Linsang Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Postaram się jak najlepiej streścić, bo o moich zainteresowaniach można by mówić dużo. Moim jedynym talentem "pewniakiem" jest pisarstwo. Piszę od dawna, choć nieco zaniedbałam ten talent przez różne wątpliwości i naukę. Jestem zdolna i myślę, że gdybym się za to porządnie się zabrała, zrobiłabym cuda. No ale. Na dziennikarstwo i tym podobne nie pójdę - jestem mało społeczna i wygadana, bardziej do samotności i freelancerstwa. Coś jednak muszę zrobić, żeby zarobić na życie, zanim urodzę ten swój światowy bestseller. Z góry mówię - jestem zdolna i pracowita, nie będę miała problemów z większością studiów i dostaniem się. Problem jest z wyborem czegoś, co mi pasuje. Jestem w klasie mat-fiz-inf, mogę także bez problemu zdawać rozszerzony angielski i polski. Gorzej z biologią czy chemią, ale jeśli by było trzeba, to zrobię. O matmie i fizie nie muszę mówić. Kiedyś interesowałam się dużo psychologią. Nie wiem jednak, co bym mogła robić. Jak już mówiłam, nie podobają mi się bardzo społeczne prace i chyba nie pasuje mi słuchanie o problemach ludzi. Szukałabym czegoś, co ma w sobie jakieś badania naukowe, albo coś bardzo interesującego. Jak do tej pory nic nie znalazłam. Może być pogranicze jakiejś neurobiologii, sztucznej inteligencji... itd., itp. Na mat-fizie jestem ze względu na fizykę i fakt, że zainteresowała mnie informatyka. Mogę więc coś robić powiązanego z tymi dziedzinami, wręcz się przyda - nie chciałabym kompletnie zmarnować tych lat. Matematyki nie traktuję na poważnie. Fizyka dalej mnie interesuje. Ogólnie opisałabym siebie jako osobę kreatywną, średnio społeczną, pracowitą i myślę, że także zdolną. To jak? Pomożecie biednej duszyczce? Męczę się nad tym już od gimnazjum i popełniam dziwne, nieco randomowe decyzje - jak z tym mat-fiz-infem. Szukam spojrzenia kogoś z zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Cześć, z tego co piszesz to dobrym kierunkiem studiów byłaby dla Ciebie biotechnologia, ponieważ łączy w sobie to wszystko o czym piszesz. Samodzielna praca w laboratorium, dużo doświadczeń, mniejszy kontakt z ludzmi. Pisałaś, że może być pogranicze neurobiologii, to czemu by tego nie spróbować, co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Czy myślisz o konkretnych miastach w Polsce czy jesteś gotowa na przenosiny do jakiegoś ośrodka akademickiego, żeby studiować coś fajnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linsang Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Czy myślisz o konkretnych miastach w Polsce czy jesteś gotowa na przenosiny do jakiegoś ośrodka akademickiego, żeby studiować coś fajnego? Jestem w stanie pojechać.. no, wszędzie. Szczerze mówiąc, planuję studiować za granicą. Od dwóch lat przygotowuję się do zdawania amerykańskich testów. Jeśli stypendium nie wypali, to gdzie indziej. Cześć, z tego co piszesz to dobrym kierunkiem studiów byłaby dla Ciebie biotechnologia, ponieważ łączy w sobie to wszystko o czym piszesz. Samodzielna praca w laboratorium, dużo doświadczeń, mniejszy kontakt z ludzmi. Pisałaś, że może być pogranicze neurobiologii, to czemu by tego nie spróbować, co o tym sądzisz? Aż tak Studia na kierunku biologia to chyba nie lubię Zwłaszcza, że to wymagaloby całego "przekwalifikowania się" pod maturę w ostatniej klasie. Wyszukałam sobie chyba coś ciekawego - co sądzicie o neurokognitywistyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Ja poleciłabym Ci także wizytę u doradcy zawodowego - nigdy nie zaszkodzi spróbować. Najcenniejszą rzeczą, którą możesz zyskać, jest uporządkowanie problemu - doradcy z reguły posługują się zestawem pytań, które warto zapamiętać i szukać na nie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jeśli myślisz o studiach za granicą - zainteresują się niemieckimi uczelniami. Polecałbym Ci Uniwersytet Europejski Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Są tam np. bardzo fajne studia kulturoznawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marion090 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Aby dobrze wybrać studia można wstępnie zapoznać się z ofertami pracy jakie są na rynku. Jakich ludzi szukają pracodawcy i jakie umiejętności są potrzebne by po studiach znaleźć pracę. Znam fajną stronę, gdzie pracodawcy oferują wolne wakaty i stanowiska, które są potrzebne na rynku pracy rekrutacyjnarewolucja.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...