WeronikaWu Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Witam Od razu przepraszam za długość postu, tylko dla wytrwałych! Tak więc w tym roku wybieram się na studia i nie potrafię się zdecydować pomiędzy finansami a matematyką. Uwielbiałam matematykę w liceum, udzielałam korepetycji przez długi czas, również w trakcie studiów nie miałam z nią większych problemów (studiowałam geodezję na WAT, zaliczyłam 2 sem. matematyki). Jednak boję się po pierwsze o to, że nie dam sobie rady na czysto matematycznych studiach, a po drugie, że jedyna praca jaka będzie mnie czekać to nauczyciel (korepetycje prowadzić uwielbiam, ale nauczycielką bym być nie chciała ). Do tego dochodzi problem uczelni, gdyż w grę wchodzą tylko studia zaoczne (studiowałam już dziennie), chcę pracować i się rozwijać, nauczyć i tak się nauczę, jestem typowym samoukiem. Tak więc UAM w poznan.studia.net to daleka droga (Warszawę mam pod nosem-niecałe 100km), w Warszawie UKSW- które, z tego co wiem, poziomem matematyki nie grzeszy i do tego słyszę o tej uczelni coraz więcej negatywnych opinii, no i na koniec UMCS Lublin, które wydaje się chyba jedynym wyborem. O innych uczelniach nie myślałam (jeśli chodzi o matematykę). Jeśli chodzi o finanse (które chyba właśnie wybiorę) rozważam takie uczelnie jak UW, ALK(odstrasza mnie cena), UE Poznań, UMCS oraz SGGW( przeraża mnie ilość typowo rolniczych przedmiotów).I teraz moje pytanie- czy naprawdę aż tak ważną rolę odgrywa uczelnia? A do tego czy moje obawy na temat kierunku, jakim jest matematyka są słuszne?Pozdrawiam,Weronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Jeśli jestes dobra z matmy to idź na matematykę. Po matematyce szukają ludzi do firm do pracy w kalkulacjach i analizach. Praca tylko nauczyciela po matematyce to mit. Co do uczelni to Lublin jest super miejscem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeronikaWu Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Nie wiem właśnie czy bycie "dobrym" jest wystarczające na ten kierunek. Do tego Lublin nie jest dość przyszłościowym miastem według mnie. Warszawa czy też nawet Poznań dają więcej możliwości. Stąd ten mój dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Nikt nie karze Ci zostawać w Lublinie po studiach. Faktycznie Warszawa, Poznań, Trójmiasto dają większe możliwości. Studia zaczynasz z zerowym kontem jeśli się przyłożysz to wszystko jest do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeronikaWu Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Wiadomo, że tak. Szkoda tylko, że matematyka zaocznie jest prowadzona na dosłownie kilku uczelniach a więc to od razu daje do myślenia, że zaocznie studiować matematykę nie będzie tak łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Nie, raczej nie. Jest mało chętnych na matematykę a co dopiero na studia niestacjonarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeronikaWu Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Sprawdziłam dziś UMCS i musiałam coś poprzekręcać, bo nie mają w swoim programie matematyki zaocznej. Więc teraz już kompletnie zostaje iść na UKSW(ktoś coś wie o poziomie matematyki?!) lub gnać pół kraju na UAM. Tak więc chyba ten wybór odpada kompletnie i dam sobie spokój z matematyką. Mam nadzieję, że nie będę żałować i mimo wszystko będę jej miała dużo na finansach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Ja bym jednak wolał się poświęcić i iść na matematykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeronikaWu Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 A moge wiedzieć czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Matematyka daje szerokie możliwości. Absolwentów matematyki jest bardzo mało a finansów bardzo dużo. Konkurencja więc jest mniejsza. Wiedza po matematyce jest bardziej zaawansowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Mam nadzieję, że nie będę żałować i mimo wszystko będę jej miała dużo na finansach! Dowiesz się tego, jeśli sprawdzisz sylabusy kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Przemyśl to jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeronikaWu Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Nadal się nie mogę zdecydować, więc startuję na finanse na UW (WZ) i SGGW, może jeszcze UEk w poznan.studia.net. A na matematykę UAM i.. tu wciąż mam pytanie- jak jest z matematyką na UKSW? Czy naprawdę nie warto tam iść? Mało jest opinii na ten temat... A może Politechnika Lubelska? Byłabym baaaaaaardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje To dla mnie bardzo ciężki wybór... Już raz zrezygnowałam ze studiów... Jestem 3 lata w plecy i tym razem chcę wybrać dobrze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 UW, SGGW, UEK w poznan.studia.net to bardzo dobre uczelnie. Politechnika Lubelska czy UKSW to na pewno mniej renomowane uczelnie ale tez nie powinnaś sie zawieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WeronikaWu Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 "Nie powinnam..." no właśnie...Czy są w ogóle jacyś ludzie na tym forum? Halo halo? Chciałabym uzyskać opinię z "pierwszej ręki", ale chyba nie wielu jest studentów matematyki np. na UKSW... Ciekawe czemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...