Skocz do zawartości
Linsang

Co tu wybrać, co ze sobą zrobić? - 2 liceum.

Rekomendowane odpowiedzi

Postaram się jak najlepiej streścić, bo o moich zainteresowaniach można by mówić dużo.

Moim jedynym talentem "pewniakiem" jest pisarstwo. Piszę od dawna, choć nieco zaniedbałam ten talent przez różne wątpliwości i naukę. Jestem zdolna i myślę, że gdybym się za to porządnie się zabrała, zrobiłabym cuda. No ale. Na dziennikarstwo i tym podobne nie pójdę - jestem mało społeczna i wygadana, bardziej do samotności i freelancerstwa. Coś jednak muszę zrobić, żeby zarobić na życie, zanim urodzę ten swój światowy bestseller.

Z góry mówię - jestem zdolna i pracowita, nie będę miała problemów z większością studiów i dostaniem się. Problem jest z wyborem czegoś, co mi pasuje. Jestem w klasie mat-fiz-inf, mogę także bez problemu zdawać rozszerzony angielski i polski. Gorzej z biologią czy chemią, ale jeśli by było trzeba, to zrobię. O matmie i fizie nie muszę mówić.

Kiedyś interesowałam się dużo psychologią. Nie wiem jednak, co bym mogła robić. Jak już mówiłam, nie podobają mi się bardzo społeczne prace i chyba nie pasuje mi słuchanie o problemach ludzi. Szukałabym czegoś, co ma w sobie jakieś badania naukowe, albo coś bardzo interesującego. Jak do tej pory nic nie znalazłam. Może być pogranicze jakiejś neurobiologii, sztucznej inteligencji... itd., itp.

Na mat-fizie jestem ze względu na fizykę i fakt, że zainteresowała mnie informatyka. Mogę więc coś robić powiązanego z tymi dziedzinami, wręcz się przyda - nie chciałabym kompletnie zmarnować tych lat. Matematyki nie traktuję na poważnie. Fizyka dalej mnie interesuje.

Ogólnie opisałabym siebie jako osobę kreatywną, średnio społeczną, pracowitą i myślę, że także zdolną.

To jak? Pomożecie biednej duszyczce? ;) Męczę się nad tym już od gimnazjum i popełniam dziwne, nieco randomowe decyzje - jak z tym mat-fiz-infem. Szukam spojrzenia kogoś z zewnątrz...

Cześć, 

z tego co piszesz to dobrym kierunkiem studiów byłaby dla Ciebie biotechnologia, ponieważ łączy w sobie to wszystko o czym piszesz. Samodzielna praca w laboratorium, dużo doświadczeń, mniejszy kontakt z ludzmi. Pisałaś, że może być pogranicze neurobiologii, to czemu by tego nie spróbować, co o tym sądzisz?

Czy myślisz o konkretnych miastach w Polsce czy jesteś gotowa na przenosiny do jakiegoś ośrodka akademickiego, żeby studiować coś fajnego?

Jestem w stanie pojechać.. no, wszędzie. Szczerze mówiąc, planuję studiować za granicą. Od dwóch lat przygotowuję się do zdawania amerykańskich testów. Jeśli stypendium nie wypali, to gdzie indziej.

Cześć, 

z tego co piszesz to dobrym kierunkiem studiów byłaby dla Ciebie biotechnologia, ponieważ łączy w sobie to wszystko o czym piszesz. Samodzielna praca w laboratorium, dużo doświadczeń, mniejszy kontakt z ludzmi. Pisałaś, że może być pogranicze neurobiologii, to czemu by tego nie spróbować, co o tym sądzisz?

Aż tak Studia na kierunku biologia to chyba nie lubię ;) Zwłaszcza, że to wymagaloby całego "przekwalifikowania się" pod maturę w ostatniej klasie. Wyszukałam sobie chyba coś ciekawego - co sądzicie o neurokognitywistyce?

Aby dobrze wybrać studia można wstępnie zapoznać się z ofertami pracy jakie są na rynku. Jakich ludzi szukają pracodawcy i jakie umiejętności są potrzebne by po studiach znaleźć pracę.

Znam fajną stronę, gdzie pracodawcy oferują wolne wakaty i stanowiska, które są potrzebne na rynku pracy :)

rekrutacyjnarewolucja.pl