Skocz do zawartości
tuczek

Wątpliwości co do kierunku

Rekomendowane odpowiedzi

Hej to już mój drugi temat ale tamten gdzieś przepadł a nie dostałem odpowiedzi na wszystkie pytania.

Studiuje informatyke od 3 mieięcy, to miał być mój wymarzony kierunek ale po tym czasie wcale nie jestem do niego przekonany- zajęcia są strasznie nude i niewobrażam sobie nudzenia sie tam przez trzy lata. Jedyne co mnie cieszy to matematyka i troche programowanie. Wybierając ten kierunek kierowałem się przyszłością- kasa, nowinki techniczne, sztuczna inteligancja, przyszłośc - tak ogólnie o tym myślałem. Teraz zaczynam zauważac ze miałem obsesje na punkcie gier i to też sie przyczyniło do tego wyboru w znacznym stopniu- bo jedyne co mnie do tej pory łączyło z informatyką to zabawa z systemem i gry.

Chce się nauczyć studia.net/informatyka bo to przyszłość i w kazdej dziedzinie może mi sie przydać. Myśle ze chce pracowac jako informatyk- zwłaszcza przy sztucznej inteligencji- ale nauka tego może mnie zabic nudą. Chyba ze to tylko takie poczatki na pierwszym roku- nie wiem.

Studiuje za dość słabej uczelni i chce sie przenieśc, może na innej bedzie lepiej- plan studiów jest wydaje mi sie lepszy, ale w sumie niewiele moge o tym wiedziec.

Mam możliwość przeniesienia się na bioinformatyke- zawsze mnie kręciła bilogoia i jest tam dużo rzeczy matematycznych plus informatyka. Tylko po pierwsze nie mam po niej pracy w Polsce a po drugie nie jest to tak ze wiem co mnie tam czeka. 

Wiem ze troche sie rozwodze nad soba ale mam tyle wątpliwości co do tej infy ze nie sie po nocach. Dodam tylko ze mam juz 21 lat bo jeden rok mi uciekł, a drugi spedziłem w technikum.

Teraz moje pytania, wiem ze nie podejmiecie decyzji za mnie ale chce wiedziec co myslicie , podzielcie sie swoimi doswiadczeniami i opiniami. Czy kierunki techniczne takie są- tzn nauka jest nudna?

No cóż, ja skończyłam studia humanistyczne (wiem, wiem, wszyscy na ścisłych gardzą humanistami - nie wiem tylko dlaczego, bo to były dość trudne studia), w każdym razie nie mogę powiedzieć, żeby wszystkie zajęcia i wykłady, co do jednego, były przygodą mojego życia. Prawdę mówiąc niektóre z nich były zupełnie bez sensu, klasyczne wypełniacze planu. Prawdopodobnie na każdej uczelni jest pod tym względem podobnie. Może po prostu studiowanie jest w gruncie rzeczy dość nudnym i żmudnym zajęciem :-)

Ale z drugiej strony wiadomo też, że na lepszych uczelniach zdarzają się lepsi wykładowcy, którzy są w stanie w atrakcyjny i porywający sposób opowiedzieć o czymkolwiek. Na Twoim miejscu skupiłabym się na 3-letnim planie zajęć kierunku, na który chcesz się przenieść - oczywiście nie da Ci to pewności, że będzie "ciekawiej", ale przynajmniej mniej więcej będziesz wiedzieć, czego się spodziewać. 

Morgan

Dzięki za odpowiedż. Swoją drogą też się czasem nad tym zastanawiem dlaczego jest taka tendencja do nielubienia humanistów przes scisłowców.Napisałem do dziewczyny która jest na 1  roku bioinformatyki, jeszcze niewiele o tym kierunku wie ale moze mi przyblizy jak to wygląda.

Chciałbym jeszcze się dowiedzieć od kogos studiującego informatyke jak wygląda/wygladalo pierwszy rok i kolejne lata nauki.

Zaczynam myśleć o wojsku a to już żle.

Jeszcze jedno.

Czy jest szansa na przeniesienie sie z takiej studia.net/informatyka na bioinf na inną uczelnie? Na bioinf jest biologia w 2 semestrze i Studia na kierunku chemia na pierwszym czego wogóle nie ma na infie reszta sie pokrywa częsciowo.

Oczywiscie wszystko zależy od uczelni i zgody wydziałów plus mojej średniej ale może ktos stowował juz takie manewry i się wypowie?