Skocz do zawartości
login

Jaki kierunek wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zakładałem już podobny temat kiedyś lecz na studia idę dopiero w tym roku i chciałbym się Was poradzić w tej sprawie.

Przeglądając różne oferty pracy nie da się nie zauważyć  że poszukiwani są głównie ludzie po kierunkach informatycznych lub finanse/rachunkowość.

Ja akurat nie czuje żeby to były kierunki dla mnie. Może ewentualnie grafika komputerowa jest czymś w czym dał bym sobie radę.

Oprócz tego interesują mnie takie kierunki jak: Architektura i urbanistyka; Bez.Narodowe, wewnętrzne; Mechanika i budowa maszyn.

Jak uważacie - który z tych kierunków jest najbardziej przyszłościowy? Pytam ponieważ nie chcę żeby się okazało po skończeniu studiów że studiowałem drugą politologię. Tzn. kierunek w ogóle bez sensu wg.mnie.

Studiować zamierzam w Krakowie więc wszystkie uczelnie wojskowe jeśli chodzi o bezpieczeństwo odpadają bo w Małopolsce takich niestety nie ma. :(   

PS. nie wiem czy źle szukałem ale nie znalazłem żadnej uczelni w Małopolsce gdzie byłby kierunek - grafik komputerowy. Mógłby mnie ktoś oświecić?

Z góry dzięki za odp. :D

Tutaj masz uczelnie z Małopolski, ktore prowadzą grafikę (nie ma to znaczenia czy komputerowa, czy nie. Bo na samym kierunku wybierzesz sobie specjalność np. grafika komputerowa)

http://krakow.studia.net/grafika

Grafikę na pewno warto studiować to samo dotyczy mechaniki i architektury. Co do bezpieczeństwa wewnętrznego to chciałbym Cię poinformować, że to dział politologii i historii, więc skoro politologia Cię nie interesuje to bezpieczeństwo pewnie też nie. 

Architekturę i Urbanistykę możesz studiować na Politechnice Krakowskiej, a Mechanikę i Budowę Maszyn również na Politechnice Krakowskiej i na AGH

Natomiast Bezpieczeństwo narodowe znajdziesz między innymi na Uniwersytecie Jagiellońskim i Uniwersytecie Pedagogicznym, a Bezpieczeństwo wewnętrzne, także na Uniwersytecie Pedagogicznym, w Krakowskiej Akademii im. A. Frycza Modrzewskiego oraz w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego APEIRON.

A ja dodam od siebie, w związku z ogłoszeniami o pracę, że to, że częściej szuka się takich, a nie innych specjalistów, czasem świadczy bardziej o tym, że jest to niestabilna branża, w którą wpisana jest rotacja, aniżeli branża, w której brakuje ludzi do pracy :-)

• Like 1

Dzięki za odp. 

A powiedźcie nie jeszcze jak to jest z tym egzaminem na kierunek architektura i urbanistyka?

Bo ja słyszałem ze jeżeli ktoś (tak jak ja) nie uczył się takiego przedmiotu jak ,,rysunek techniczny,, to jest strasznie ciężko.

Nie chodzi o praca które trzeba narysować samemu w domu i przynieść tylko o egzamin. Co o tym sądzicie?