Shuhari Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Od przyszłego roku zamierzam rozpocząć jednoczesne studia na 4 kierunkach wiem co myślicie, ale jest to bardzo skrupulatnie przemyślana decyzja z odpowiednim zapleczem finansowym - m.in. brak konieczności pracy podczas okresu studiów. Interesujące mnie kierunki to: Kongitywistyka Matematyka Informatyka Neuroinformatyka Docelowo w przyszłości chcę związać się z uczelnią i zając się pracą naukową. Jak wygląda łączenie przedmiotów na uczelniach (Uniwersytet Warszawski)? Część przedmiotów np. Wstęp do matematyki jest przykładowo w I semestrze w każdym z powyższych kierunków. Jak wygląda w praktyce takie studiowanie, ćwiczenia, jeśli coś trafi się o tych samych godzinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Naprawdę??? Czy to jakiś żart? W pracy na studiach nie chodzi jedynie o kasę a o doświadczenie ktore jest potrzebne po studiach by pracowac. Jak wyobrażasz sobie studiować na raz 4 kierunki jak większość osób dwóm nie daje rady a do tego większość zajęć będzie Ci sie nakładać i nie będziesz mógł na nie chodzić. Jeśli masz ćwiczenia o tej samej godzinie na dwóch rożnych kierunkach to nie ma przebacz, masz tylko dwie nieobecności bez względu czy usprawiedliwione zwolnieniem lekarskim czy nie. Jeśli chodzi o te same przedmioty w ramach jednego Wydziału to jest opcja przepisania ale jeśli kierunki sa na innych wydziałach czyli inni prowadzący to szans nie ma. Szalony pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shuhari Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Dlatego pytam bo nie wiedziałem jak to wygląda w praktyce. Myslalem ze jest mozliwosc swobodnego polaczenia. Kurcze to teraz mam ciezki wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Wybierz jeden inaczej będzie ciezko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 uuuuu 4 kierunki?! o takim pomyśle muszę przyznać jeszcze nie słyszałam. Skup się maksymalnie na dwóch kierunkach, 4 kierunków nie pogodzisz nawet logistycznie nie mówiąc już o nauce i egzaminach, a na końcu pisaniu prac dyplomowych. Jakoś nie wyobrażam sobie pisanie 4 prac w tym samym czasie. Możesz jeszcze zacząć teraz jeden kierunek a po roku drugi. zobaczysz jak idzie Ci na tym pierwszym. Jeśli chcesz pracować na uczelni to dobrze by było udzielać się, w konferencjach, kołach naukowych, przyszłościowo pomyśleć o jakiś artykułach (może w czasopismach uczelnianych) a na to też potrzeba czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Jeśli dwa kierunki to i tak rok po roku, bo inaczej wypadnie pisanie dwóch prac w jednym terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Będziesz mieć niezłego farta, jeśli dziekan wydziału, na którym robisz pierwszy kierunek w ogóle zgodzi się na drugi, a co dopiero 4 na raz. Z kolejnym kierunkiem może być problem, bo jednak obecność na ćwiczeniach i laboratoriach jest wymagana ustawowo, więc opuszczone trzeba odrobić. I tutaj pojawia się kłopot - co zrobić, jeśli w tym samym czasie trafią się takie zajęcia na więcej niż 1 kierunku? Z ciągnięciem kilku kierunków łatwiej mają humaniści i pokrewni, u których dominują nieobowiązkowe z definicji wykłady. Zresztą po co Ci aż 4? Przecież nie będziesz jednocześnie specjalistą 4 rozległych dziedzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 nie, no po 1 jest to w ogole nie możliwe a po 2 nie ma sensu robić tyle kierunków studiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 lepiej zrobić najpierw jeden kierunek na studiach I stopnia a potem coś innego na studiach II stopnia i mozna też wtedy pomyslec o róznych studiach podyplomowych. Właściwie to skąd tak naprawdę ten pomysł żeby to były te 4 kierunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 faktycznie dobrym rozwiązaniem jest podzielić 2 kierunki na dwa stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shuhari Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Macie rację przyznaję. Mój wpis wiązał się po prostu z brakiem wiedzy jak to dokładnie wygląda. I prawdopodobnie zdecyduję się na kognitywistyke ponieważ w przyszłości chciałbym pracować przy programowaniu sztucznej inteligencji, a programowania nauczyć mogę się we własnym zakresie, co też robię od kilku miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 to zdecydowanie dobry pomysł, żeby skupić się na jednym kierunku studiów, a i kierunek wybrałeś bardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Nie wiem czy nie lepszym wyborem będzie informatyka, a najwyżej na II stopień wybrać kognitywistykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shuhari Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Informatykę na poziomie większości przedmiotów na studiach, a nawet powyżej jak choćby programowanie w kilku językach mam opanowane więc de facto mi się nie opłaca ponieważ nic nowego się praktycznie nie dowiem, co innego w sytuacji jak początkowo myślałem 4 kierunki co było faktycznie głupim pomysłem. W przyszłości zamierzam zająć się programowaniem sztucznej inteligencji, przy czym jak wspomniałem programować potrafię i to na odpowiednim poziomie, ale brakuje mi specjalistycznej wiedzy z sieci neuronowych/sztucznej inteligencji więc kongwinistyka będzie idealnym kierunkiem. Oczywiście programować we własnym zakresie, bo tak jak już wcześniej wspomniałem zamierzam związać się z uczelnią i zająć się pracą naukową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Przejrzyj dokładnie przedmioty na kognitywistyce i zobacz czy na pewno chcesz to studiować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shuhari Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Przeglądałem na dwóch uczelniach. Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Toruński. Zapoznałem się z sylabusem i są ciekawe przedmioty, które na pewno wniosą sporo do mojej wiedzy względem przydatności jako programista. Mam pewien pomysł na oprogramowanie matematyczne wykorzystujące sztuczną inteligencje, a które to rozwiązywać będzie zadania na podstawie wprowadzonego tekstu - nie spotkałem się z podobnym programem na rynku, a do tego konieczna jest wiedza z języka naturalnego, sztucznej inteligencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Podjedz sobie też na targi edukacyjna i idz na drzwi otwarte Wydziałów. Będziesz mógł pogadać z wykładowcami i dowiedzieć się co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...