karamba Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Cześć! Lipiec coraz bliżej, a ja dalej nie za bardzo wiem który kierunek wybrać. Ogranicza mnie też matura (pisałem rozszerzoną chemię i angielski - Studia na kierunku chemia była niestety tragiczna, zamierzam poprawiać za rok). Wstępnie mam wybranie pięć kierunków: 1. Studia na kierunku chemia - UJ (mam nadzieję że przyjmują wszystkich, bo po maturze jestem załamany) 2. Technologia chemiczna - AGH na wydziale Energetyki i Paliw 3. Technologia chemiczna - AGH na wydziale Inżynierii Materiałowej i Ceramiki 4. Wirtotechnologia - AGH na wydziale Odlewnictwa (podobno kierunek bardzo fajny, projektowanie rzeczy do odlewu, CAD i te sprawy) 5. Informatyka społeczna - nowy kierunek na AGH na wydziale Humanistycznym i powiem szczerze że opis na stronie AGH mnie zainteresował. Który kierunek ma największe perspektywy? Ogólnie to interesuję się chemią, grafiką komputerową i takim projektowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Szczerze mówiąc zostałbym przy pierwszej trójce. Wirtotechnologia zawęża prace do jednej branży, pytanie czy jestes na to zdecydowany? Ja ogólnie jestem zwolennikiem technologii chemicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karamba Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 W jakich firmach można ewentualnie pracować po technologii chemicznej, bo nie znalazłem żadnej informacji (prawdopodobnie źle szukam)? A jeszcze Studia na kierunku chemia budowlana. Opłaca się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 W jakich firmach można ewentualnie pracować po technologii chemicznej, bo nie znalazłem żadnej informacji (prawdopodobnie źle szukam)? Nie szukasz źle, bo pracy dla absolwentów kierunków związanych z chemią po prostu nie ma w tym kraju. O tragicznych perspektywach po technologii na przykładzie absolwentów AGH było już w innym wątku, warto rzucić okiem: http://forum.studia.net/topic/4994-farmacjaanalityka-medtechnologia-chem/ Mówiąc krótko - jeśli będziesz miał naprawdę ogromne szczęście, to po tych studiach zostaniesz handlowcem jeżdżącym od zakładu do zakładu i wciskającym szeroko pojętą chemię, a jeżeli będzie Ci dane podzielić los większości, to czeka Cię bezrobocie i zmiana kwalifikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 A ja mam inne zdanie, pracy dla technologow chemicznych jest bardzo duzo. Niekoniecznie bezpośrednio w zawodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karamba Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 To ja już nie wiem czy tej chemii się tak trzymać i ją poprawiać za rok. Lepiej może maturę napisać z czegoś innego i szukać studiów i pracy w innej branży. Szkoda. Ewentualnie zrobić certyfikaty językowe i wyjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Kieruj sie tym w czym chciałbys pracowac, bo nie utrzymasz sie na studiach jeśli nie będziesz studiował czegoś na co masz chęć. Technolog chemiczny to zawód na wiele lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Warto trzymać się chemii, jeśli wybiera się kierunek lekarski albo farmację. We wszystkich innych przypadkach trzeba być świadomym naprawdę ponadprzeciętnego ryzyka, bo praca dla chemików i pokrewnych w zasadzie ogranicza się tylko do przedstawiciela handlowego i doradcy techniczno-handlowego. W Internecie znajdziesz pewną pulę takich ofert. Jednak nie wymagają one ściśle sprecyzowanych kwalifkacji, więc spora konkurencja nie powinna być zaskoczeniem. Co więcej, część z nich jest adresowana nawet do techników z doświadczeniem, co nie ułatwia sprawy. pracy dla technologow chemicznych jest bardzo duzo Na przykład na kasie w dyskoncie, i to jeśli usunie się mgr inż. z CV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Nie prawda, np. Jako technolog w firmie poligraficznej a w tej branży cały czas brakuje ludzi. W firmie której pracuje nie mogą znaleźć technologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 To pochwal się tą ofertą i liczbą wakatów, niech wyjdą na światło dzienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ok jak tylko będziemy szukać ponownie dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Jeden post przeczy drugiemu czy może technolog pojawił się w ciągu 38 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Co? Nie rozumiem? U nas co chwile brakuje technologa bo co chwile ktoś przyjdzie to odchodzi bo tak walczy o dobrych pracownikow konkurencja, co masz na myśli pisząc technolog pojawił sie w 38 min? Jak sie czyta Twoje posty to mozna dojść do wniosku, ze najlepiej nic nie robić. Powiem wiecej wpisałem w pracuj.pl pozycje technolog i mam 439 ogłoszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...