tomekplnd Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Dalej mysle nad wyborem kierunku, ktory by do mnie pasowal, i mysle ze finanse i rachunkowosc to moze byc ten kierunek. Jest tam mniej matematyki niz w ekonomii co by mi o wiele bardziej pasowalo a tez slyszalem ze sa lepsze perspektywy z tym kierunkiem. Na poczatku myslalem nad Kierunek ekonomia dlatego ze byla by wieksza szansa dostania sie, jednak odstraszyly mnie przedmioty ktore w wiekszosci sa zwiazane z matematyka. Moim priorytetem jest dostanie sie na UG, jednak nie jestem pewny czy sie dostane bo jednak jest to bardziej oblegany kierunek w porownaniu do ekonomii i chcialbym miec jakas rezerwe. Oprocz UG, ten kierunek tez wyklada WSB i WSiAB jednak nie wiem ktora uczelnia lepiej wyklada ten kierunek, bo cenowo tak samo to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Na obu tych uczelniach prywatnych byłem i obie maja bardzo podobny do poziom. WSAiB to mniejsza uczelnia dzięki temu studia sa bardziej nastawione na studenta. Ogólnie co chwile zakładasz nowy post. Pisz pod jednym tematem bo robi sie śmietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 No prawda i przepraszam, ale staram się zakładać tematy w poprawnych działach niż pisać w nie związanych tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Tak, tylko osoby czytające nie znają historii Teoich wpisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 FiR to praktycznie sama majma moim zdaniem... ale kierunek fajny. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Tak ale matematyka na podstawowym poziomie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Hmm przeliczylem sobie teraz punkty, i wyszlo mi 75,92 punktow. Prog punktowy w poprzednim roku na FiR na UG byl 84.26. Czy to jest taka duza roznica ze moge sie nie dostac czy jednak jest jakas szansa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Jeśli zabraknie Ci 3 pkt to możesz się dostać z odwołania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Wszystko zależy od wyników matur. Próg może być dużo niższy, ale też i sporo wyższy. Odwołanie nic Ci nie da, jeżeli wszystkie miejsca zostaną już zapełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 No nie do końca tak. Zwykle nawet jeśli wszystkie miejsca sa zapewnione to biorą 10% z odwołania zwykle tych którym zabrakło do 3 pkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Liczbę miejsc podaje uchwała senatu danej uczelni, która stanowi podstawę do wystąpienia o środki publiczne na kolejny rok akademicki. Nawet gdyby komuś zabrakło 0,01 (słownie - jedną setną) punkta, to i tak się nie dostanie, bo limit wynika z możliwości kadrowych i finansowych. Jedyna droga to odwołać się od wyniku matur i liczyć na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Nie mozna spokojnie przyjąć na dany kierunek ponad limit. Za moich czasów na Umk na prawo startowało 1800 osob na dzienne. Przyjmowali 300 i po przyjęciu 300 przyjęli z odwołania kolejne osoby którym zabrakło około 3 pkt czyli prawie 50 osob. Mozna? Mozna. I bardzo wiele uczelni tak robi kosztem innych kierunków żeby wykładowcy mieli pensum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Nie wnikam czy studia z odwołania to miejska legenda czy zamierzchła przeszłość, bo w tej chwili pozostaje to bez znaczenia. Obecnie jest tak, że zgodnie z art. 169 ust. 14 ustawy z 27 lipca 2005 roku – Prawo o szkolnictwie wyższym, podstawą uwzględnienia odwołania może być jedynie naruszenie warunków i trybu rekrutacji na studia. Przez naruszenie wymienionych zasad możemy rozumieć np. błędne obliczenie punktów albo niedotrzymanie terminów. Decyzja o przyjęciu na studia lub odmowie jest w świetle prawa decyzją administracyjną. Zalicza się więc do tej samej kategorii, co min. pomoc materialna - w tym stypendia. Jeżeli student starający się o jakieś stypendium nie spełni regulaminowych kryteriów, chociażby zabrakło mu 0,01 średniej ocen albo przekroczyłby próg dochodowy o 0,01 zł, to odwoływanie się nawet do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego niczego nie zmieni. Identycznie wygląda sytuacja z rekrutacją. Zbyt mała liczba punktów to wina kandydata, a nie jego niedoszłej uczelni. W końcu nikt nie obiecywał, że zdobycie powiedzmy 70% ogółu dostępnych punktów otworzy drogę na studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Powiem wprost bo nie chce mi sie dyskutować, przyjmują pule dodatkowych osob z odwołania i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...