Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam wielki problem z podjęciem ostatecznej decyzji co do wyboru kierunku studiów. Jestem po liceum z klasy o profilu mat-geo-ang.

Dostałam się na wszystkie kierunki na które się zarejestrowałam tzn. Podyplomówki z zarządzania na Politechnice oraz na Administrację na Uniwersytecie. Cały czas myślę który będzie dla mnie odpowiedni i na którym sobie poradzę. Dodam,że pomimo klasy o rozszerzonej matematyce nie jestem orłem w tej dziedzinie,raczej jestem średnim uczniem i zdecydowanie  w miarę radzę sobie na poziomie podstawowym z tego przedmiotu.Natomiast zawsze lubiłam geografię,jednak nie mogę jej studiować ponieważ w moim mieście jej nie ma,a nie mogę wyjechać na studia gdzieś.Zawsze widziałam się w pracy za biurkiem,np. w jakimś urzędzie, a wiem,że po tych kierunkach na takich stanowiskach mogę być.Przeczytałam wiele stron na temat tych kierunków oraz różne fora i opinie i nadal nie wiem co będzie dla mnie lepsze.Wiem,że trzeba wybierać kierunek studiów pod swoje zainteresowania,ale ja nie mam żadnych pasji ani zainteresowań i nie wiem co wybrać. 

Na Zarządzaniu boję się matematyki,rachunkowości i takich przedmiotów pokrewnych.

Na Administracji boję się tych praw bo czytałam,że to jest samo uczenie się na pamięć,a ja nie mam tak doskonałej pamięci.  :(

Proszę o jakieś opnie,pomoc bo mam mętlik w głowie i już nie wiem czy w ogóle sobie na tych kierunkach dam radę.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.  :D

Administracja to faktycznie dużo nauki pamięciowej. 

Podyplomówki z zarządzania wydaje się być lepszym wyborem, ponieważ daje większe możliwości zatrudnienia po studiach. Na zarządzaniu matematyka nie jest bardzo zaawansowana, jest też statystyka. Rachunkowości pod względem matematycznym nie bałbym się w ogóle

Generalnie według mnie powinnaś starać się wybrać to, co Cię naprawdę interesuje, bo po studiach i tak prawdopodobnie skończysz w zawodzie, często w ogóle nie związanym z kierunkiem studiów. Z tego powodu, jeżeli masz się gdzieś męczyć, a nie są to takie studia kierowane, jak prawo, medycyna, to po prostu wybierz ten kierunek, który jest najbliższy Twojej osobie. Naprawdę, za kilka lat docenisz fakt, że nie musiałaś męczyć się na nudnych zajęciach, tylko mogłaś coś z tego wynieść. Wiedze praktyczną i tak zdobędziesz w pracy, także naprawde siętakimi rzeczami nie przejmuj.