dzordzyk Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Witam Zamierzam iść na studia zaoczne i mam pytanko. Jak to jest jak bym chciał zmienić kierunek albo uczelnie podczas studiów? Czy mi pieniądze które wstadziłem przepadają ? Ahaaa i jak to jest z opłatą rekrutacyjną, jak wybiore co innego to mi te pieniądze zwracają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Witaj. Opłaty rekrutacyjnej nikt Ci nigdzie nie zwróci, ani na uczelni prywatnej, ani na państwowej. Jeżeli zapłacisz za pół roku z góry, i zrezygnujesz po 2 mies., to być może w jakiś sposób będziesz mógł domagać się zwrotu reszty, zależy, na jaką uczelnię pójdziesz, musisz szukać takich informacji w regulaminie studiów/ uczelni/ opłat, ale podejrzewam, że będzie to trudne do wyegzekwowania. Szczegółowe ustalenia na ten temat przeczytasz sobie w umowie, którą będziesz podpisywał z uczelnią. Ale jak już będziesz miał na oku coś konkretnego, to warto śledzić stronę tej uczelni, bo czasem można trafić na całkiem opłacalną promocję wpisowego albo czesnego, albo i obu. Coś w tym stylu: http://www.wsb.net.pl/uczelnia/promocje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Pieniądze z rekrutacji przepadają a czesnego Ci nikt nie zwróci, z przenosinami jest bardzo trudno, ponieważ w znacznej częsci muszą się pokrywać programy studiów. Do tego dana uczelnia musi chcieć Cię przyjąć a stara nie robić problemów. Wszystkie te warunki są trudne do zrealizowania, dlatego warto wybrać dobre studia na wymarzonej uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Zwrot pieniędzy jest mało realny, Uczelnia przecież ponosi koszty związane z Twoim studiowaniem, nawet jak rezygnujesz i "zwalniasz" miejsce to Twoja grupa idzie dalej i Uczelnia ponosi te same koszty jak na początku kiedy uruchamiała studia dla pełnej grupy, jak i na końcu kiedy ta grupa może się zmniejszyć. Zatem radzę przemyśleć swój wybór:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...