Redziolek Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam. W maju będę pisać maturki i już teraz postanowiłem rozeznać się w temacie doboru kierunku. Chodzę do liceum do klasy o profilu mat-fiz-ang. Będę pisać rozszerzenie z matmy, fizyki i angielskiego. Zdecydowałem, że udam się na Politechnikę Poznańską lub Warszawska. Mam jednak problemy, gdyż znalazłem kilka kierunków i nie wiem, na który się zdecydować. Interesują mnie przede wszystkim: mechatronika, automatyka i robotyka, elektronika i telekomunikacja oraz mechanika i budowa maszyn. Jeśli chodzi o zainteresowania, to od pewnego czasu czytam różne czasopisma o technologiach przyszłości, czyli jakichś goglach VR, coraz to nowocześniejszych smartfonach czy po prostu gadżetach, które już niedługo zawitają w wielu domach. Bardzo ciekawi mnie to, jak te wszystkie urządzenia skonstruowane są od strony technicznej, a także programistycznej. Dodam niestety, że posiadam jedynie podstawową wiedzę komputerową (umiem robić trochę więcej niż przeciętny Kowalski - zainstaluję nowego windowsa, zmienię pastę w karcie graficznej i różne takie po prostu podstawowe sprawy) Nie znam żadnego języka programowego, a myślę, że to dość kluczowe, jeśli chodzi np. o automatykę i robotykę. Czytałem trochę o każdym wyżej wymienionym kierunku, lecz nadal nie wiem zbyt wiele. Niektórzy chwalą dane kierunki, niektórzy odradzają. Zależy to pewnie od uczelni i po prostu od tych ludzi wyrażających opinie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Hej, W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem wydaje sie być automatyka i robotyka. Brakiem wiedzy informatycznej nie musisz sie przejmować bo wszystko na studiach zaczynasz od zera. Najważniejsza jest matematyka jeśli ja ogarniasz to z innymi przedmiotami sobie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Podstaw języka programowania możesz się szybko nauczyć z internetu, tak żeby najprostsze rzeczy umieć. Reszty nauczą Cię na studiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Masz czas miedzy maturą a studiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Właściwie ma czas od teraz do studiów. Matura to nie jest egzamin, na który trzeba ryć miesiącami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ale wiele osób nic innego poza nauka do matury nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redziolek Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Myślę, że niedługo zabiorę się za jakiś darmowy, internetowy kurs programowania, bo takich jest mnóstwo. Dziękuję za pomoc w tej sprawie automatyka i robotyka to był mój faworyt szczerze powiedziawszy i teraz się w tym utwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Warto porobić takie kursy w wolnym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Myślę, że Twoje zainteresowania są jak najbardziej przyszłościowe. Automatyka i robotyka (ewentualnie elektronika i telekomunikacja) wydaje się rzeczywiście najbardziej sensowna, jeśli chodzi o technologie, ale właśnie od strony urządzeń. Ale dokładnie tak jak mówisz - w tej dziedzinie bez programowania ani rusz. Na studiach na pewno będzie, ale warto samemu zacząć, a potem jeszcze na własną rękę rozwijać się w tym kierunku. Polecam codecademy.com A dlaczego wybrałeś te uczelnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Właśnie elektronika i telekomunikacja jest również w Twoim kręgu zainteresowań więc może warto zlożyć papiery na kilka kierunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redziolek Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Obie politechniki wybrałem chyba ze względu na renomę i to, co o nich słyszałem. Myślałem też o Wrocławiu, ale niestety miałbym problemy z dojazdem. Mieszkam 100 km od Poznania i 150 od Warszawy. Między moją miejscowością a Wrocławiem nie ma natomiast bezpośredniego kolejowego połączenia, a myślałem raczej o takim środku transportu. Na dodatek w poznan.studia.net możliwe, że będę miał już ogarnięte mieszkanie. Oczywiście złożę papiery na kilka kierunków do Warszawy i Poznania. Myślę, że na wszystkie, które podałem w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Pewnie, warto złożyć na wiecej kierunków studiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...