tomekplnd Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Witam chciałbym się dowiedzieć w jakim stopniu matematyka jest obecna w tym kierunku. Prymusem z matmy nie jestem, a matury tez nie mam wiec jeśli tej matematyki jest dużo to nie wiem czy mógłbym sobie poradzić. Mam zamiar studiować ten kierunek zaocznie na UG. Znam bardzo dobrze język angielski, co może mi pomoc w powodzeniu na studiach i tez kiedy szukałbym pracy. Jeśli jednak ktoś miałby tez jakieś sugestie do jakiegoś innego kierunku, gdzie matematyka nie gra wielkiej roli a gdzie angielski może się przydać to bardzo bym prosił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Spokojnie poradzisz sobie bez zaawansowanej matematyki. Podstawy Ci w zupełności wystarczą. Na pewno będziesz miał taki przedmiot jak matematyka i statystyka i tez pewnie kierunek logistyka. Matematyka nie jest potrzebna na wielu kierunkach doprecyzuj o jakie kierunki z językiem angielskim Ci konkretnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Spokojnie poradzisz sobie bez zaawansowanej matematyki. Podstawy Ci w zupełności wystarczą. Na pewno będziesz miał taki przedmiot jak matematyka i statystyka i tez pewnie logistyka. Matematyka nie jest potrzebna na wielu kierunkach doprecyzuj o jakie kierunki z językiem angielskim Ci konkretnie chodzi Chodzi mi o to ze chcialbym zeby ten angielski przydal mi sie podczas studii i po kiedy bede szukal pracy. Nie chce wybrac kierunku ktory bym studiowal i w zadnej mierze ten angielski by sie nie przydal. Dlatego myslalem o administracji albo wlasnie MSG gdzie wydaje mi sie, moglbym pracowac dla firmy ktora wlasnie szuka ludzi z bieglym angielskim, oprocz papierka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 W MSG język nie jest tak istotny, ta międzynarodowej ma wymiar ekonomiczny a nie międzynarodowy. Jeśli chcesz pracowac jako ekonomista w firmie międzynarodowej to rób ekonomie i do tego certyfikat językowy lub filologie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 A w ekonomii jakim stopniu jest obecna studiuj matmę wlasnie? Bez jakiejs matury z matmy poradzil bym sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Bez matury z matematyki na ekonomii jest ciezko, na zaocznej mozna sobie poradzić ale musisz trochę nadrabiać w czasie studiow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 chciałbym się dowiedzieć w jakim stopniu matematyka jest obecna w tym kierunku. Mówiąc krótko - tylko udaje, że jest. http://ekonom.ug.edu.pl/pp/pdfview.php?IdPrzedmiot=2424&student=on Zaledwie 40h przy progu zaliczenia 51% czyni ten przedmiot praktycznie niemożliwym do oblania. No chyba, że na własne życzenie, ale to już inna sprawa. Znam bardzo dobrze język angielski, co może mi pomoc w powodzeniu na studiach Jeśli masz certyfikat potwierdzający znajomość języka na poziomie co najmniej B2, to zostajesz zwolniony z przedmiotu już na pierwszych zajęciach. Studia pomagają opanować tylko język obcy zawodowy, ale w ogólnym ujęciu to utrwalenie dotychczasowej wiedzy. Na kierunkach innych niż filologia czy lingwistyka, języki pozostają dodatkiem bez większego znaczenia. Żeby nie być gołosłownym - wg planu studiów zamieszczonego na dole strony, program przewiduje 2 języki obce po 36h każdy. http://ekonom.ug.edu.pl/web/studia/index.html?lang=pl&ao=miedzynarodowe_stosunki_gospodarcze1nm Te 36h nie wpływnie na znajomość żadnego języka. a gdzie angielski może się przydać Angielski przydaje się na większości kierunków. Między innymi dlatego, że polska nauka w wielu dziedzinach zatrzymała się w rozwoju jakieś 20-30 lat temu, więc brak własnych opracowań zmusza do kontaktu z literaturą zagraniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Języka obcego na pewno nie nauczysz sie na tych studiach, to jest tylko do potrzymania kontaktu z językiem. Na ekonomii jest tez statystyka i rachunkowość, matematyki jest mało i najcześciej trwa jeden semestr ale przeważnie jest najtrudniejszym przedmiotem na 1 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...