nieobliczalna Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Witajcie. Jak większość z Was stoję przed ciężkim dylematem, co dalej zrobić ze swoim życiem. Od paru lat nastawiałam się na studiowanie na SGH, jednak parę miesięcy temu rzuciła mi się w oczy kognitywistyka na UW i to było jak miłość od pierwszego wejrzenia. Jednak mocno obawiam się pójścia na ten kierunek, gdyż ciężko się dowiedzieć, jak to będzie dokładnie wyglądało, jest to dosyć nowy kierunek i nie wiadomo, kiedy zostanie w Polsce doceniony. Na pewno SGH był by bardziej racjonalnym wyborem, jednak obawiam się, że później będę się męczyć w pracy. Zresztą jeśli SGH to co? Po FiR na pewno łatwiej z pracą, niż z marketingiem, jednak to drugie wydaje się bardziej interesujące (również kogni chciałabym połączyć z marketingiem). Jakie inne kierunki ewentualnie powinnam rozważyć? Na maturze zdawałam rozszerzony polski, matematykę, angielski, geografię i rosyjski na podstawie, ze wszystkiego powinnam mieć ok. 60-70%, ew. angielski i rosyjski trochę lepiej. Będę wdzięczna za każdą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Cześć, Moim zdaniem może warto iść w język rosyjski, myślę, że dużo osób go na maturze nie zdawało, a to Ci da przewagę w rekrutacji i późniejszą mniejszą konkurencję na rynku pracy. A takich specjalistów z językiem rosyjskim potrzebują w wielu firmach. Odnośnie kognitywistyki czy SGH, ja postawiłbym na SGH ale to zależy od Twoich preferencji. Zawsze lepiej studiować to co chce się w życiu robić, bo na forum jest wielu, którzy źle wybrali a teraz szukają od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jesteś nastawiony tylko na Warszawę, czy także na inne ośrodki akademickie? I czy myślałeś o studiach biznesowych na dobrej uczelni niepublicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieobliczalna Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Łukasz, niestety nie przepadam za j. rosyjskim i jego nauka mnie męczy, więc nie chciałabym zbytnio się w niego zagłębiać Sebastian, nastawionA Tak, tylko Warszawa wchodzi w grę, gdyż tam mam mieszkanie. I ze względu na to, że planuję potem studiować dalej podyplomowo, co będzie się wiązało z różnymi kosztami, to teraz biorę pod uwagę tylko uczelnie publiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Jeśli tylko Warszawa to zrób tak, poczytaj jeszcze o różnych kierunkach ekonomicznych i marketignowych właśnie w Warszawie. Pod opisami kierunków masz uczelnie, które je prowadzą, może coś przypadnie CI do gustu. http://warszawa.studia.net/ekonomiczne http://warszawa.studia.net/zarzadzanie-i-marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zerknij sobie również na kierunki w ramach stosunków międzynarodowych http://warszawa.studia.net/stosunki-miedzynarodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marika K. Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Gdybym ja miała jeszcze raz wybierać to wyjechałabym na studia do UK. Przynajmniej taki papierek by coś znaczył nie tylko tam, ale również w Polsce. Są tam różne kierunki do wyboru. Swift prowadzi rekrutację na 4 uczelnie w UK. Zerknijcie sobie tutaj i poczytajcie o finansowaniu http://swift.edu.pl/studia/finansowanie/. Studia można finansować w ramach pożyczki studenckiej, która będzie spłacana po opuszczeniu uczelni. Może jednak zostać umorzona. Ogarnijcie się i wybierzcie lepszą przyszłość. Tu nie ma do czego wracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Łukasz, niestety nie przepadam za j. rosyjskim i jego nauka mnie męczy, więc nie chciałabym zbytnio się w niego zagłębiać Sebastian, nastawionA Tak, tylko Warszawa wchodzi w grę, gdyż tam mam mieszkanie. I ze względu na to, że planuję potem studiować dalej podyplomowo, co będzie się wiązało z różnymi kosztami, to teraz biorę pod uwagę tylko uczelnie publiczne. I co ostatecznie postanowiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieobliczalna Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Matury poszły mi lepiej niż się spodziewałam, więc myślę, że wybiorę SGH, ale z kognitywistyki nie rezygnuję całkowicie i w przyszłości wezmę ją jako drugi kierunek czy po prostu podyplomówkę zrobię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 I dobrze, że nie rezygnujesz, zobaczysz po I roku jak to wszystko wygląda i faktycznie będziesz mogła wtedy zacząć drugi kierunek. Trzymam kciuki i życzę powodzenia. Daj znać jak pierwsze wrażenia na studiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 I na co się dostałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...