uczelni zdecydowanie polecam UMK bo to moja uczelnia a Wydział jeden z najlepszych w kraju. 

Tak, to zdecydowanie prawda, warto poświęcić rok czy dwa żeby robić później przez dużo dłuższy okres to co się lubi. Ale jednak straciłem zapał do bioli i bardziej skłaniam się ku czemuś technicznemu. 

Nie podałem wyników maturalnych, zapomniałem: studiuj matmę podstawa 94, ale już rozszerzenie tylko 28, nie przyłożyłem się do tego niestety i dlatego boję się trochę automatyki, mimo że bardzo mnie przyciąga. A czy miałoby sens pójście na Ziip, ale tylko inżynier, a magister na automatykę?

A czy jest gdzieś dostępny próg z tego roku na AiR wydział elektryczny? W 2014 albo w 2015 byl chyba w okolicach 560, a czy teraz przekracza 700?

Ciekawi mnie też czy ktoś nierealizujący rozszerzenia z matmy w lo poradziłby sobie na Air (z drugiej strony, to zależy od człowieka, ale chodzi mi tylko o przykład). Również czy brak rozszerzonej fizy i podstawowa wiedza informatyczna nie będą przeszkodami w ukończeniu tych studiów?

Zdecydowanie AiR. To jeden z bardziej konkretnych kierunków technicznych, którego charakter zależy od danego wydziału. Najczęściej występuje na mechanicznych, elektrycznych i elektronicznych/informatycznych, więc jest w czym wybierać wedle perspektyw i zainteresowań. Lepiej lub gorzej, ale na każdym pozna się sterowniki PLC i systemy wizualizacji procesów SCADA, a takie umiejętności są w cenie. Jeśli wyniki matury pozwolą Ci na dostanie się (może być trudno, dosyć oblegany kierunek), to nie ma się nad czym zastanawiać.

ZiIP to zwykle bardzo mocno okrojona MiBM z elementami studia z zarządzania. Ukończenie tych studiów nie daje porządnej wiedzy z żadnych z tych dziedzin. Bardzo słaby wybór z kiepskimi perspektywami.